Biomedisch analist bol - niveau 4
Antistoffen? Dna? Enzymen? Immunologie? Voor jou is dat gesneden koek.

Biomedisch analist bol - niveau 4

 • Bol - niveau 4
 • Leslocatie Oss en Cuijk
 • 4 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

Topopleiding 2017
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte biotechnologisch analist?

Je werkt op een forensisch instituut. Vandaag ga je een hemd onderzoeken op sporen van dna en andere sporen. Dat is een secuur en belangrijk werk. Er zit tijdsdruk op. Het onderzoeksteam heeft een verdachte en wil zekerheid voordat ze verdere stappen ondernemen. Jouw werk brengt nogal wat verantwoordelijkheid met zich mee. Eerst gebruik je een microscoop. Je vindt vochtplekken die je verder gaat analyseren. Daarna doe je – uiteraard volgens voorschrift - nog enkele reactietesten. Het resultaat rapporteer je. Gelukkig ben je breed opgeleid op De Leijgraaf. Op die basis kun je vertrouwen.

Ik wist al heel snel dat ik op een laboratorium wilde werken. Ik denk dat ik gewoon heel erg nieuwsgierig ben. Beetje csi. Onderzoeken, testen afnemen, analyseren. Erg leuk. Op De Leijgraaf leer ik daar alles over.

Sanne, aankomend biotechnologisch analist

Ontwikkel jezelf

De opleiding Biomedisch Analist duurt 4 jaar. In die periode werk je aan verschillende 'competenties'. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan het omgaan en gebruikmaken van analysevoorschriften. Maar ook aan het rapporteren van resultaat, gegevens verwerken en omgaan met moderne apparatuur.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt goed zelfstandig werken.
 • Je bent precies.
 • Je bent erg nieuwsgierig.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!
  (0 van 0)

De opleiding in het kort

De opleiding Biomedisch Analist duurt 4 jaar. Als biomedisch analist ben je onderzoeker van alle zaken die behoren tot levende organismen. Bijvoorbeeld bacterieonderzoek, DNA-onderzoek, eiwitonderzoek of het onderzoek in een ziekenhuis. In leerjaar 2 krijg je specialistische vakken zoals de eigenschappen van DNA en het werken met eiwitten. Maar ook immunologisch onderzoek en in het algemeen werken met levende materialen. In leerjaar 3 en 4 kies je bij welke bedrijven of instellingen je stage wilt lopen. Daarnaast maak je gebruik van het keuzeaanbod. Zo kun je je richten op microbiologie, biotechnologie of ziekenhuisonderzoek. Goed om te weten; het aantal stageplekken in ziekenhuizen is beperkt. Hierin is bovendien geen bbl - variant mogelijk. 

De opleidingen kennen een gezamenlijk eerste jaar. Na dat jaar kies je welke kant je op wilt gaan. In de laatste 2 jaar volg je 1,5 jaar stage. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Onze laboratoriumopleidingen staan hoog aangeschreven. Omdat het vakgebied erg breed is kun je op De Leijgraaf kiezen uit verschillende specialisaties zoals Biotechnologisch Analist of je doet eerst de opleiding Allround Laborant en beslist daarna wat je verder wilt.

Bert van Kilsdonk, docent

Stageplekken

Als je de bol-opleiding volgt, zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Biotechnologisch Analist heb je een goede basis. Je kunt aan de slag bij het laboratorium van een ziekenhuis of een universiteit, een forensisch instituut. Daar ga je bijvoorbeeld dna-onderzoek doen, cellen/weefsels kweken of meehelpen aan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, zuivelproducten en voedingsmiddelen. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar het hbo, naar een hogere medische laboratoriumopleiding, chemische technologie of de hogere agrarische school voor voedingsmiddelentechnologie.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bol Crebonummer: 25045
Niveau: 4 Locatie: Oss en Cuijk
Aantal leerjaren: 4 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving

Contactpersoon: de heer P. School, pascal.school@leijgraaf.nl, 088 - 017 77 19.

 Kosten

 • Lesgeld € 1.155,- voor bol volgens regelgeving van het ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg van de sector Gezondheid, Landbouw of Techniek met bij voorkeur twee exacte vakken (wiskunde of natuur-scheikunde-1 verplicht)
 • Je hebt een diploma mavo met twee vakken op D-niveau.
 • Je hebt een diploma vbo met twee vakken op D-niveau.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Diploma vakfunctionaris Laboratoriumtechniek (je volgt dan een verkort traject).
 • Diploma havo met wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Je wordt dan toegelaten tot het tweede leerjaar.
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.