Mbo-verpleegkundige - bol/bbl, niveau 4
Wat kun jij voor een ander betekenen?

Mbo-verpleegkundige - bol/bbl, niveau 4

 • bol - Niveau 4
 • 4 Leerjaren
 • Locatie: Veghel en Oss
 • Contactpersoon: Mirjan Heesakkers, mirjan.heesakkers@leijgraaf.nl, tel: 088 017 7366

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

Topopleiding 2018
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte verpleegkundige?

Op kamer 18 ligt mijnheer Langeveld. Hij heeft een hersenaandoening waardoor hij zorg nodig heeft. Als verpleegkundige ben jij verantwoordelijk voor het uitvoeren van de zorg zoals beschreven in het verpleegplan. Dat heb jij samen met mijnheer Langeveld, zijn arts en de familie opgesteld. Jij kent zijn situatie en weet precies wat wel en wat niet kan. Ook weet je precies hoe je dat moet aanpakken omdat je bij ROC de Leijgraaf bent opgeleid tot verpleegkundige. In die functie help je mijnheer Langeveld en anderen die tijdelijk of langer verpleegkundige hulp nodig hebben. Jouw mensenkennis, zelfstandigheid, teamgeest en sociale vaardigheden zijn daarbij belangrijk. Ook ondersteun je in het regelen van de hulpverlening en heb je contact met de patiënten, je collega’s en andere hulpverleners.

Ik ben blij dat ik genoeg praktijkervaring opdoe. De praktijk kan echt pittig zijn, maar gelukkig word ik goed voorbereid op De Leijgraaf en tijdens mijn stages. Nu ik mijn weg heb gevonden kan ik de patiënten echt bijstaan en kijk ik nergens meer van op.

Sanne, aankomend verpleegkundige

Ontwikkel jezelf

De opleiding verpleegkundige duurt 4 jaar. Je ontwikkelt tijdens de opleiding kennis, houding en vaardigheden voor het beroep, bij loopbaan en burgerschap en voor de algemene vormende vakken. Je ontwikkeling vindt plaats op school en in de stage. Na het afronden van je opleiding kan je aan de slag als beginnend beroepsbeoefenaar of je stroomt door naar een vervolgopleiding. 

Interesses en vaardigheden

 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Je beschikt over respect en inlevingsvermogen.
 • Je bent geduldig.
 • Je neemt makkelijk initiatief.
 • Je werkt goed onder druk.
 • Je hebt gevoel voor collegialiteit.

De opleiding in het kort

Tijdens het eerst deel van de opleiding start je met een brede oriëntatie. Je maakt kennis met verschillende werkvelden in de zorg- en welzijnssector. Je krijgt hier lessen over en er zijn stages. De focus ligt op het basisdeel van de opleiding. Daarnaast krijg je keuzedelen aangeboden. In het tweede deel van de opleiding verdiep je je meer in een specifiek werkveld met het profieldeel van de opleiding. In het tweede deel van de opleiding verdiep je je meer in een specifiek werkveld met het profieldeel van de opleiding. Je leert om nauwkeurig gegevens te verzamelen en te analyseren. Je stelt een verpleegkundige diagnose en bent in staat om zorgvragers zorg en ondersteuning te bieden op basis van het verpleegplan. Je ontwikkelt vaardigheden om de zorg te 'regisseren'.

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Je volgt de opleiding in deeltijd en gaat dan om de week 2 dagen naar school. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf. Kijk voor meer informatie bij 'opleidingen voor volwassenen'. 

Stageplekken

Als je een bol-opleiding volgt zoeken wij voor jou een passende stageplek. Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

We hebben onder andere een samenwerkingsverband met ziekenhuis Bernhoven, Stichting Dichterbij en Brabantzorg. Dus wat betreft leren in de praktijk heeft ROC de Leijgraaf veel te bieden. Dat werkt in twee richtingen: naar onze studenten en naar onze opleidingen die altijd aan de praktijk gekoppeld zijn.

Mirjan heesakkers

Klaar met de opleiding. En dan?

Met het diploma Verpleegkundige op zak kun je aan de slag in ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, de thuiszorg, verpleeghuis en in de gehandicaptenzorg. In principe kun je met het diploma in alle werkvelden van de gezondheidszorg terecht. Je kunt je in de verschillende werkvelden ook nog verder specialiseren. Of je studeert verder: aan de opleiding hbo-verpleegkunde of een aanverwante hbo-opleiding.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bol/bbl Crebocode: 25480
Niveau: 4 Beroepsrichting: Mens & Maatschappij
Aantal leerjaren: 4 Locaties: Veghel en Oss
Contactpersoon: Mirjan Heesakkers mirjan.heesakkers@leijgraaf.nl of 088 017 7366

Kosten

 • Wettelijk lesgeld voor de bol-opleiding (schooljaar 2018-2019) € 1.155,-.
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • Wettelijk lesgeld voor de bbl-opleiding (schooljaar 2018-2019) € 582,-.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • De regelgeving van het Ministerie van OC&W lesgeldverplichting geldt vanaf 18 jaar.
 • Kosten voor studieboeken variëren tussen € 350,- en € 550,-. Plus evt. kosten voor een laptop. Zie Leijdraad voor alle leermiddelen en wettelijke schoolkosten.
 • Vanaf 18 jaar kun je bij een bol-opleiding studiefinanciering aanvragen.
 • Je hebt bij de bbl-opleiding geen recht op studiefinanciering.
 • Tijdens je opleiding ga je stage lopen bij een leerbedrijf. Het kan zijn dat dit leerbedrijf een verklaring van goed gedrag (VOG) aan je vraagt. Deze verklaring kun je bij de gemeente waar je woont aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
 

Toelatingseisen

Bol:

 • Je hebt een vmbo-diploma met de kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo-3 naar havo-4.
 • Een kennismakingsgesprek behoort tot de plaatsingsprocedure.

Bbl:

Kies je voor de opleiding bbl, dan moet je voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst hebben. Voor meer informatie over de bbl-opleiding binnen de zorg, klik hier

Bijzonderheden

Het aantal BPV (stage) - plekken en het werkgelegenheidsperspectief is leidend voor het aantal beschikbare opleidingsplekken. Het aantal beschikbare BPV-plekken voor leerjaar 1 verzorging en verpleging is vastgesteld op 100 voor het schooljaar 2019-2020. Indien meer leerlingen zich aanmelden voor de opleiding dan er beschikbare opleidingsplekken zijn, zullen leerlingen worden geplaatst op volgorde van datum van aanmelding. 

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. een gedragsbeoordeling, gesprek en verslagen.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde kennis, houding en vaardigheden voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen. Voor burgerschap heb je een inspanningsverplichting. Voor de keuzedelen van je opleiding geldt dat je een bewijs van deelname moet hebben. 
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.