Assistent installatie en constructie bol/bbl 1
Hoe weet je nou welke leiding een gasleiding is en welke een waterleiding?

Assistent installatie en constructie bol/bbl 1


  Deel deze pagina:

  Ook interessant:

  › ga naar het overzicht

  Info Avond
  Meer weten over de Entree Opleiding?
  Afkortingen
  • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
  • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

  › Alle afkortingen en woorden

  Ben jij een echte assistent installateur?

  Het is hartje winter en de nachten zijn ijskoud. Bij de familie Vorselaar werkt de verwarming niet meer. Een klus voor jou en de monteur waar je mee werkt. Eerst onderzoeken jullie waar het probleem ligt, waarna jij aan de slag gaat onder begeleiding van de monteur. Het is steenkoud binnen. Ook is een waterleiding bevroren, waardoor de leiding gebarsten is. Snel aan de slag dus. Samen met de monteur maak je een nieuwe leiding op maat. De monteur gaat die installeren met jouw hulp. Geen probleem: je bent goed voorbereid op De Leijgraaf.

  Wat ik leuk vind is dat je meehelpt bij het oplossen van problemen. Leidingen en zo gaan kapot en iemand moet het maken. Dat is soms best een uitdaging, maar wel heel leuk om te doen.

  richard, aankomend assistent installatie

   

  Ontwikkel jezelf

  De opleiding Assistent Installatie duurt 1 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan het letten op veiligheid. Maar ook het werken in teamverband en je werk afstemmen met collega’s zijn competenties waar je aan gaat werken.

  Interesses en vaardigheden

  • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
  • Je bent precies.
  • Je steekt je handen graag uit de mouwen.
  • Je hebt iets met installaties.

  De opleiding in het kort

  Met het diploma Assistent Installatie help je een vakman, bijvoorbeeld bij het op maat maken en plaatsen van leidingen, kabels en kabelgoten. Ook help je bij het trekken van kabels, het monteren en aansluiten van installaties en het testen of een apparaat wel goed werkt. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld een airco, verwarming of een aansluitkast. Je kunt ook verder leren als monteur werktuigkundige installaties of elektrotechnische installaties, aircomonteur of monteur koudetechniek op niveau 2. De opleiding duurt 1 jaar. Tijdens de opleiding werk je 4 dagen per week en ga je 1 dag naar school. Voor alle diploma's geldt dat je binnen de sector metaal-, elektro- en installatietechniek op niveau 2, ook verder kunt leren op een ander vakgebied dan je eerst gekozen hebt.

  Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

  Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

  Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

  Als je ziet hoeveel soorten installaties er zijn, dat is echt enorm. Leuk om mee te werken want het is nooit hetzelfde. Dat is wel veel om te leren. Daarom bieden we verschillende opleidingen aan op diverse niveaus. De verschillen zijn te groot om in één opleiding te doen.

  Richard van der heijden, docent.

   

  Klaar met de opleiding. En dan?

  Met de opleiding Assistent Installatie heb je een goede basis. Je kunt aan de slag bij een bedrijf in de installatietechniek en bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opheffen van storingen en het onderhoud van gastoestellen. Maar je kunt bij De Leijgraaf ook verder leren en doorstromen naar een niveau 2 opleiding.

  Opleidingsinformatie

  Leerweg: bbl Crebonummer: 95481
  Niveau: 1 Locatie: Veghel en Uden
  Aantal leerjaren: 1 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
  Contactpersoon: mevrouw E. Meuleman erica.meuleman@leijgraaf.nl
  (088) 017 7167

  Met ingang van augustus 2014 start de entreeopleiding voor leerlingen die ongediplomeerd een opleiding binnen het MBO willen gaan volgen. De opleiding assistent installatie niveau 1 zal dus uitgevoerd worden als onderdeel van deze entreeopleiding. Voor meer informatie hierover klik hier.

  Kosten

  • Cursusgeld € 232,- voor de bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2014-2015).
  • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

  • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
  • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming(bpv).

   

  Over de toelating

  • Je bent ten minste 16 jaar oud.
  • Je hebt twaalf jaar dagonderwijs gevolgd.
  • Een intakegesprek hoort tot de toelatingsprocedure.

  Als je de bbl-opleiding Monteur Werktuigbouwkundige Installaties volgt moet je daarnaast voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

  Hoe meld je je aan?

  Stap 1.

  Vul het aanmeldingsformulier in. Dit formulier stuur je op samen met:

  • Een kopie van je identiteitsbewijs (voor- en achterkant) of paspoort dat geldig is bij aanvang van het schooljaar.
  • Een kopie van je laatste overgangsbewijs en rapport- of schoolonderzoekcijfers van dit schooljaar.

  Voor een middenkaderopleiding moet je een kopie van je diploma met cijferlijst of van je overgangsrapport
  havo/vwo 3-4 inleveren.

  Stap 2.

  Nadat we jouw aanmelding hebben ontvangen, sturen we je een bevestigingsbrief. Je weet dan zeker dat jouw aanmelding door ons ontvangen is.

  Stap 3.

  Vervolgens word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dat gesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past en wat jouw motivatie is. Samen bepalen we dan of je de juiste keuze hebt gemaakt. Een intake kan mogelijk uit meerdere gesprekken bestaan.

  Stap 4.

  Je inschrijving is pas definitief als ook de bovenstaande papieren bij ons ingeleverd zijn.

  Wil je niet online aanmelden? Je kunt je ook aanmelden tijdens ons Open Huis of de speciale Info-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

  Heb je nog vragen? Neem contact op!

  Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

  Stel een vraag via het formulier
  of bel met Tel. 088 - 017 00 00

  Direct aanmelden

  Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.