Verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) - bol/bbl, niveau 3
Hoe ga jij om met mensen tijdens situaties die elke dag weer anders zijn?

Verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) - bol/bbl, niveau 3

 • bol - niveau 3
 • 3 Leerjaren
 • Leslocatie: Veghel en Oss
 • Contactpersoon: Mirjan Heesakkers, mirjan.heesakkers@leijgraaf.nl, tel: 088 017 7366

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

 

Topopleiding 2018
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte verzorgende individuele gezondheidszorg (IG)?

Mevrouw Janssen is nieuw in het verpleeghuis waar jij werkt. Alles is nieuw en vreemd voor haar, en ze voelt zich niet op haar gemak. Jij begeleidt haar en regelt wat nodig is om haar verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Voor mevrouw Janssen ben jij erg belangrijk. Dat is geen probleem voor jou. Je weet precies hoe je dat moet aanpakken omdat je bij ROC de Leijgraaf bent opgeleid tot verzorgende individuele gezondheidszorg. Je vindt het leuk om mensen te helpen in moeilijke situaties.

Ik sta graag klaar voor mensen die hulp nodig hebben. Ik kan er niet goed tegen als mensen aan hun lot overgelaten worden. Daarom heb ik gekozen voor de opleiding Verzorgende-IG.

Sanne, aankomend verzorgende-ig

Ontwikkel jezelf

De opleiding verzorgende-ig duurt 3 jaar. Je ontwikkelt tijdens de opleiding kennis, houding en vaardigheden voor het beroep, bij loopbaan en burgerschap en voor de algemene vormende vakken. Je ontwikkeling vindt plaats op school en in de stage. Na het afronden van je opleiding kan je aan de slag als beginnend beroepsbeoefenaar óf je stroomt door naar een vervolgopleiding.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je hebt interesse in andere mensen.
 • Je hebt geduld en kunt goed luisteren.
 • Je kunt problemen oplossen.
 • Je staat stevig in je schoenen.

De opleiding in het kort

Tijdens het eerste jaar van de opleiding start je met een brede opleiding. Je oriënteert je op de verschillende werkvelden in de zorg- en welzijnssector. Je krijgt hier lessen over en er is één stage in een zorginstelling. De focus ligt op het basisdeel van de opleiding. Daarnaast krijg je keuzedelen aangeboden. In het tweede deel van de opleiding verdiep je je meer in een specifiek werkveld met het profieldeel van de opleiding. Je leert om oog te hebben voor het welzijn en welbevinden van zorgvragers. Op een methodische wijze weet je tegemoet te komen aan de behoeften en wensen van de zorgvrager. Hierbij ga je uit van mogelijkheden van de zorgvrager.

Vezorgende individuele gezondheidszorg (IG) bbl niveau 3

De opleiding Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG) kan ook in bbl gevolgd worden. De opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit theorie en praktijk. De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldeel en uit keuzedelen. Je gaat gemiddeld 1 dag per week naar school. Daarnaast werk je minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Voordat je met de opleiding start, moet je eerst solliciteren naar een werkplek als 'leerling verzorgende'. Jouw werkgever meldt je vervolgens aan voor de opleiding. In de praktijk word je begeleid door een werkbegeleider. Op school heb je een coach. Kijk voor meer informatie bij 'opleidingen voor volwassenen'. 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Je volgt de opleiding in deeltijd en gaat dan om de week 2 dagen naar school. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Stageplekken

Als je een bol-opleiding volgt zoeken wij voor jou een passende stageplek. Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

Als je voor de opleiding kiest, is het belangrijk dat je mensen écht wilt helpen. Dat je ze wilt stimuleren en dat je klaarstaat als dat nodig is. Dat kan best zwaar zijn maar voor je cliënten ben je wel heel belangrijk. Dat contact is heel fijn om te hebben.

mirjan heesakkers, docent

Klaar met de opleiding. En dan?

Met het diploma Verzorgende-IG kun je aan de slag in de thuiszorg, in een verzorgings- of verpleeghuis en de gehandicaptenzorg. Eigenlijk kun je met het diploma overal in de gezondheidszorg terecht. Maar je kunt ook verder leren als je dat wilt. Je kunt doorstromen naar de opleiding Verpleegkunde (niveau 4). Het aantal beschikbare BPV-plekken voor leerjaar 3 is vastgesteld op 10 voor het schooljaar 2017-2018. Er bestaat ook een mogelijkheid om een extra verdieping te doen in Welzijnswerk. Hiervoor ontvang je een apart bewijs.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bol/bbl Crebocode: 25491
Niveau: 3 Beroepsrichting: Mens & Maatschappij
Aantal leerjaren: 3 Locaties: Veghel en Oss
Contactpersoon: Mirjan Heesakkers mirjan.heesakkers@leijgraaf.nl of 088 017 7366

Kosten

 • Wettelijk lesgeld voor de bol-opleiding (schooljaar 2018-2019) € 1.155,-.
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • Wettelijk lesgeld voor de bbl-opleiding (schooljaar 2018-2019) € 582,-.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • De regelgeving van het Ministerie van OC&W lesgeldverplichting geldt vanaf 18 jaar.
 • Kosten voor studieboeken variëren tussen € 350,- en € 550,-. Plus evt. kosten voor een laptop. Zie Leijdraad voor alle leermiddelen en wettelijke schoolkosten.
 • Vanaf 18 jaar kun je bij een bol-opleiding studiefinanciering aanvragen.
 • Studiekosten voor bbl-opleiding zijn ongeveer € 1000,- tot € 1300,-.
 • Je hebt bij de bbl-opleiding geen recht op studiefinanciering.
 •  Tijdens je opleiding ga je stage lopen bij een leerbedrijf. Het kan zijn dat dit leerbedrijf een verklaring van goed gedrag (VOG) aan je vraagt. Deze verklaring kun je bij de gemeente waar je woont aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. 

Toelatingseisen

Bol:

 • Je hebt een vmbo-diploma met de kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Je hebt een BOL niveau 2 diploma.
 • Een kennismakingsgesprek behoort tot de plaatsingsprocedure.

Bbl:

Kies je voor de opleiding verzorgende-IG bbl, dan moet je voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een zorginstelling hebben. Voor meer informatie over de bbl-opleiding binnen de zorg, klik hier

Bijzonderheden

Het aantal BPV (stage) - plekken en het werkgelegenheidsperspectief is leidend voor het aantal beschikbare opleidingsplekken. Het aantal beschikbare BPV-plekken voor leerjaar 1 verzorging en verpleging is vastgesteld op 100 voor het schooljaar 2019-2020. Indien meer leerlingen zich aanmelden voor de opleiding dan er beschikbare opleidingsplekken zijn, zullen leerlingen worden geplaatst op volgorde van datum van aanmelding. 

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. gedragsbeoordeling, gesprek, vaardigheidstoetsen, verslagen.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde kennis, houding en vaardigheden voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen. Voor burgerschap heb je een inspanningsverplichting. Voor de keuzedelen van je opleiding geldt dat je een bewijs van deelname moet hebben. 
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

 

088 017 7366

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.