Eerste autotechnicus bol/bbl 3
Bij 3000 toeren ratelt er iets in de motor. Wil jij even uitzoeken wat dat is?

Eerste autotechnicus bol/bbl 3

 • Bol/bbl - niveau 3
 • Leslocatie Veghel
 • 2/3 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

Top opleiding
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte eerste autotechnicus?

In de garage waar je werkt ben jij het aanspreekpunt van de werkplaats. Jij doet de complexere reparaties en de onderhoudsbeurten, en je stelt de diagnoses die iets moeilijker zijn. Zo kan het voorkomen dat je parkeersensoren of een alarmsysteem monteert of dat je aan je klant een reparatie uitlegt. Ook stuur je collega's aan en los je problemen op. Het ouderwetse sleutelen wordt steeds meer vervangen door digitale technieken. Voor deze klussen heb je allerlei moderne apparatuur tot je beschikking. Je draagt als eerste autotechnicus meer verantwoordelijkheid en je moet technisch goed op de hoogte zijn.

Er is veel ruimte voor praktijk. Handen uit de mouwen, dat past bij mij

guus, aankomend eerste autotechnicus

Ontwikkel jezelf

De opleiding Eerste Autotechnicus duurt 2 à 3 jaar, afhankelijk van je instroomniveau. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan hoe je dienstverlenend en klantgericht werkt en hoe je goed communiceert.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent precies.
 • Je neemt verantwoordelijkheid.
 • Je hebt een goede motoriek.
 • Je leert graag nieuwe dingen.
 • Je staat open voor veranderingen.

De klant te woord staan.
  (0 van 0)

De opleiding in het kort

De opleiding Eerste Autotechnicus duurt 2 tot 3 jaar, afhankelijk van instroomniveau. De opleiding wordt zowel in bol als bbl gegeven. Kies je voor bol dan breng je de meeste tijd op school door en loop je stage. Kies je voor bbl dan werk je 4 dagen per week bij een garagebedrijf (erkend leerbedrijf) en ga je 1 dag per week naar school. Tijdens de opleiding leer je alles over onderhoudsbeurten, complexe reparaties en het begeleiden van nieuwe collega's. Soms heb je ook contact met klanten. Daarom is het belangrijk dat je je kunt inleven in de klant. Verder kan het voorkomen dat je leerlingen of minder ervaren collega's ondersteunt en begeleidt. 

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak eerste autotechnicus maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Autotechnicus word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Auto’s worden steeds complexer en steeds meer computergestuurd. De opleiding is daarom veelzijdig. Natuurlijk bestaat een groot deel ervan nog steeds uit sleutelen aan auto’s maar andere belangrijke aspecten van het werk zoals communicatie worden ook geleerd

Jeroen van den Heuvel, docent.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Eerste Autotechnicus heb je een hele goede basis. Je kunt aan de slag bij een merkdealer, een garagebedrijf, in de motorenrevisie of bij een demontagebedrijf. Maar je kunt je ook verder specialiseren als APK-keurmeester of technisch specialist.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bol/ bbl Crebonummer: 25244
Niveau: 3 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Aantal leerjaren: 2 tot 3 jaar, afhankelijk van instroom niveau. Locatie: Veghel
Contactpersoon: Mevr. E. Meuleman erica.meuleman@leijgraaf.nl
(088) 017 7167


Kosten

 • Lesgeld € 1.155,- voor bol, cursusgeld € 582,-
  voor bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het
  Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die
  door de school per schooljaar in rekening
  worden gebracht.
 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,-
  en voor een half jaar € 17,- per kastje per
  cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten
  tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

Toelatingseisen

             • Je hebt een diploma Autotechniek op niveau 2.
             • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg van de sector Techniek.
             • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
             • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
             • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Kies je voor de bbl-opleiding Eerste Autotechnicus, dan moet je daarnaast voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.