Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen bbl niveau 3
Breng jij de boel op gang en ben jij degene die de boel op gang houdt?

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen bbl niveau 3

 • Bbl - niveau 3
 • Leslocatie Veghel en Oss
 • 3 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen?

Als eerste monteur elektrotechnische installaties ben je werkzaam in de sector techniek bij een installatiebedrijf dat zowel eenvoudige als complexe elektrotechnische installaties aanlegt, onderhoudt en wijzigt. Het betreft installaties als machines, gebouwbeheerssystemen, elektro - en instrumentatiesystemen, lichtreclamesystemen en verkeerssignalering. Het werk wordt buiten het bedrijf, op locatie verricht. Assemblagewerkzaamheden kunnen op een werkplaats binnen het bedrijf worden uitgevoerd. Je werkt bij een storingsdienst of onderhoudsafdeling van productie -, installatie - en service -, winkelbedrijven, op locatie bij de klant of binnen het eigen bedrijf. Je werkzaamheden kenmerken zich door de afwisseling aan apparaten, machines en installaties waaraan wordt gewerkt en de steeds aanwezige tijdsdruk. 

Niks zo mooi als een apparaat of een machine die soepel loopt. Daar word ik echt blij van, zeker als ik de problemen die er zijn zelf kan oplossen. Zelf uitvogelen wat er fout is en het dan maken. De opleiding helpt me daar echt bij.

Pascal, aankomend eerste monteur

Ontwikkel jezelf

De opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen duurt 3 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan hoe je dienstverlenend en klantgericht werkt en hoe je goed communiceert.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent precies.
 • Je neemt verantwoordelijkheid.
 • Je hebt een goede motoriek.
 • Je leert graag nieuwe dingen.
 • Je staat open voor veranderingen.

De opleiding in het kort

De opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen duurt 3 jaar. De opleiding wordt in bbl gegeven. Dat betekent dat je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf werkt en 1 dag per week werkt aan theorie en praktische opdrachten. Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen beschik je over een goed ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel. Vooral om te zorgen voor een veilige elektrotechnische samenwerking. Dat gevoel draag je over aan de meewerkende monteurs. Je werkt goed samen. Ook zorg je voor een goede kwaliteit van je eigen werk  en dat van de meewerkende monteurs. Je werkt volgens de regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Verder heb je een klantvriendelijke houding. Als eerste monteur ben je ook in staat om meewerkend monteur op de werkplek te begeleiden en te coachen. Je werkt in een afwisselende, herkbenbare industriele omgeving. 

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak eerste monteur elektrotechnische industriele systemen maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Eerste monteur elektrotechnische industriele systemen word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur bij een erkend leerbedrijf of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). 

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.


Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Als je ziet hoeveel soorten installaties er zijn, dat is echt enorm. Leuk om mee te werken want het is nooit hetzelfde. Dat is wel veel om te leren. Daarom bieden we verschillende opleidingen aan op het gebied van elektrotechnisch en werktuigbouwkundige installaties. De verschillen zijn te groot om in één opleiding te doen.

Willem van der weijden, docent.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Industriele Installaties heb je een goede basis. Je kunt aan de slag bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bouwen van schakelkasten en panelen. Maar je kunt bij De Leijgraaf ook verder leren en doorstromen naar de opleiding Technicus elektrotechnische industriële systemen. 

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bbl Crebonummer: 25331
Niveau: 3 Locatie: Veghel en Oss
Aantal leerjaren: 3 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw P. van de Venn pauline.venn@leijgraaf.nl
088 017 7569

Kosten

 • Cursusgeld € 582,- voor bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma Monteur elektrotechnische installaties niveau 2.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg
 •       van de sector Techniek.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg
 •      van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Een kennismakingsgesprek hoort tot de toelatingsprocedure.

Kies je voor de bbl-opleiding, dan moet je daarnaast voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

 

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.