Coördinator sport, bewegen en gezondheid - bol - niveau 4
Ben jij in staat om een voetbalteam aan te sturen?

Coördinator sport, bewegen en gezondheid - bol - niveau 4

 • bol - Niveau 4
 • 3 Leerjaren
 • Locatie: Oss
 • Contactpersoon: Susanne Jansen, susanne.jansen@leijgraaf.nl, tel: 088 017 8810

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte coördinator sport, bewegen en gezondheid?

Dan vind je het leuk om mensen te stimuleren, advies te geven en te begeleiden naar een gezonde leefstijl.  Daarbij gebruik je jouw sport en kennis als middel om dit doel te bereiken. Jouw belangrijkste taak is het handhaven van een gezonde leefstijl of het verbeteren van de leefstijl van jouw klanten. De kern van je beroep is lifestyle coaching. Je toekomstige werkveld is heel breed. Een gezonde(re) leefstijl betreft namelijk heel veel verschillende mensen in uiteenlopende situaties. Je kunt als lifestylecoach werkzaam zijn binnen de gezondheidszorg, afslankcentra, fitnessbedrijven, binnen de gemeente (jogg), medewerker bij een sportbond of je werkt al zelfstandige.

Voor veel mensen is het nastreven van een gezonde leefstijl een grote uitdaging. Ik krijg te maken met kinderen met overgewicht, volwassenen met obesitas, maar ook met mensen die voornamelijk zittend werk verrichten. Voor al deze groepen is het van belang dat ik met hen op een positieve manier aan de slag ga en ervoor ga zorgen dat zij zich fitter en gezonder gaan voelen.

marly, aankomend Coördinator sport, bewegen en gezondheid 

Ontwikkel jezelf

De opleiding Coördinator sport, bewegen en gezondheid duurt 3 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral tijdens je stages. Denk bijvoorbeeld aan begeleiden, signaleren en inventariseren van de vraag van deelnemers, samenwerken en overleggen, en plannen en organiseren.

Interesses en vaardigheden

 • Je houdt van sporten en bewegen.
 • Je bent sociaal vaardig en maakt makkelijk contact.
 • Je bent geïnteresseerd in een gezonde levensstijl.
 • Je kunt dingen goed uitleggen.
 • Je bent geduldig.
 • Je durft voor een groep te staan.
 • Je beschikt minimaal over zwemdiploma A & B. 

De opleiding in het kort

De opleiding coördinator sport, bewegen en gezondheid duurt 3 jaar en is competentiegericht. Bij deze uitstroomrichting maak je mensen bewust van een gezonde leefstijl. Dat doe je als fitnesstrainer, personal trainer, sportverzorger of als leefstijlcoach/coördinator bij sport en welness gerelateerde organisaties. Denk hierbij aan fitness of wellness centra. Er is aandacht voor de vakken fitness, personal coaching, voeding, testen en analyseren, functioneel trainen, ziektebeelden, marketing & sales en sportmassages. 

Keuzedelen

Tijdens deze opleidingen ga je je specialiseren door het volgen van verschillende keuzedelen. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

Naam opleiding

Sport & Bewegen

 

 

Bol/bbl

BOL

 

 

Crebo

25412, 25413, 25414

 

 

Niveau

4 3jaar (960 klokuren)

 

 

 

Keuzedeel a

Keuzedeel b

Keuzedeel c

Keuzedeel d

Keuzedeel e

Keuzedeel f

Keuzedeel g

Keuzedeel h

Veilig Sportklimaat K0445

Ondernemend gedrag K0072

Orientatie op ondernemer-schap K0080

Voorbereiding HBO K0125

Trainer-coach voetbal K0940

 

Sportmassage K0102

Instructeur zwemonderwijs  K0918

 

Instructeur Skien K0914

Nieuw Talentencampus Oss

In het nieuwe gebouw aan de Nelson Mandelaboulevard in Oss, gevestigd op de Talentencampus, worden onze theorielessen verzorgd. In de klas is er uitzicht op de sportvelden. Daarnaast maken we op de campus gebruik van twee hypermoderne bewegingszalen, de sportvelden, de fitnesszalen en het zwembad. Bovendien wordt er op de campus samengewerkt met het Sport Expertise Centrum, FC Oss en de opleidingen van het Hooghuis.

In Veghel hebben we ook twee moderne bewegingszalen in de school. Daarnaast maken we gebruik van de sportfaciliteiten in de directe nabijheid.

Stageplekken

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Klaar met de opleiding. En dan?

Met het diploma Coördinator, sport, bewegen en gezondheid ben je inzetbaar als lifestyle coach, personal trainer, sportverzorger of fitnesstrainer binnen commerciële sportinstellingen, verenigingen, bedrijven en de overheid. Je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Met dit diploma kun je vervolgens naar iedere HBO richting die je wilt. Maar vooral de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), Diëtiek, HBO sportmanagement, Fysiotherapie of Leisure Management sluiten erg goed aan.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bol Crebocode: 25413
Niveau: 4 Beroepsrichting: Mens & Maatschappij
Aantal leerjaren: 3 Locaties: Oss
Contactpersoon:  Susanne Jansen, susanne.jansen@leijgraaf.nl, tel: 088 017 8810

Kosten

 • Wettelijk lesgeld voor de bol-opleiding (schooljaar 2018-2019) € 1.155,-.
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • De regelgeving van het Ministerie van OC&W lesgeldverplichting geldt vanaf 18 jaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • Vanaf 18 jaar kun je bij een bol-opleiding studiefinanciering aanvragen.
 • Kosten voor studieboeken variëren tussen € 350,- en € 550,-. Plus evt. kosten voor een laptop.
 • Kleding € 275,-
 • Zie Leijdraad voor alle leermiddelen en wettelijke schoolkosten.
 • Tijdens je opleiding ga je stage lopen bij een leerbedrijf. Het kan zijn dat dit leerbedrijf een verklaring van goed gedrag (VOG)  aan je vraagt. Deze verklaring kun je bij de gemeente waar je woont aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
 

Toelatingseisen

 • Je hebt een vmbo-diploma, minimaal kaderberoepsgerichte leerweg.
 • Een kennismakingsgesprek hoort tot de toelatingsprocedure.

Speciale eisen:

 • Test- en selectiedag
 • Je bent in het bezit van zwemdiploma A & B. 

 

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

 

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3. 

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

 

 • Contactpersoon: Susanne Jansen, susanne.jansen@leijgraaf.nl, tel: 088 017 8810

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.