Technisch specialist personenauto's, bol/bbl 4
Als technisch specialist personenauto's zorg je dat de voertuigen waar je aan werkt weer veilig de weg op kunnen.

Technisch specialist personenauto's, bol/bbl 4

 • Bol/bbl - niveau 4
 • Leslocatie Veghel
 • Bol 4 leerjaren/bbl 2 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

Top opleiding
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte techneut?

Jij stelt de ingewikkelde diagnoses en voert complexe reparaties uit. Jij bent diegene die creatief naar oplossingen zoekt en alles weet van auto`s. Ook ben je het aanspreekpunt als het gaat om het zoeken naar storingen. Met andere woorden: je bent een echte probleemoplosser. In je werk houd je je onder andere bezig met complexe systemen, microcontrollers en can-bussystemen. Je spoort problemen op en bedenkt oplossingen. Eenvoudige werkzaamheden laat je aan anderen over, jij doet het technisch specialistische werk. Ook stuur je collega’s aan en ben je technisch op de hoogte van ontwikkelingen in de automotive branche.

 

Al sinds ik me kan herinneren ben ik gek op auto's. Er zit zoveel techniek in een auto, niet normaal. Dat vind ik te gek. Ontdekken hoe iets werkt, het vinden van problemen en ze dan oplossen. Mijn droom is werken voor het team van Ferarri in de Formule 1. Dan hoor je bij de wereldtop. Dat zou echt te gek zijn 

Pim,  aankomend technisch specialist Personenauto's

 

Ontwikkel jezelf

De bol-opleiding technisch specialist duurt 4 jaar, als je het diploma Eerste Autotechnicus niveau 3 in je bezit hebt kun je de opleiding in 2 jaar tijd afronden. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je beroepshouding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan hoe je ondernemend, dienstverlenend en klantgericht werkt en hoe je goed communiceert.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zelfstandig en in teamverband werken.
 • Je neemt verantwoordelijkheid voor jezelf en het projectteam.
 • Je bent zeer nauwkeurig.
 • Je staat open voor creatieve veranderingen.
 • Je kunt probleemoplossend werken.
 • Je leert graag nieuwe dingen.
 • Je hebt een goede motoriek.

 

De opleiding in het kort

De opleiding Technisch specialist wordt zowel in bol als bbl gegeven. 

Technisch specialist personenauto's bol niveau 4

Het bol traject van de opleiding Technisch specialist duurt 4 jaar, als je de opleiding Eerste Autotechnicus niveau 3 hebt afgerond kun je de opleiding Technisch specialist in 2 jaar tijd afronden. De opleiding wordt in bol gegeven. Dat betekent dat je 5 dagen in de week naar school gaat voor theorie en praktijk. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Als technisch specialist personenauto's werk je in werkplaatsen van autobedrijven die behoren tot de 'mobiliteitsbranche'. Tijdens de opleiding leer je alles over complexe reparaties, het stellen van diagnose en het aansturen en begeleiden van nieuwe collega's. Er wordt een onderzoekende instelling van je gevraagd. Maar ook analytisch vermogen en een goede klant - en servicegerichtheid. Je moet nieuwe kennis aan collega's kunnen overdragen en als contactpersoon voor klanten kunnen fungeren. Jouw deskundigheid overtuigt de klant van de noodzaak van bepaalde werkzaamheden aan zijn auto. Tijdens de opleiding werk je aan service verlenen, klimaatsystemen en ondernemerschap. Maar ook aan powertrainsystemen, comfort en veiligheidssystemen. 

Technisch specialist personenauto's bbl niveau 4

Het bbl traject van de opleiding Technisch specialist duurt 2 jaar en het is een vervolgeopleiding die aansluit op de opleiding Eerste Autotechnicus niveau 3. Het volgen van een bbl traject betekent dat je 4 dagen per week werkt bij een garagebedrijf (erkend leerbedrijf) en je 1 dag per week naar school gaat. Als Technisch specialist personenauto's werk je in werkplaatsen van autobedrijven die behoren tot de 'mobiliteitsbranche'. Je weet veel van de nieuwste technieken, complexe reparaties, diagnose stellen, opzoeken van technische informatie, computersystemen en digitale communicatie. Je zoekt creatief naar oplossingen. Tijdens de opleiding werk je aan kerntaken zoals: service verlenen, werken aan klimaatsystemen en ondernemerschap. Maar ook powertrainsystemen, comfort en veiligheidssystemen. Belangrijk om te weten; als je aan de opleiding wilt beginnen moet je wel in het bezit zijn van een diploma 'Eerste autotechnicus'. 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

 

 

 

Voertuigen zijn steeds complexer en bijna alles is computergestuurd. Infotainmentsystemen, wifi en andere communicatiesystemen komen steeds meer voor. Ook is elektrische aandrijving bijna niet meer weg te denken. Technisch specialisten krijgen dus nog heel wat voor hun kiezen. Maar het is wel uitdagend werk. Ik bedoel, wie wil nou niet aan een Tesla werken?

Paul Cartwright, instructeur 

 

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Technische specialist personenauto's beschik je over een hele sterke basis. Je kunt aan de slag bij een merkdealer of een garagebedrijf. Maar je kunt je ook verder studeren op hbo-niveau. Bijvoorbeeld aan de Automotive (Fontys/HAN), Automotive management of - engineering of de opleiding Leraar Technisch Beroepsonderwijs.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bol/bbl Crebonummer: 25249
Niveau: 4  Locatie: Veghel
Aantal leerjaren: bol 4 jaar (als je in bezit bent van diploma Eerste autotechnicus niveau 3 mogelijkheid om opleiding in 2 jaar af te ronden)/bbl 2 jaar Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw E. Meuleman erica.meuleman@leijgraaf.nl
(088) 017 7167

Kosten

 • Lesgeld € 1.155,- voor bol (vanaf 18 jaar),
  € 582,- voor bbl volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming(bpv).

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma autotechniek op niveau 2;
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1;
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

 

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.