Zelfstandig werkend kok - bol/bbl 3
15 verschillende bestellingen op hetzelfde moment: paniek of geen probleem?

Zelfstandig werkend kok - bol/bbl 3

 • bol/bbl - niveau 3
 • 2 leerjaren
 • Locatie: Cuijk bol/bbl, Oss bbl
 • Contactpersoon: Joop van Mil, joop.mil@leijgraaf.nl, tel: 088 017 7346

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Messenset
Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte zelfstandig werkend kok?

Het restaurant zit vanavond vol. Je hebt het voorbereidende werk al gedaan en bent nu klaar om te gaan vlammen. Vanavond sta jij aan het roer. De eerste bestellingen komen binnen. De meeste gasten kwamen tegelijk binnen en bestellen allemaal à la carte. Handen uit de mouwen dus. Als kok maak je gerechten die niet alleen goed smaken maar er ook nog eens super uitzien. Je bereidt de gerechten die besteld worden en doet ook voorbereidend werk zoals snijden, bouillon trekken en voorraden controleren. En ook belangrijk: je hebt contact met de bediening en checkt of alles goed loopt. Een drukke, hectische baan, maar wel een die veel voldoening geeft.

Ik ben na de opleiding Kok direct doorgestroomd naar Zelfstandig werkend kok omdat ik alle aspecten van het werken in de keuken wil leren. Tijdens mijn vorige opleiding heb ik ontdekt dat ik mensen goed kan aansturen. Dat kan ik nu mooi gebruiken.

Ben, aankomend zelfstandig werkend kok

Ontwikkel jezelf

De opleiding Zelfstandig werkend kok duurt 2 jaar. In die tijd werk je aan verschillende competenties. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen zowel op school als in de praktijksituatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aansturen van leerlingen, aan samenwerken en hygiëne in de keuken.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je kunt goed omgaan met stress.
 • Je kunt goed plannen en regelen en de grote lijn bewaken.
 • Je vindt het niet erg om 's avonds, in het weekend en op feestdagen te werken.

De opleiding in het kort

Zelfstandig werkend kok word je door veel te doen en te oefenen. Volg je de bbl-opleiding dan breng je de meeste tijd van je opleiding in de praktijk door. Je werkt minimaal 20 uur per week in de horeca bij een erkend leerbedrijf. Dat noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens de opleiding bouw je verder op wat je tijdens de opleiding Kok hebt geleerd. Dat diploma moet je dus wel hebben om deze opleiding te kunnen volgen. Als Zelfstandig werkend kok leer je ook leidinggeven en het uitvoeren van beheerstaken. Eén dag per week ga je naar school. Daar werk je aan prakijkopdrachten en werk je samen met studenten van andere opleidingen. Volg je de opleiding in de bol dan ga je 5 dagen per week naar school en heb je 10 weken per jaar een stageperiode in de praktijk.Tijdens de lesweken op school volg je theorie en praktijklessen en heb je excursies en workshops om de praktijk te kunnen koppelen.

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak Zelfstandig werkend kok maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding en werk je al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf. 

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je S-BB en Stagemarkt.nl. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

Je merkt wel dat de jonge koks die van De Leijgraaf komen hun mannetje staan. Die zijn goed voorbereid op de stress en de hectiek van de keuken, zeker als het spitsuur is. Dat is fijn voor hun en voor ons. Bovendien weten ze waar ze het over hebben, we hoeven ze niet bij de hand te nemen.


Klaar met de opleiding. En dan?

Met je diploma Zelfstandig werkend kok op zak kun je verschillende kanten op. Je kunt aan de slag in de keukens van de horeca, partycatering, recreatiebedrijven en instellingen zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Kortom, overal waar voor gasten of cliënten gekookt wordt. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar onder andere de opleiding Ondernemer Horeca, de lerarenopleiding Consumptieve Technieken en diverse specialisaties op bbl-niveau 4 zoals Dieetkok, Gespecialiseerd Kok en Leidinggevende Keuken.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt  

Opleidingsgegevens

 • Leerweg: bol/bbl
 • Crebocode: 25182
 • Niveau 3
 • Beroepsrichting: Horeca & Toerisme
 • Aantal leerjaren: 2
 • Locatie: Cuijk bol/bbl, Oss bbl

Kosten

 • Wettelijk cursusgeld (schooljaar 2018 - 2019) voor de bbl-opleiding: € 582,-.Voor de bol-opleiding is het lesgeld € 1155,-
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).Je krijgt wel een OV-reisprodukt.
 • Eventuele reiskosten tussen diverse vestigingen.
 • Kosten voor studieboeken.
 • Als je de bbl-opleiding volgt heb je geen recht op studiefinanciering.Met de bol-opleiding heb je dit uiteraard wel.

Toelatingseisen

 • Je bent ouder dan 16 jaar.
 • Je bent minimaal in het bezit van een diploma vmbo kader of MBO-opleiding Kok niveau 2.
 • Je hebt een arbeidscontract van minimaal 20 uur..(alleen voor de bbl)

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens één van onze informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.