Allround meubelmaker/(scheeps) interieurbouwer bol/bbl niveau 3
Geen doe-het-zelf meubels voor jou. Jij gaat voor vakwerk.

Allround meubelmaker/(scheeps) interieurbouwer bol/bbl niveau 3

 • Bol/bbl - niveau 3
 • Leslocatie Veghel
 • 3 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

Topopleiding 2017
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte allround meubelmaker / (scheeps)interieurbouwer?

Vandaag ga je aan de slag met een nieuwe serie stoelmodellen. Dat is seriematig werk maar zoals je weet moet dat wel precies gebeuren. Elke stoel wordt met de hand gemaakt en dat staat voor kwaliteit. Daar ben je voor opgeleid. Als je klaar bent met deze serie staat er nog een leuke klus klaar voor je. Een particuliere klant wil een speciale moderne zitbank hebben. Dat ontwerp ga je ook uitvoeren. Als allround meubelmaker werk je in bedrijven die meubels en meubelonderdelen produceren. De kennis over materialen en bewerkingstechnieken die je op De Leijgraaf hebt opgedaan pas je toe in elk meubelstuk dat je maakt.

 

Meubels maken zit in de familie. Mijn opa was ook meubelmaker. Ik vond het altijd te gek hoe hij van die mooie stoelen maakte. 

Jens, aankomend allround meubelmaker

Ontwikkel jezelf

De opleiding Allround Meubelmaker duurt 3 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld het letten op veiligheid en het onderhouden en omgaan met machines.

Interesses en vaardigheden

 • Je werkt zelfstandig.
 • Je bent precies.
 • Je houdt van techniek en machines.
 • Je steekt je handen graag uit de mouwen.

Aan de slag met een mooi stuk hout
  (0 van 0)

 

De opleiding in het kort

De opleiding Allround Meubelmaker duurt 3 jaar en bestaat uit theorie en praktijk. Kies je voor bol dan breng je de meeste tijd van de opleiding op school door. Kies je voor bbl dan werk je 4 dagen per week en ga je 1 dag naar school. Je leert elk aspect van het maken van meubels. Houtsoorten, constructietechnieken en bewerkingstechnieken, en je leert met houtbewerkingsmachines omgaan. De opleiding heeft 3 zogenoemde uitstroomrichtingen. Je kunt kiezen uit ‘meubelmaker’, ‘interieurbouwer’ en ‘scheepsinterieurbouwer’.

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak meubelmaker maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Meubelmaker word je niet in de schoolbank, dat word je in een meubelfabriek. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een bouwbedrijf (erkend leerbedrijf) of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). 

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

 

In de opleiding ben je bezig met een mooi natuurlijk product als hout en met machines. Een mooie combinatie die tot mooie afgewerkte producten leidt. We leren studenten de technische kant van omgaan met een machine en over het vak meubelmaker.

Rien Jaspers, docent.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Allround Meubelmaker heb je een goede basis. Je kunt aan de slag in een meubelfabriek. Je kunt bij De Leijgraaf ook verder leren en doorstromen naar de opleiding Creatief Vakman (ontwerpend meubelmaker).

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bol/bbl Crebonummer: 25017
Niveau: 3 Locatie: Veghel
Aantal leerjaren: 3 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw P. van de Venn pauline.venn@leijgraaf.nl
088 017 7569

Kosten

 • Lesgeld € 1.155,- voor bol (vanaf 18 jaar) en voor bbl € 582,- volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming(bpv).

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma Meubelmaker op niveau 2.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg van de sector Techniek.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg
 •       van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Kies je voor de bbl-opleiding allround meubelmaker / (scheeps)interieurbouwer, dan moet je daarnaast voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.