Uitvoerder Bouw & Infra bbl 4
Voor jou is niets zo mooi als die bouwtekening te zien veranderen in een echt gebouw.

Uitvoerder Bouw & Infra bbl 4

 • Bbl - niveau 4
 • Leslocatie Oss en Veghel
 • 2 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Topopleiding 2017
Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte Uitvoerder bouw en infra?

De dag begint vroeg op de bouwplaats, het is een topdrukte. Het is een komen en gaan van leveranciers en onderaannemers. Er worden vandaag 15 dakkapellen geleverd die geplaatst moeten worden. De gedetailleerde werktekening die door je collega is gemaakt ligt opengevouwen op tafel. Voor de uitvoering van de dakkapellen heb je een plan gemaakt. Daarin heb je ook rekening gehouden met veiligheid en het milieu. Je kunt nu aan de slag.

Werken in de bouw

Is werken aan onze omgeving. Huizen, kantoren, ziekenhuizen, noem maar op. Het is geweldig om te zien en te weten dat jij daaraan hebt meegewerkt. Als metselaar, timmerman, tekenaar, uitvoerder of werkvoorbereider. Allemaal beroepen waarin je jouw creativiteit prima kwijt kunt. 

De bouw is superfascinerend. Je werkt aan mooie gebouwen die er over 30 jaar nog steeds staan. Daar wil ik graag aan bijdragen. Het organiseren en plannen is denk ik mijn kracht. Daarom heb ik juist voor deze opleiding gekozen.

Barry, aankomend Uitvoerder bouw & Infra

Ontwikkel jezelf

De opleiding Uitvoerder Bouw en Infra duurt 2 tot 3 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld je ruimtelijk inzicht en het lezen van tekeningen. Het letten op veiligheid, plannen en organiseren. Maar ook je werk afstemmen met collega’s is een competentie waar je aan gaat werken.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht en bent secuur.
 • Je behoudt het overzicht.
 • Je werkt gestructureerd.

De opleiding in het kort

De opleiding Kaderfunctionaris Uitvoerder Bouw en Infra is een niveau 4 opleiding en duurt 2 jaar, als je als vooropleiding allround metselaar of allround timmerman niveau 3 hebt afgerond. Heb je die vooropleiding niet, dan duurt de opleiding 3 jaar. Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. En 1 dag per week ga je naar school voor de theorielessen. De opleiding bestaat uit modules. Die doorloop je zo snel als je wilt. Als je aan deze opleiding wilt beginnen moet je wel al een diploma Allround Timmerman hebben.

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak uitvoerder bouw en infra maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Uitvoerder Bouw en Infra word je niet in de schoolbank, dat word je op de bouwplaats. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een bouwbedrijf (een erkend leerbedrijf) of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). 

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

 

Je hebt jongeren die niet snel genoeg aan de slag kunnen en je hebt er die graag de lijnen uitzetten, die graag overkoepelend bezig zijn. Maar wel op de bouwplaats. Bij De Leijgraaf bieden we voor beide typen jongeren opleidingen in de bouw aan.

Ed Saenen, docent

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Uitvoerder Bouw en Infra heb je een brede basis waar je verschillende kanten mee op kunt. Na de opleiding kun je gaan werken als uitvoerder op middelgrote bouwprojecten. De opleiding biedt je ook een goede basis om door te groeien naar een functie als zelfstandig uitvoerder. Je kunt ook doorstromen naar het hbo: naar de opleiding Bouwkunde of de lerarenopleiding.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bbl Crebonummer: 25119
Niveau: 4 Locatie: Oss, Veghel
Aantal leerjaren: 2 jaar Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw P. van de Venn pauline.venn@leijgraaf.nl
088 017 7569

 

Kosten

 • Cursusgeld € 582,- voor bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 

 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming(bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma van de opleiding Allround timmerman of Allround metselaar op niveau 3.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Inschrijfavonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.