Medewerker beheer ICT bol/bbl niveau 3
Al eens een hele afdeling van nieuwe software voorzien? Geen probleem voor jou. Digitaal bouwen aan je toekomst met de opleiding Medewerker Beheer ICT.

Medewerker beheer ICT bol/bbl niveau 3

 • Bol - niveau 3
 • Leslocaties Oss, Veghel en Cuijk
 • 2 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Top opleiding
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte medewerker beheer ICT?

Vandaag arriveren de nieuwe computers. Zodra het netwerk klaar is ga je ze allemaal voorzien van aangepaste software. Die installeer je en maak je klaar voor gebruik. Je weet dat de medewerkers veel vragen gaan hebben over het gebruik van de nieuwe software. Je gaat ze daarin ondersteunen en vragen beantwoorden. Uitleggen en voordoen. Want jij bent de expert. De oude computers krijgen alleen een nieuw besturingssysteem, verzorgd door jou. Geen probleem, jij bent goed voorbereid op ROC de Leijgraaf.

Ik wil in elk geval iets met computers doen maar ik weet nog niet precies wat. Daarom heb ik gekozen voor de opleiding Medewerker Beheer ICT. Hierna kan ik gaan werken, maar ik kan ook doorstromen naar niveau 4 en daarna zelfs naar het hbo.

Kevin, aankomend medewerker beheer ict

Ontwikkel jezelf

De opleiding Medewerker Beheer ICT duurt 2 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan communicatieve en sociale vaardigheden. Maar ook gestructureerd werken, analyseren en werken volgens procedures.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent secuur.
 • Je behoudt het overzicht.
 • Je werkt gestructureerd.
 • Je kunt goed communiceren.
 • Je hebt technisch inzicht.

  (0 van 0)

 

De opleiding in het kort

De opleiding Medewerker Beheer ICT duurt 2 jaar en bestaat uit theorie en praktijk. De meeste tijd breng je door op school. Daarnaast doe je veel praktijkervaring op tijdens stages. Dat noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens de opleiding leer je onder andere hardware installeert, netwerken aanlegt, software installeert en instructie en ondersteuning geeft. Dit doe je onder andere in de gesimuleerde omgeving van het project "Amerijck". Daarnaast ga je ook aan de slag met het lesmateriaal van Cisco. Goed om te weten, als je al een diploma Medewerker ICT op niveau 2 hebt, kun je de opleiding Medewerker ICT in 1 jaar afronden. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Computersystemen en hardware worden steeds complexer. Bedrijven worden steeds afhankelijker van hun systemen. Wij leiden daar professionals voor op, die alles tot in de puntjes beheren. Een goedlopend systeem is belangrijk. Dat kun je gerust aan onze studenten overlaten.

Trees driessen, docent.

Stageplekken

Als je een bol-opleiding volgt zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Medewerker Beheer ICT heb je een brede basis waar je verschillende kanten mee op kunt. Zo kun je aan de slag in de ICT-verkoop, als medewerker helpdesk, in het databeheer of in het advies. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar de opleiding ICT-beheerder op niveau 4.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bol/bbl Crebonummer: 25191
Niveau: 3 Locatie: Cuijk, Oss en Veghel
Aantal leerjaren: 2 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw T. Driessen trees.driessen@leijgraaf.nl
088 017 7222

Kosten

 • Lesgeld € 1.155,- voor bol (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma medewerker ICT niveau 2.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg.
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

 

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.