Allround laborant bol/bbl - niveau 3
Biologie en scheikunde (Nask2) hebben je altijd geïnteresseerd? Dan is een opleiding op het gebied van laboratoriumtechniek iets voor jou!

Allround laborant bol/bbl - niveau 3

 • Bol/bbl - niveau 3
 • Leslocatie Oss (bol/bbl) en Cuijk (bol)
 • 2,5 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

Topopleiding 2018
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte allround laborant?

Op een glazen schaaltje voor je ligt een piepklein plasje. Aan jou de taak dit plasje te onderzoeken op bacteriën. Welke zitten erin, welke zijn bruikbaar en welke zijn misschien schadelijk? Eerst gebruik je de microscoop. Daarna doe je – uiteraard volgens voorschrift - nog enkele reactietesten. Het resultaat rapporteer je. Je werkt op het laboratorium van een voedingsmiddelenproducent. Jij helpt mee om de voedingsmiddelen beter te maken. Zo draag je ook bij aan veiligere voeding. Een verantwoordelijke functie. Gelukkig ben je breed opgeleid op De Leijgraaf. Op die basis kun je vertrouwen.

 

Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in wat er in spullen zit. Waar is het van gemaakt, hoe ziet dat eruit? Wat doet het? Als je het leven door een microscoop bekijkt zie je pas echt hoe bijzonder het is. En daar kan ik dus mijn beroep van maken.

Marielle, aankomend allround laborant

Ontwikkel jezelf

De opleiding Allround Laborant duurt 2,5 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan het omgaan en gebruikmaken van analysevoorschriften. Maar ook aan het rapporteren van resultaat, gegevens verwerken en omgaan met moderne apparatuur.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent precies.
 • Je bent erg nieuwsgierig.

Samen met de docent de resultaten bekijken.Nauwkeurig werken is een must.Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!
  (0 van 0)

Algemeen
In het algemeen geldt voor laboratoriumtechniek dat je graag biologie en scheikunde (Nask2) doet. Je krijgt vaal practica en voert dus altijd onderzoek uit. Ter ondersteuning krijg je ook wiskunde, natuurkunde en Nederlands, Engels en rekenen. Je wordt opgeleid om later in een laboratorium onderzoek te doen.

De opleiding in het kort

De opleiding Allround Laborant duurt 2,5 jaar. Het is een algemene laboratoriumonderzoekopleiding waarbij je in leerjaar 1 het programma samen met niveau 4 groepen uitvoert. Op school krijg je veel biologie en scheikunde (Nask2), waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de praktijk van het beroep. Je leert de basisvaardigheden.  40% Van je lessen bestaat uit practica. Dat gaat bijvoorbeeld over microscopie, voedingsmiddelen en milieuonderzoek. Na 1,5 jaar ga je op stage. Dat duurt dan een jaar. Tussen de stages zijn er momenten waarop je op school nog les volgt. Via je stage kun je je verder specialiseren in een biologische kant of in een scheikundige kant. Dat kan ook door de lessen die je kiest op school. Wil je aansluitend op niveau 4 verder, dan kan je daar een speciaal programma voor volgen. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Onze laboratoriumopleidingen staan hoog aangeschreven. Omdat het vakgebied erg breed is kun je op De Leijgraaf kiezen uit verschillende specialisaties of je doet eerst de opleiding Allround Laborant en beslist daarna wat je verder wilt.

Bellinda van den Helm, docent

Stageplekken

Als je de bol-opleiding volgt, zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

Klaar met de opleiding. En dan?
Met de opleiding Allround Laborant heb je een goede basis. Je kunt aan de slag bij bedrijven en instellingen die een laboratorium hebben. Dat kan binnen de chemische industrie zijn, de voedingsmiddelenindustrie, de verfindustrie, de waterzuivering, milieusector, gezondheidszorg enzovoorts. Een breed werkgebied dus. Maar je kunt bij De Leijgraaf ook verder leren en op De Leijgraaf doorstromen naar een van de opleidingen tot Analist op niveau 4.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bol (Oss en Cuijk) bbl (Oss)  Crebonummer: 25044
Niveau: 3 Locatie: Oss en Cuijk
Aantal leerjaren:  2,5 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving

Contactpersoon: de heer P. School, pascal.school@leijgraaf.nl, 088 - 017 77 19.

Kosten

 • Lesgeld € 1.155- voor bol en cursusgeld € 582,- voor de bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

 

Toelatingeisen

 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg van de sector Gezondheid, Landbouw of Techniek.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg
 • van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
 • Je hebt een diploma mavo met twee vakken op C-niveau.
 • Je hebt een diploma vbo met twee vakken op C-niveau.
 • Je hebt een overgansbewijs havo of vwo 3-4 .
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Kies je voor de bbl-opleiding Allround laborant, dan moet je daarnaast voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.