Autotechnicus bol/bbl 2
Zorg jij ervoor dat de auto afleverklaar is?

Autotechnicus bol/bbl 2

 • Bol/bbl - niveau 2
 • 1 tot 2 leerjaren
 • Leslocatie Veghel

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

Top opleiding
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte autotechnicus?

Jij houdt van mooie auto's, computers en techniek. En natuurlijk ben je gek op het oplossen van technische problemen. Als autotechnicus werk je vaak samen met de eerste autotechnicus en voer je eenvoudige onderhoudsbeurten uit. Ook kleine reparaties voer je uit en je vervangt onderdelen aan de auto. Ook het uitlezen van de boordcomputer van de auto behoort tot jouw werkzaamheden. Het is belangrijk dat je steeds meer op de hoogte bent van digitale technieken en minder van het ouderwetse gesleutel.

Wie wil nou niet aan een auto sleutelen? Dat is toch het leukste dat er is. Ook al is het een stuk ingewikkelder dan vroeger. In sommige auto's zitten 5 computers, los van het motorische deel en de versnellingsbak. En klein probleem kan dus overal zitten. Dat leer je niet zomaar.

Wesley, aankomend autotechnicus

Ontwikkel jezelf

De opleiding Autotechnicus duurt 1 tot 2 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan hoe je dienstverlenend en klantgericht werkt en hoe je goed communiceert.

Interesses en vaardigheden

    • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
    • Je bent precies.
    • Je neemt verantwoordelijkheid.
    • Je hebt een goede motoriek.
    • Je leert graag nieuwe dingen.
    • Je staat open voor veranderingen.

     Veel leren in de praktijkOok de klant te woord staan is een belangrijke taak.
       (0 van 0)

De opleiding in het kort

De opleiding Autotechnicus duurt 1 tot 2 jaar. De opleiding wordt zowel in bol als bbl gegeven. Kies je voor bol dan breng je de meeste tijd op school door en je loopt stage. Kies je voor bbl dan werk je 4 dagen per week bij een garagebedrijf (erkend leerbedrijf) en ga je 1 dag per week naar school. Een groot deel van je taken zijn fysieke werkzaamheden. Voor het bedienen van (meet) gereedschappen moet je nauwkeurig werken, met oog voor detail. Tijdens de opleiding leer je alles over bijvoorbeeld onderhoudsbeurten, afleveringsbeurten en reparaties. Je leert deze op een veilige en een efficiënte manier uit te voeren. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat vijf dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. BBL is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent een dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en vier dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak autotechnicus maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Autotechnicus word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Leuk om te zien hoeveel raakvlakken het vak autotechnicus heeft met andere vakgebieden als ICT, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Studenten leren dus heel veel verschillende dingen. Dat is wel wat anders dan vroeger. Niet alleen werk je met computers, ook de motors zijn veel complexer dan vroeger. Daar worden ze hier prima op voorbereid.

jeroen van den heuvel, docent.

Stageplekken

Als je de bol-opleiding volgt, zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Autotechnicus heb je een hele goede basis. Je kunt aan de slag bij een merkendealer, een garagebedrijf, in de motorenrevisie of bij een demontagebedrijf. Maar je kunt je ook verder specialiseren als APK-keurmeester of technisch specialist. Ook kun je doorstromen naar de opleiding Eerste Autotechnicus op niveau 3.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bbl/bol Crebonummer: 25242
Niveau: 2 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Aantal leerjaren: 1 tot 2 Locatie: Veghel
Contactpersoon: mevrouw E. Meuleman erica.meuleman@leijgraaf.nl
(088) 017 7167


Kosten

 • Lesgeld € 1.155,- voor bol en cursusgeld
  € 236, voor de bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die
  door
  de school per schooljaar in rekening
  worden gebracht.
 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,-
  en voor een half jaar € 17,- per kastje per
  cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten
  tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

Toelatingseisen

 • Je hebt een vmbo-opleiding met een basisberoepsgerichte leerweg
 • van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Kies je voor de bbl-opleiding Autotechnicus, dan moet je daarnaast voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.