Travel, Leisure & Hospitality (reizen, recreatie & front office) bol 3 en 4
Vandaag eerst een groep gasten ophalen op de luchthaven en daarna een excursie begeleiden naar Barcelona.

Travel, Leisure & Hospitality (reizen, recreatie & front office) bol 3 en 4

 • bol - niveau 3/4
 • 3 leerjaren
 • Locaties: Cuijk
 • Contactpersoon: Brigitte Pijnenburg, brigitte.pijnenburg@leijgraaf.nl, 088 017 8010

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers Leisure en Hospitality

Download studie in cijfers Travel en Hospitality 

Download studie  in cijfers Leidinggevende travel en hospitality

Topopleiding 2018
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte travel, leisure & hospitality manager of medewerker?

Elke dag is anders in de wereld van reizen, recreatie en front office. Elke reiswens die je vervult en elke activiteit die je organiseert is uniek. Je werkt zelfstandig en hebt veel contact met mensen. In sommige functies ga je regelmatig naar het buitenland. Voor andere functies ga je soms op studiereis. Afhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkt, ontvang je klanten aan een balie en organiseer je activiteiten. Of je werkt met een team voornamelijk aan de telefoon en achter je computer. Welke baan je ook kiest, je zult in elk geval klantgericht, creatief en zorgvuldig te werk gaan. Met deze ingredienten - aangevuld met jouw enthousiasme en passie - ga je in deze branche met plezier naar je werk. 

Ik maak mensen graag blij. In deze branche kan dat. Ik hoop na mijn opleiding in het buitenland op een camping aan de slag te kunnen in een animatieteam. Spanje of Frankrijk. Lijkt me echt heel tof om te doen.

marit, Leisure & hospitality 

Ontwikkel jezelf

In het eerste leerjaar van je opleiding ben je bezig met het basisdeel van de opleiding. Dit bestaat voornamelijk uit front office aangevuld met travel - en leisurevakken. In leerjaar 2 heb je gekozen voor uitstroomprofiel leisure & hospitality of travel & hospitality op niveau 3 of 4. Dit betekent dat je kiest voor de recreatiewereld of voor de reisbranche. In leerjaar 3 ben je - ongeacht het uitstroomprofiel - bezig met ondernemerschap en leidinggeven. 

Als leidinggevende of medewerker travel, leisure en hospitality ben je werkzaam bij bedrijven die zich richten op recreatie, toerisme en vrije tijd. 

Interesses en vaardigheden

 • Je gaat graag met mensen om.
 • Je hebt interesse in landen en culturen
 • Je bent creatief en gastvrij
 • Je kunt goed plannen en regelen en de grote lijn bewaken.
 • Je bent enthousiast en vriendelijk.

 

Organiseren Leijgraaf-jaarafsluiting personeelHet nuttigen van een heerlijke lunch in het…UitvoeringArdennenkampMuzieklesMuzieklesHoe verkoop ik een reis op maat?Hoe verkoop ik een reis op maat?Hoe verkoop ik een reis op maat?
  (0 van 0)

De opleiding in het kort

Ben je ondernemend en commercieel ingesteld? Ben je goed in het aansturen van anderen? Houd je van het samenstellen en verkopen van reizen? Wil jij het visitekaartje van een bedrijf zijn of zorg je ervoor dat mensen dankzij jou een fantastische vakantie beleven? Dan ben jij vast een uitstekende leidinggevende of medewerker in de travel, leisure & hospitality - branche! In de opleiding staan leidinggeven en ondernemerschap centraal. Er is veel aandacht voor de font office - en verkoopvaardigheden, maar ook voor de marketing en managersvaardigheden. 

 

Momenteel loop ik stage als standplaatshostess in Spanje, je bent het visitekaartje van de reisorganisatie en ik wil er voor zorgen dat gasten een onvergetelijke vakantie beleven. Een uitdaging! Hiervoor liep ik stage bij een reisorganisatie. Heel leuk om nu de gasten te ontmoeten voor wie ik eerder de reis heb mogen boeken!

isa , leerling travel & hospitality

De opleiding bestaat uit vier uitstroomprofielen;

 • Leidinggevende leisure & hospitality (niveau 4)
 • Leidinggevende travel & hospitality (niveau 4)
 • Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (niveau 3)
 • Zelfstandig medewerker travel & hospitality (niveau 3)

Dit betekent dat je kiest voor de recreatiewereld of de reisbranche. In het eerste leerjaar ben je bezig met het basisdeel van je opleiding. Dit basisdeel bestaat onder andere uit front office, travel - en leisurevakken. In leerjaar 2 specialiseer je je verder in je profielkeuze. In leerjaar 3 ben je - ongeacht het uitstroomprofiel - bezig met ondernemerschap en leidinggeven. Uitgangspunt is dat je breed opgeleid wordt en ervaring opdoet. Stages in binnen - of buitenland, excursies en gastlessen vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. Natuurlijk volg je ook lessen in algemene vakken zoals talen, rekenen, loopbaanleren en burgerschap. Als leidinggevende of medewerker travel, leisure en hospitality ben je werkzaam bij bedrijven die zich richten op toerisme, recreatie en vrije tijd. 

Vakdagen tijdens je opleiding

Tijdens de opleiding volg je wekelijks vakdagen waarin je alles leert over jouw toekomstige beroep. Hoe zo'n vakdag er uit ziet kun je hieronder bekijken! 

 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Stageplekken

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Stagelopen in het buitenland behoort zeker tot de mogelijkheden!

De opleiding leidt managers op. Werken aan managerskwaliteiten staat centraal. Dat betekent dat we studenten leren hoe ze moeten leidinggeven en ondernemen. Maar ook werken we met onze studenten aan hun kennis over de branche, verkoopvaardigheden en dienstverlening.

jos ten haaf, docent toerisme

Klaar met de opleiding. En dan?

Met een diploma van de opleiding Travel & Hospitality kun je onder andere aan de slag bij bedrijven die zich richten op de verkoop van (zaken) reizen, reisleiding, ontvangst van gasten, de luchtvaart, E-commerce, product/inkoop, groepsreizen en incentives. Heb je de opleiding Leisure & hospitality afgerond? Dan kun je in verschillende functies aan de slag bij een recreatiebedrijf zoals een camping, een attractiepark, een bungalowpark, outdoor bedrijf, zwembad of een evenementenorganisatie. Maar je kunt ook doorstuderen. Je kunt doorstromen naar een hbo opleiding. Denk aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Vrije Tijd Management of de Hogere Hotelschool. Ook Personeel & Arbeid en Commerciële Economie behoren tot de mogelijkheden. 

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt  

Opleidingsgegevens

 • Leerweg: bol
 • Crebocode: 23134 met daarin de profielen:  25351, 25352, 25353, 25354
 • Niveau 3/4
 • Beroepsrichting: Horeca & Toerisme
 • Aantal leerjaren: 3
 • Locatie: Cuijk 

Kosten

 • Lesgeld € 1.155,-  (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor excursies (reis - en verblijfkosten). Jaarlijks wordt er een (buitenlandse) studiereis georganiseerd waarvan de kosten voor eigen rekening ca € 320,- per deelnemer bedragen. Daarnaast vinden er met regelmaat excursies in het binnenland plaats waarvan reiskosten voor eigen rekening zijn. 
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • Eventuele reiskosten tussen de diverse vestigingen.
 • Kosten voor studieboeken.
 • Volg je de bol-opleiding kun je vanaf 18 jaar studiefinanciering aanvragen.

Toelatingseisen

 • Je bent ouder dan 16 jaar.
 • Je hebt een vmbo-diploma (sector Economie) theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg.
 • We adviseren een vakkenpakket met wiskunde, economie en een tweede vreemde taal.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.