Woonzorgbegeleider
Een dagje uit met je woongroep, wat komt hier allemaal bij kijken?

Woonzorgbegeleider

 • Bbl - niveau 3
 • Leslocatie: Oss (bbl)
 • 3 Leerjaren
 • Contactpersoon: Mirjan Heesakkers, mirjan.heesakkers@leijgraaf.nl, tel: 088 017 7366
 • Start bij voldoende aanmeldingen

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Topopleiding 2017

Ben jij geschikt als woonzorgbegeleider?
Mevrouw de Groot, één van de 6 bewoners van de woonvorm zegt; "ik moet nu eerst naar huis, mijn moeder komt zo thuis", jij begrijpt waarom mevrouw de Groot dit zegt en weet hier mee om te gaan. Op een professionele wijze weet je haar gedachte naar iets anders te verplaatsen en begeleid je haar naar de badkamer. Je helpt haar met persoonlijke verzorging omdat mevrouw de Groot dat zelf niet meer kan. Daarna ga je met alle bewoners een spelletje doen. Dat heb je geleerd tijdens de opleiding Woonzorgbegeleider op De Leijgraaf. Je takenpakket is uitgebreid; je begeleidt individuele bewoners of een groep bij het wonen en vrijetijdsbesteding. Ook voer je coördinerende taken uit en organiseer je activiteiten. Maar je praat ook met deskundigen en met familie van cliënten om samen de best mogelijke begeleiding te kunnen bieden. Je draagt bij aan een vertrouwde, veilige en prettige leefomgeving en dagbesteding. Dat doe je zowel zelfstandig als met je collega's.

Het leukste is dat je verantwoordelijk bent voor zowel de zorg als het welzijn van de bewoners. Maar ook het opstellen van begeleidings- en activiteitenplannen vind ik leuk om te doen. Daarmee kan ik gericht toepassen wat ik op De Leijgraaf heb geleerd.” Lotte, volgde de opleiding Woonzorgbegeleider aan De Leijgraaf.

Ontwikkel jezelf

Deze opleiding duurt 3 jaar. Je ontwikkelt tijdens de opleiding kennis, houding en vaardigheden voor het beroep, bij loopbaan en burgerschap en voor de algemene vormende vakken. Je ontwikkeling vindt plaats op school en in de stage. Na het afronden van je opleiding kan je aan de slag als beginnend beroepsbeoefenaar óf je stroomt door naar een vervolgopleiding.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je hebt inlevingsvermogen.
 • Je werkt goed onder druk en motiveert.
 • Je kunt goed je aandacht verdelen.

De opleiding in het kort

Tijdens het eerst jaar van de opleiding start je met een brede opleiding. Je oriënteert je op de verschillende werkvelden in de zorg- en welzijnssector. Je krijgt hier lessen over en er zijn twee oriëntatiestages in zorg- en / welzijnsinstellingen. De focus ligt op het basisdeel van de opleiding. Daarnaast krijg je keuzedelen aangeboden. In het tweede deel van de opleiding verdiep je je meer in een specifiek werkveld met het profieldeel van de opleiding. In de opleiding Woonzorgbegeleider ontwikkel je kennis, houding en vaardigheden om zorg te bieden én de zorgvrager te kunnen begeleiden bij het wonen en een zinvolle invulling van zijn tijd. Met name in de ouderen- en verstandelijk beperkte zorg is men op zoek naar een medewerker die zowel in de combinatie van zorg als op welzijn de zorgvrager kan bieden wat hij nodig heeft. Met deze opleiding ontvang je twee diploma's waardoor je breder inzetbaar bent.

De praktijk kan soms best intimiderend zijn voor de studenten, zeker in het begin. Daarom begeleiden wij ze nauw. Meestal ontdekken ze al snel of een beroep in de zorg echt bij ze past.

Lianne berends, praktijkbegeleider

Klaar met de opleiding. En dan?

De opleiding Woonzorgbegeleider geeft je een goede basis. Je kunt aan de slag als verzorgende, woonbegeleider en/of activiteitenbegeleider. Maar vooral in combinatie ben je voor het werkveld breed inzetbaar en extra aantrekkelijk. Je kunt ook verder leren. Met het diploma kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding van ROC de Leijgraaf.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bol/bbl

Crebocode: 23181

Niveau: 3 Beroepsrichting: Mens & Maatschappij
Aantal leerjaren: 3

Locaties: Oss, Talentencampus (bbl)

Kosten

 • Wettelijk lesgeld voor de bol-opleiding (schooljaar 2018-2019) € 1.155,-.
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 
 • Eventuele reis- en verblijfskosten
  tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • De regelgeving van het Ministerie van OC&W lesgeldverplichting geldt vanaf 18 jaar.
 • Kosten voor studieboeken variëren tussen € 350,- en € 550,-. Plus evt. kosten voor een laptop. Zie Leijdraad voor alle leermiddelen en wettelijke schoolkosten.
 • Vanaf 18 jaar kun je bij een bol-opleiding studiefinanciering aanvragen.
 • Je hebt bij de bbl-opleiding geen recht op studiefinanciering.
 • Tijdens je opleiding ga je stage lopen bij een leerbedrijf. Het kan zijn dat dit leerbedrijf een verklaring van goed gedrag (VOG)  aan je vraagt. Deze verklaring kun je bij de gemeente waar je woont aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
 

Toelatingeisen

 • Je hebt een vmbo-diploma met kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo-3 naar havo-4.
 • Je hebt een diploma Helpende zorg en welzijn of een ander diploma niveau 2.
 • We leren je graag kennen, een kennismakingsgesprek hoort tot de toelatingsprocedure.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. een gedragsbeoordeling, gesprek en verslagen.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde kennis, houding en vaardigheden voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen. Voor burgerschap heb je een inspanningsverplichting. Voor de keuzedelen van je opleiding geldt dat je een bewijs van deelname moet hebben. 
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.