Metselaar bol/bbl niveau 2
Hij restaureert oude gebouwen met ambachtelijk metselwerk.

Metselaar bol/bbl niveau 2

 • Bol/bbl - niveau 2
 • Leslocatie Oss en Veghel
 • 2 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

 

Top opleiding
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte allround metselaar?

De dag begint vroeg op de bouwplaats, het is er een drukte van jewelste. Vandaag is het droog, maar het kan net zo goed zo gaan regenen. De bouw gaat door en van jou wordt altijd goed werk verwacht. Met goed en met slecht weer. Je hebt net van je voorman te horen gekregen dat je vandaag aan de eerste verdieping van het nieuwe winkelpand gaat werken. Als allround metselaar ben je breed opgeleid. Je belangrijkste taken zijn metsel-, lijmwerk- en herstelwerkzaamheden. Het bedrijf waar je voor werkt is werkzaam in de bouw. Denk daarbij aan aanbouw, verbouwingen, onderhoud en renovaties van woningen, winkelpanden en kantoren. Je komt het allemaal tegen. En het mooie is, dat jij aan dat prachtige winkelpand een mooie bijdrage hebt geleverd.

Werken in de bouw

Is werken aan onze omgeving. Huizen, kantoren, ziekenhuizen, noem maar op. Het is geweldig om te zien en te weten dat jij daaraan hebt meegewerkt. Als metselaar, timmerman, tekenaar, uitvoerder of werkvoorbereider. Allemaal beroepen waarin je jouw creativiteit prima kwijt kunt. 

 

In de schoolbank zitten is niets voor mij. Ik wil dingen maken, met mijn handen werken. Daarom heb ik gekozen voor de opleiding Allround Metselaar.

Rob, aankomend allround metselaar

Ontwikkel jezelf

De opleiding Metselaar duurt 2 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld je ruimtelijk inzicht en het lezen van bouwtekeningen. Het letten op veiligheid, plannen en organiseren. Maar ook het werken in teamverband en je werk afstemmen met collega’s zijn competenties waar je aan gaat werken.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent graag buiten.
 • Je steekt je handen graag uit de mouwen.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht.
 • Je werkt nauwkeurig.

  (0 van 0)

De opleiding in het kort

De opleiding Metselaar is een mbo niveau 2 opleiding en duurt 2 jaar. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de praktijk. De meeste tijd breng je door op de bouwplaats of in de werkplaats. Je gaat 1 dag in de week naar school. Daar werk je aan je theorieopdrachten. Je volgt onder andere vakken als metselen, vuilmetselwerk, schoonmetselwerk, voegwerk en scheidingswanden maken. Volg je de bol opleiding dan breng je 60% van je tijd door op school, 40% van je tijd loop je stage. Volg je de bbl opleiding dan werk je minimaal 20 uur per week voor een erkend leerbedrijf en ga je 1 dag per week naar school. Volg je de bol opleiding van zit je voornamelijk op school. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak van metselaar maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Metselaar word je niet in de schoolbank, dat word je op de bouwplaats. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een bouwbedrijf (een erkend leerbedrijf) of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv).

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf. 

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

 

De leerlingen in mijn klas willen vooral aan de slag. Van leren uit boeken worden ze niet echt enthousiast. Dat is dan ook maar een klein deel van de opleiding. Metselaar is een vak, wij leiden vakmensen op en dat leer je nou eenmaal vooral in de praktijk.

jan van dijk, docent.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Metselaar heb je een goede basis. Je kunt aan de slag bij een bouwbedrijf of bij een aannemer. 

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bol-bbl Crebonummer: 25103
Niveau: 2 Locatie: Oss en Veghel
Aantal leerjaren: 2 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw P. van de Venn pauline.venn@leijgraaf.nl of
088 017 7569

 

Kosten

 • Cursusgeld € 240,- voor bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Lesgeld € 1.155,- voor bol (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming(bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma Metselaar niveau 2.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg van de sector Techniek of Landbouw.
 • Je hebt een diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Je hebt een arbeidsovereenkomst met een geaccrediteerd bouwbedrijf of een samenwerkingsverband.
 • Een intakegesprek hoort tot de toelatingsprocedure.

Kies je voor de bbl-opleiding Allround metselaar aan- en verbouw dan moet je daarnaast voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

 

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.