Monteur werktuigkundige installaties bbl niveau 2
Hoe weet je nou welke leiding een gasleiding is en welke een waterleiding?

Monteur werktuigkundige installaties bbl niveau 2

 • Bbl - niveau 2
 • Leslocatie Oss
 • 2 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte monteur werktuigkundige installaties?

Het is hartje winter en de nachten zijn ijskoud. Bij de familie Vorselaar werkt de verwarming niet meer. Een klus voor jou en de eerste monteur waar je mee werkt. Eerst onderzoeken jullie waar het probleem ligt, waarna jij aan de slag gaat onder begeleiding van de eerste monteur. Het is steenkoud binnen. Ook is een waterleiding bevroren waardoor de leiding gebarsten is. Snel aan de slag dus. De eerste monteur werkt aan de toevoer terwijl jij de kapotte pijp vervangt. Voor jou geen probleem: je bent goed voorbereid op De Leijgraaf.

Wat ik leuk vind is dat je als monteur storingen kunt oplossen. Dingen gaan kapot en iemand moet het maken. Dat kan zo heb ik al geleerd soms best een uitdaging zijn. Maar wel heel leuk om te doen.

Richard, aankomend werktuigkundige installaties

Ontwikkel jezelf

De opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties duurt 2 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan het lezen van werktekeningen, het letten op veiligheid, plannen en organiseren. Maar ook het werken in teamverband en je werk afstemmen met collega’s zijn competenties waar je aan gaat werken.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent precies.
 • Je steekt je handen graag uit de mouwen.
 • Je hebt iets met installaties.

  (0 van 0)

De opleiding in het kort

De opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties duurt 2 jaar. De opleiding wordt in bbl gegeven. Dat betekent dat je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf werkt en 1 dag per week naar school gaat. Als monteur werktuigkundige installaties heb je een lerende houding. Vooral als je collega's assisteert die de aanleg van leidingen voor werktuigkundige installaties voorbereiden. Ook heb je ruimtelijk inzicht. Verder ben je collegiaal en klantvriendelijk. Je werkt op verschillende locaties. Bijvoorbeeld in woningen, woongebouwen, winkelbedrijven, utiliteitsbouw (zoals scholen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen). Prefabricage wordt in de werkplaats op het bedrijf uitgevoerd. Tijdens je werk krijg je te maken met collega's, werknemers van andere bedrijven die in dezelfde omgeving werken, opdrachtgevers en klanten. 

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak monteur werktuigkundige installaties maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Monteur word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor bijvoorbeeld een installatiebedrijf (een erkend leerbedrijf) of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). 

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Als je ziet hoeveel soorten installaties er zijn, dat is echt enorm. Leuk om mee te werken want het is nooit hetzelfde. Dat is wel veel om te leren. Daarom bieden we verschillende opleidingen aan op het gebied van elektrotechnisch en werktuigbouwkundige installaties. De verschillen zijn te groot om in één opleiding te doen.

Harrie van Tiel, docent.

Stageplekken

Als je een bol-opleiding volgt zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties heb je een goede basis. Je kunt aan de slag bij een bedrijf in de installatietechniek en bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opheffen van storingen en het onderhoud van gastoestellen. Maar je kunt bij De Leijgraaf ook verder leren en doorstromen naar de opleiding Eerste Monteur Werktuigbouwkundige Installaties op niveau 3.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bbl Crebonummer: 25350
Niveau: 2 Locatie: Oss
Aantal leerjaren: 2 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw P. van de Venn pauline.venn@leijgraaf.nl
088 017 7569

 

Kosten

 • Lesgeld  € 240,- voor bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming(bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je bent ten minste 16 jaar oud.
 • Je hebt twaalf jaar dagonderwijs gevolgd.
 • Een intakegesprek hoort tot de toelatingsprocedure.
        • Kies je voor de bbl-opleiding Monteur werktuigkundige installaties, dan moet je daarnaast voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

 

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.