Helpende Zorg en Welzijn bbl niveau 2
Hoe graag sta jij klaar voor een ander?

Helpende Zorg en Welzijn bbl niveau 2

 • bbl niveau 2 (Oss)
 • 1 Leerjaar
 • Leslocatie: Oss
 • Contactadres: werving&intakeV&VBBL@leijgraaf.nl, tel: 088 017 0000

Ben jij een echte Helpende Zorg en Welzijn?

Mevrouw Pieterse in het verpleeghuis en Jan op een woonafdeling voor verstandelijk gehandicapten worden graag geholpen door jou. Mevrouw Pieterse wil graag een praatje met je maken terwijl jij haar begeleid bij het douchen. Jan wil graag dat je zijn boterham smeert en een spelletje met hem doet. Dit is geen probleem voor jou want jij weet wat de wensen zijn van deze zorgvragers en kunt hierop inspelen. Dit leer je namelijk op ROC de Leijgraaf tijdens de opleiding Dienstverlening Helpende zorg en welzijn . Je vindt het leuk om mensen te helpen en voor hen klaar te staan.

Ik vind het altijd leuk als de bewoner zegt, dat hij blij is dat ik hem kom helpen.

Mark, Aankomend helpende Zorg en welzijn

Ontwikkel jezelf

De opleiding Dienstverlening Helpende zorg en welzijn duurt bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) 1 jaar* en bestaat uit praktijk en theorie.

*In samenspraak met de leerbedrijven kan er gekozen worden voor een traject van enkele bijeenkomsten voorafgaand aan de opleiding. In deze bijeenkomsten word je goed voorbereid op de start van de opleiding.

Belangrijke aspecten van het onderwijs

 • Je gaat 1 dag in de week naar school
 • Je leert persoonlijke zorg bieden, begeleiden bij wonen en huishouden en het begeleiden bij activiteiten.
 • Je hebt een begeleider op school en een begeleider in de praktijk die je helpen bij je opleiding
 • Op school leer je van de docent,  van medestudenten en vanuit ervaringen die jullie op doen in de praktijk. Je leert ook door terug te kijken op je eigen handelen (reflecteren).

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je hebt interesse in andere mensen.
 • Je hebt geduld en kunt goed luisteren.

Belangrijke aspecten van het onderwijs

 • Je gaat 1 dag in de week naar school
 • Je leert persoonlijke zorg bieden, begeleiden bij wonen en huishouden en het begeleiden bij activiteiten.
 • Je hebt een begeleider op school en een begeleider in de praktijk die je helpen bij je opleiding
 • Op school leer je van de docent,  van medestudenten en vanuit ervaringen die jullie op doen in de praktijk. Je leert ook door terug te kijken op je eigen handelen (reflecteren).

 

De opleiding in het kort; 

Ben jij een echte helpende zorg en welzijn? Jij wilt niet de hele dag in de schoolbank zitten. Je vindt het leuk om mensen te helpen. Daarom wil je zo snel mogelijk aan de slag en mensen in het dagelijkse leven helpen. Dan is de bbl opleiding Dienstverlening Helpende zorg en welzijn perfect voor jou. Je werkt voor minstens 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld in een verpleeghuis, instelling voor mensen met een verstandelijke beperking of de thuiszorg. Voor de zorgvragers ben jij belangrijk. Je begeleidt hen en maakt hun dag zo prettig mogelijk. Dat leer je in de praktijk. Daarnaast ga je 1 dag in de week naar school op ROC de Leijgraaf.

Dienstverlening Helpende zorg en welzijn - niveau 2

De opleiding Dienstverlening Helpende zorg en welzijn kan in BBL gevolgd worden, duurt dan 1 jaar* en bestaat uit theorie en praktijk. De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldeel en uit 2 keuzedelen. Je gaat gemiddeld 1 dag per week naar school. Daarnaast werk je minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Voordat je met de opleiding start, moet je eerst solliciteren naar een werkplek als 'leerling helpende'. Jouw werkgever meldt je vervolgens aan voor de opleiding. In de praktijk word je begeleid door een werkbegeleider. Op school heb je een studieloopbaanbegeleider. ROC de Leijgraaf heeft samen met de leerbedrijven afgestemd dat 1 keuzedeel verplicht gevolgd wordt: het keuzedeel Helpende plus. Hierin leer je een aantal extra verzorgende vaardigheden zoals het aanreiken van medicatie.

* In samenspraak met de leerbedrijven kan er gekozen worden voor een traject van enkele bijeenkomsten voorafgaand aan de opleiding. Deze bijeenkomsten bereiden je goed voor op de opleiding

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Je volgt de opleiding in deeltijd en gaat dan gemiddeld elke week 1 dag naar school. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Stageplekken

Als je deze bol-opleiding volgt, zoekt ROC de Leijgraaf samen met jou een erkende stageplek.
Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Het belangrijkste als je voor de opleiding kiest is dat je mensen echt wilt helpen. Dat je ze wilt stimuleren en dat je klaarstaat als dat nodig is. Dat kan best zwaar zijn maar voor je cliënten ben je wel heel belangrijk. Dat contact is heel fijn om te hebben.

Carien Romme, docent

Klaar met de opleiding. En dan?

Met het diploma Helpende Zorg en Welzijn kun je aan de slag in de thuiszorg, in een verzorgings- of verpleeghuis, in een ziekenhuis of bij instellingen voor sociaal cultureel werk, kinderopvang en gehandicaptenzorg. Maar je kunt ook verder leren als je dat wilt. Je kunt doorstromen naar niveau 3, zoals Pedagogisch Werk of Verzorging.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bbl Crebocode: 25498
Niveau: 2 Beroepsrichting: Mens & Maatschappij
Aantal leerjaren:  1 Locaties: Oss
Contactadres: werving&intakeV&VBBL@leijgraaf.nl 088 017 0000

Kosten

 • Wettelijk lesgeld voor de bbl-opleiding (schooljaar 2018-2019) €240,-
 • Wettelijk lesgeld voor de bbl-opleiding (schooljaar 2019-2020) €243,-
 • Kosten leermiddelen zijn € 270,- (boeken en map met examenopdrachten)
 • Als je een laptop of tablet hebt mag je die meenemen naar school 
 • Als je op 1 augustus jonger bent dan 18 jaar, hoef je geen cursusgeld te betalen (ministerie OC&W).

 

Toelatingseisen

Kies je voor de opleiding Dienstverlening Helpende zorg en welzijn, dan moet je voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een zorginstelling hebben.

 • vmbo-diploma met minimaal basisberoepsgerichte leerweg
 • diploma Zorghulp of Entree (MBO niveau 1)
 • diploma LBO/VBO (alle vakken op tenminste B-niveau)
 • ben je 21 jaar of ouder dan kun je zonder de voorgeschreven diploma's toch toegelaten worden. Aan de hand van een intredetoets en eventueel een intakegesprek wordt bepaald of je geschikt bent voor de opleiding.

Examinering

 • Examens vinden plaats in de praktijk middels praktijkexamenopdrachten. De beoordelaar observeert je handelen bij de opdracht en kan vragen stellen.
 • Tijdens de examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de praktijkexamens ben je verplicht examen Nederlands af te leggen.
 • Op school worden de vakken afgerond met een ontwikkelingsgerichte toets of opdracht
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten op school.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.
Vul het aanmeldingsformulier in. Het formulier ontvang je van je werkgever. Dit formulier stuur je op samen met:

 • een kopie van je identiteitsbewijs (voor- en achterkant) of paspoort dat geldig is bij aanvang van het schooljaar.
 • een kopie van je diploma's/getuigschriften en cijferlijssten.

Stap 2.
Nadat we jouw aanmelding hebben ontvangen, sturen we je een bevestigingsbrief. Je weet dan zeker dat jouw aanmelding door ons ontvangen is.

Stap 3.
Je wordt uitgenodigd voor een "intake MBO". Deze intake geeft zicht op de volgende 7 aspecten.

 1. Leerbaarheid
 2. Leer efficiëntie
 3. Sociale context
 4. Functioneringsprofiel
 5. Lezen
 6. Rekenen
 7. Taalverzorging

De resultaten van deze gegevens worden meegenomen in de begeleiding tijdens je opleiding. Team BBL V&V kiest ervoor de uitslag niet bindend te laten zijn als toelating voor de opleiding.

LET OP: Digitaal aanmelden is niet mogelijk.

Vragen?
Wij wensen je veel succes bij het maken van je keuze. Stuur een mail naar werving&intakeV&VBBL@leijgraaf.nl met je persoonlijke gegevens (o.a. naam, telefoonnummer) en de vraag zodat wij deze van antwoord kunnen voorzien.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.