Applicatie - en media ontwikkelaar bol niveau 4
Ben jij creatief en technisch aangelegd? Dan is de opleiding Applicatie - en mediaontwikkelaar echt iets voor jou! Zet jouw talent in om de mooiste websites, apps en programma's te maken. Als Applicatie - en mediaontwikkelaar ben je altijd bezig met de nieuwste technische ontwikkelingen en zorg je dat jouw applicaties eruit springen door goed doordachte interfaces en desings. Join the future!

Applicatie - en media ontwikkelaar bol niveau 4

 • Bol - niveau 4
 • Leslocaties Oss, Veghel en Cuijk
 • 3 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte applicatie - en mediaontwikkelaar?

Het is maandagochtend. De komende week ga je werken aan het cms voor de nieuwe website van een school. Je werkt vanuit het interactive design dat er al ligt. Je weet dus dat het een responsive webdesign betreft. Alle opleidingen moeten erin staan en alles moet makkelijk te vinden zijn. Er moet een goede zoekfunctie in en zomin mogelijk clicks. Ook ga je er verschillende social media functies aanhangen zodat alle systemen netjes aan elkaar gekoppeld zijn. Dat pak je gestructureerd aan. Ook overleg je regelmatig met je collega’s over de voortgang. De afspraak is dat de website over drie weken gereed moet zijn. Aan de slag dus. Voor jou geen probleem. Jij bent goed voorbereid op ROC de Leijgraaf.

Programmeren is gewoon het leukste dat er is. Het liefste werk ik aan apps maar een mooie website is ook leuk om te doen. De opleiding Applicatieontwikkelaar bereidt me goed voor op het hbo, want daar wil ik uiteindelijk naartoe.

Said, aankomend applicatie- en mediaotwikkelaar

Ontwikkel jezelf

De opleiding Applicatie - en media ontwikkelaar duurt 3 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan communicatieve en sociale vaardigheden. Maar ook gestructureerd werken, creatief zijn en analytisch denken.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent secuur.
 • Je behoudt het overzicht.
 • Je werkt gestructureerd.
 • Je kunt goed communiceren.

  (0 van 0)

De opleiding in het kort

De opleiding Applicatie - en mediaontwikkelaar duurt 3 jaar. De meeste tijd breng je door op school. Daarnaast doe je veel praktijkervaring op tijdens stages. Dat noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten om applicaties (programma's) te bouwen. Zo leer je software ontwerpen en bouwen voor verschillende toepassingen. Denk aan websites, apps voor smartphones, maar ook softwareprogramma's om goederenstromen te beheren.  


Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Met de opleiding Applicatie - en mediaontwikkelaar kun je veel verschillende kanten op. De wereld wordt steeds meer digitaal. Software zoals websites & apps en hardware zoals smartphones & tablets. Daar zijn applicaties voor nodig. Het is echt een vak waar je zowel creativiteit als techniek in terugvindt. Dat maakt het zo boeiend.

Joris albers, instructeur.

Stageplekken

Als je de bol opleiding volgt, zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stage lopen.

Klaar met de opleiding. En dan?

Als aankomend applicatie - en media ontwikkelaar word je breed opgeleid. Je leert software ontwerpen en programmeren voor verschillende toepassingen. Denk aan websites, apps voor voor smartphones, maar ook softwareprogramma’s om goederenstromen te beheren. Na je opleiding kun je aan de slag of je stroomt door naar het hbo, bijvoorbeeld naar de opleiding Software engineering, Bedrijfskundige Informatica of Mediadesign.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bol Crebonummer: 25187
Niveau: 4 Locatie: Cuijk, Oss en Veghel
Aantal leerjaren: 3 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw T. Driessen trees.driessen@leijgraaf.nl
088 017 7222

Kosten

 • Lesgeld € 1.155,- voor bol (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

 

Toelatingseisen

  • Je hebt een diploma Medewerker ICT op niveau 3.
  • Je hebt een diploma vmbo gemengde of theoretische leerweg.
  • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
  • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.