Bouwkunde bol niveau 4
Voor jou is niets zo mooi als die bouwtekening te zien veranderen in een echt gebouw.

Bouwkunde bol niveau 4

 • Bol/bbl - niveau 4
 • Leslocatie Oss en Veghel
 • 4 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Smart Building

Topopleiding 2017
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte medewerker bouwkunde?

De dag begint vroeg op de bouwplaats, het is een topdrukte. Het is een komen en gaan van leveranciers en onderaannemers. Er worden vandaag 15 dakkapellen geleverd die geplaatst moeten worden. De gedetailleerde werktekening die door je collega is gemaakt ligt opengevouwen op tafel. Voor de uitvoering van de dakkapellen heb je een plan gemaakt. Daarin heb je ook rekening gehouden met veiligheid en het milieu. Je kunt nu aan de slag.

Werken in de bouw

Is werken aan onze omgeving. Huizen, kantoren, ziekenhuizen, noem maar op. Het is geweldig om te zien en te weten dat jij daaraan hebt meegewerkt. Als metselaar, timmerman, tekenaar, uitvoerder of werkvoorbereider. Allemaal beroepen waarin je jouw creativiteit prima kwijt kunt. 

De bouw is superfascinerend. Je werkt aan mooie gebouwen die er over 50 jaar nog steeds staan. Daar wil ik graag aan bijdragen. Het organiseren en plannen is denk ik mijn kracht. Daarom heb ik juist voor deze opleiding gekozen.

Barry, aankomend middenkaderfunctionaris

Ontwikkel jezelf

Gedurende de opleiding Bouwkunde niveau 4 werk je aan verschillende ‘competenties’. Deze competenties geven weer hoe je omgaat met de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en de toepassingen hiervan. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Het toepassen van je kennis en beroepsvaardigheden is van belang maar juist ook het initiatief nemen, samenwerken, communiceren, plannen en creatief omgaan met kennis en vaardigheden horen hierbij.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht en bent secuur.
 • Je bent creatief en behoudt het overzicht.
 • Je werkt vernieuwend en gestructureerd.

Roy Vloet studeert aan De Leijgraaf. Hij wordt opgeleid tot BIM Modelleur. Hij leert met een computer 3D tekeningen maken van gebouwen. Door dat programma kunnen al in een vroeg stadium problemen in de bouw worden voorkomen. Een echt beroep van de toekomst. 

Een kijkje bij de opleiding Bouwkunde.

Vakmanschap en meesterschap op ROC en Hooghuis: affuiten

De opleiding in het kort

De opleiding Bouwkunde is een niveau 4 opleiding en duurt 4 jaar. De meeste tijd breng je door op school. Daarnaast doe je veel praktijkervaring op tijdens stages. Dat noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens de opleiding krijg je onder andere les in construeren, millieuaspecten en bouwvoorbereiding en uitvoering. Zo word je voorbereid om te kunnen functioneren als een zelfstandig expert. Ook krijg je les in Nederlands, Engels en exacte vakken. Het maken van tekeningen, begrotingen en planningen wordt met de computer gedaan. In de tweede helft van je studie kun je door middel van keuzedelen je profiel verfijnen door je bijvoorbeeld te richten op ontwerp, uitvoering of doorstroom naar het hbo. 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken bij een bouwbedrijf.

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Je hebt jongeren die liever constructief en creatief bezig zijn in de ontwerpsfeer en je hebt er die graag de lijnen uitzetten op de bouwplaats. Bij De Leijgraaf bieden we voor beide typen jongeren opleidingen in de bouw aan. Hans van Loon, docent

Stageplekken

Als je een bol-opleiding volgt, zoeken wij voor jou een erkende stageplek. In het vierde jaar kun je ook in het buitenland stagelopen.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Bouwkunde niveau 4 heb je een brede basis waar je verschillende kanten mee op kunt. Je kunt aan de slag bij bijvoorbeeld architectenbureaus, aannemers, adviesbureaus en gemeenten. Denk daarbij aan functies zoals bouwkundig tekenaar, technisch ambtenaar, uitvoerder en werkvoorbereider. In het 4e jaar kun je het doorstroomprogramma volgen aan het hbo (HAN , Avans of Fontys) om je voor te bereiden op een vervolgstudie aan het hbo. Bijvoorbeeld aan de opleiding Bouwkunde, de lerarenopleiding of de opleiding Kaderfunctionaris uitvoering Bouw en Infra.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bol Crebonummer: 25104
Niveau: 4 Locatie: Gasstraat Oost 12, Oss en Muntelaar 10, Veghel

Aantal leerjaren: 4

Of voor gediplomeerde havisten slechts 3 jaar

Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw P. van de Venn pauline.venn@leijgraaf.nl
088 017 7569

 

Kosten

 • Lesgeld € 1.155,- voor bol (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
  • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming(bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma bouwkundige opleiding op niveau 2.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg van de sector Techniek.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Een intakegesprek hoort tot de toelatingsprocedure.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

 

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.