Autotechniek
Techniek & Samenleving

Autotechniek

Gezocht: techneuten én echte duizendpoten! Want autotechniek is een veelzijdig beroep. Sleutelen, diagnoses stellen met computersystemen, duurzaamheid, alternatieve brandstoffen, nieuwe technieken... ze horen allemaal bij je opleiding.

Leer auto’s repareren in de praktijk

Sleutelen in de garage terwijl je grappen maakt met je mede-monteurs, daar word jij blij van. Je steekt graag de handen uit de mouwen en maakt hierbij gebruik van jouw uitgebreide technische kennis. Jouw dagen zien er nooit hetzelfde uit: iedere auto waar je aan sleutelt is uniek en nieuwe technologieën ontwikkelen zich razendsnel. Jij weet precies wat er speelt in de automotivebranche.

Dit ben jij

Jij bent gek op mooie auto’s, computers en techniek. En natuurlijk hou je van het oplossen van technische problemen. Je bent verantwoordelijk en werkt heel secuur. Je hebt een goede motoriek en leert graag nieuwe dingen. Je kunt zelfstandig werken en ook in teamverband.

Mijn droom is werken voor het team van Ferrari in de Formule 1. Dan hoor je bij de wereldtop. Dat zou echt te gek zijn.

Pim, Aaankomend technisch specialist personenauto's

Bbl of bol

Kies bij ROC de Leijgraaf zelf hoe je leert. Wil je na de middelbare school zo snel mogelijk werken? Ga dan voor de bbl-opleiding. Je krijgt hierbij 1 dag in de week theorie. De andere 4 dagen mag je aan de slag in een garagebedrijf. Ben je liever wat meer met de theorie bezig, kies dan voor de bol-opleiding. Je krijgt dan 5 dagen per week praktijk- en theorielessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage.

Niveau 2: autotechnicus

Niveau 2 leidt je op tot autotechnicus. Je houdt je bezig met kleine reparaties en voert veelvoorkomende onderhoudsbeurten uit. Voor het vervangen van onderdelen draai jij je hand niet om. Je werkt vaak samen met de eerste autotechnicus. De opleiding tot autotechnicus duurt 1 tot 2 jaar, afhankelijk van jouw instroomniveau. Als je meer wil weten over de opleiding tot autotechnicus, klik dan door naar de opleidingspagina.

Niveau 3: eerste autotechnicus

Niveau 3 leidt je op tot eerste autotechnicus. Je voert de complexere reparaties uit en je bent het aanspreekpunt voor collega’s. Ingewikkeldere diagnoses komen bij jou terecht. Ook kun je de reden van alle reparaties uitleggen aan klanten en weet je heel veel van techniek. Deze opleiding duurt 2 of 3 jaar, afhankelijk van je instroomniveau. We vertellen je meer over deze opleiding op de opleidingspagina.

Niveau 4: technisch specialist personenauto’s

Eenvoudige werkzaamheden laat je aan collega’s over, jij doet het technisch specialistische werk. Jij bent dan ook een ware probleemoplosser. Jij bewaart het overzicht in de garage en de meest complexe opdrachten vind jij een mooie uitdaging. Van iedere ontwikkeling in de automotivebranche ben jij op de hoogte. De opleiding duurt 2 tot 4 jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk de complete opleiding.

Jouw toekomst

Met de opleiding autotechnicus heb je een heel goede basis. Je kunt aan de slag bij een merkdealer, een garagebedrijf, bij een demontagebedrijf of in de motorenrevisie. Maar je kunt je ook verder specialiseren na deze opleiding of doorstuderen. De 3 opleidingsniveaus die je op ROC de Leijgraaf kunt volgen sluiten naadloos op elkaar aan. Zo stroom je gemakkelijk door naar een hoger niveau en ontwikkel jij je tot de autotechnicus die je wil zijn.

Geïnteresseerd in deze opleiding? Meld je aan voor een van de open dagen of open avond.

Studiegids

Download PDF

Deel deze pagina:
Techniek & Samenleving
De opleidingen autotechniek zijn door keuzegids MBO bekroond tot Top opleiding!

Rondleiding

afspelen
afspelen
Wil je hulp bij je studiekeuze?

Laat je gegevens achter en ontvang meer informatie
over onze opleidingen naar jouw keuze.