Sport- en bewegingsleider bol 3
Laat je de groep nog een rondje lopen of laat je ze toch maar een cooling down doen?

Sport- en bewegingsleider bol 3

 • bol - Niveau 3
 • 3 Leerjaren
 • Locatie: Oss
 • Contactpersoon: Susanne Jansen, susanne.jansen@leijgraaf.nl, tel: 088 017 8810

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte sport en bewegingsleider?

De nieuwe groep spinners zit klaar. Mensen van alle leeftijden en verschillende sportniveaus. Je stelt jezelf voor en gaat aan de slag. Lekker zweten. Vanmiddag begeleid je individuele fitnessers en leg je het nieuwe krachtstation uit. Als sport- en bewegingsleider bereid je sport- en bewegingsactiviteiten voor. Soms sta je voor een groep, andere keren werk je met individuele sporters. Je moedigt aan, doet voor en verbetert hun techniek. Je stelt hun fitheid vast en stelt een sportplan op. Ook ben je verantwoordelijk voor de sportmaterialen, coördineer je en organiseer je activiteiten.

Sporten is mijn grootste hobby. Daarom was de keuze voor de opleiding Sport en Bewegingsleider bij De Leijgraaf geen verrassing. Ik wil elke dag sporten. Het liefst werk ik met groepen omdat we elkaar dan kunnen oppeppen. Ik wil het maximale uit de deelnemers halen. Gaan ze moe maar tevreden naar huis. Mooi toch?

mark, aankomend sport- en bewegingsleider

Ontwikkel jezelf

De opleiding Sport en Bewegingsleider duurt 3 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral tijdens je stages. Denk bijvoorbeeld aan begeleiden, signaleren en inventariseren van de vraag van deelnemers, samenwerken en overleggen, en plannen en organiseren.

Interesses en vaardigheden

 • Je houdt van sporten en bewegen.
 • Je bent sociaal vaardig en maakt makkelijk contact.
 • Je vindt het prettig om actief bezig te zijn. 
 • Je kunt dingen goed uitleggen.
 • Je bent geduldig.
 • Je durft voor een groep te staan.
 • Je beschikt minimaal over zwemdiploma A & B.

De opleiding in het kort

De opleiding Sport - en bewegingsleider duurt 3 jaar en is competentiegericht. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden en houding. Je bent ongeveer een derde deel van je schooltijd bezig met theorie, een derde met binnenschools praktijkleren (o.a. sportlessen, sportkampen) en een derde met buitenschools praktijkleren (stage bij erkende leerbedrijven). Aan het einde van het eerste jaar wordt gekeken of je niveau 3 gaat afronden of dat je doorgaat naar niveau 4. Als sport - en bewegingsleider niveau 3 ben je voornamelijk gericht op de praktijk als sportinstructeur (zwemmen, fitness, voetbal, outdoor etc) in fitnesscentra, verenigingen of zwembaden. 

Keuzedelen

Tijdens deze opleidingen ga je je specialiseren door het volgen van verschillende keuzedelen. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

Naam opleiding

Sport & Bewegen

Bol/bbl

BOL

Crebo

25415 Sport- en bewegingsleider

Niveau

3 (720 klokuren)

 

Keuzedeel a

Keuzedeel b

Keuzedeel c

Keuzedeel d

 

 

Veilig Sportklimaat K0445

Ondernemend gedrag K0072

Trainer-coach voetbal K0940

 

Orientatie op ondernemerschap K0080

 

Nieuw Talentencampus Oss

In het nieuwe gebouw aan de Nelson Mandelaboulevard in Oss, gevestigd op de Talentencampus, worden onze theorielessen verzorgd. In de klas is er uitzicht op de sportvelden. Daarnaast maken we op de campus gebruik van twee hypermoderne bewegingszalen, de sportvelden, de fitnesszalen en het zwembad. Bovendien wordt er op de campus samengewerkt met Filand XL, De Drie Essen, het Sport Expertise Centrum, FC Oss en de opleidingen van het Hooghuis.

In Veghel hebben we ook twee moderne bewegingszalen in de school. Daarnaast maken we gebruik van de sportfaciliteiten in de directe nabijheid.

Stageplekken
Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van
arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken.
Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Klaar met de opleiding. En dan?

Met het diploma Sport en Bewegingsleider - bol - niveau 3 kun je veel kanten op. Je kunt gaan werken in de fitnessbranche, bij een sportvereniging maar ook in de recreatiesector. Daarnaast kun je terecht bij een zorginstelling, het gevangeniswezen of bij een commerciële sportinstelling. Je kunt ook gaan doorleren. Met een niveau 3 diploma kun je doorstromen naar niveau 4. Met dat diploma kun je vervolgens naar het hbo, de Academie voor Lichamelijke Opvoeding of hbo sportmanagement Academie voor Fysiotherapie, Psychomotorische therapie (BPT), Leisure management of Leraar basisonderwijs (PABO).

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bol Crebocode: 25415
Niveau: 3 Beroepsrichting: Mens & Maatschappij
Aantal leerjaren: 3 Locaties: Oss
Contactpersoon:  Susanne Jansen, susanne.jansen@leijgraaf.nl, tel: 088 017 8810

Kosten

 • Wettelijk lesgeld voor de bol-opleiding (schooljaar 2018-2019) € 1.155,-.
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • De regelgeving van het Ministerie van OC&W lesgeldverplichting geldt vanaf 18 jaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • Vanaf 18 jaar kun je bij een bol-opleiding studiefinanciering aanvragen.
 • Kosten voor studieboeken variëren tussen € 350,- en € 550,-. Plus evt. kosten voor een laptop.
 • Kleding € 275,-
 • Zie Leijdraad voor alle leermiddelen en wettelijke schoolkosten.
 • Tijdens je opleiding ga je stage lopen bij een leerbedrijf. Het kan zijn dat dit leerbedrijf een verklaring van goed gedrag (VOG)  aan je vraagt. Deze verklaring kun je bij de gemeente waar je woont aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
 

Toelatingseisen

 • Je hebt een vmbo-diploma, minimaal kaderberoepsgerichte leerweg.
 • Een kennismakingsgesprek hoort tot de toelatingsprocedure.

Speciale eisen:

 • Test- en selectiedag
 • Je bent in het bezit van zwemdiploma A & B. 

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.