Chemisch-fysisch analist bol - niveau 4
Of je even de hoeveelheid kalium van dat sample water wilt bepalen.

Chemisch-fysisch analist bol - niveau 4

 • Bol/bbl - niveau 4
 • Leslocatie Oss en Cuijk
 • 4 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

Topopleiding 2018
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte chemisch-fysisch analist?

Je werkt als analist voor een watermaatschappij. Na een brand bij een chemische fabriek is er onbekende substantie in de bodem terechtgekomen. Er bestaat een grote kans op verontreiniging. Daarom moet er snel en secuur worden onderzocht of het drinkwater nog veilig is. Voordat het water uit de kraan bij de mensen thuis is heb jij al proefmonsters geanalyseerd en onderzocht op kwaliteit. Gelukkig is er niks aan de hand. Als chemisch fysisch analist analyseer je allerlei dingen je kent uit het dagelijkse leven op hun natuurkundige en chemische eigenschappen. Dat kan water zijn maar ook voeding, geneesmiddelen of cosmetica.

Ik ben heel nieuwsgierig en wil bijvoorbeeld altijd weten wat ik nou precies eet. Wat zit er allemaal in? Nu volg ik de opleiding Chemisch Fysisch Analist en kan ik het zelf onderzoeken. Maar of ik voor een voedingsmiddelenproducent ga werken weet ik nog niet. De mogelijkheden zijn erg groot namelijk.

Brechje, aankomend chemisch-fysisch analist

Ontwikkel jezelf

De opleiding chemisch fysisch analist duurt 4 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan het omgaan en gebruikmaken van analysevoorschriften. Maar ook aan het rapporteren van resultaat, gegevens verwerken en omgaan met moderne apparatuur.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt goed zelfstandig werken.
 • Je bent precies.
 • Je bent erg nieuwsgierig.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!Een dagje meelopen tijdens een Dagje Leijgraaf!
  (0 van 0)

Algemeen

In het algemeen geldt voor laboratoriumtechniek dat je graag biologie en scheikunde (Nask2) doet. Je krijgt vaal practica en voert dus altijd onderzoek uit. Ter ondersteuning krijg je ook wiskunde, natuurkunde en Nederlands, Engels en rekenen. Je wordt opgeleid om later in een laboratorium onderzoek te doen.

De opleiding in het kort

Als chemisch fysisch analist onderzoek je alle facetten die je in het dagelijks leven tegenkomt. Denk maar aan levensmiddelen, natuur en milieu, cosmetica etc. Dat zijn alle artikelen die je kent uit de winkel of uit de supermarkt. In het tweede leerjaar krijg je specialistische vakken zoals het zelf maken van producten en het aanleren van eenvoudige, maar ook complexe onderzoeksmethoden. In leerjaar 3 en 4 kies je bij welke bedrijven en instellingen je stage wilt lopen. Daarnaast maak je gebruik van het keuzeaanbode om je verder te verdiepen in onderzoeksmethoden. Je bepaalt mede zelf wat je specialisaties worden. 

De opleidingen kennen een gezamenlijk eerste jaar. Na dat jaar kies je welke kant je op wilt gaan. In de laatste 2 jaar volg je 1,5 jaar stage. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Stageplekken

Als je een bol-opleiding volgt zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

We kunnen je veel vertellen over het vak chemisch fysisch analist maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Chemisch fysisch analist word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). 

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Onze laboratoriumopleidingen staan hoog aangeschreven. Omdat het vakgebied erg breed is kun je op De Leijgraaf kiezen uit verschillende specialisaties zoals Biotechnologisch Analist of je doet eerst de opleiding Allround Laborant en beslist daarna wat je verder wilt.

Thea Ruigrok, docent.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Chemisch Fysisch Analist heb je een goede basis. Je kunt aan de slag bij bedrijven en instellingen die een laboratorium hebben. Denk aan voedingsmiddelenfabrikanten, cosmeticabedrijven, farmaceutische bedrijven, watermaatschappijen enzovoorts. Een heel breed werkgebied. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar het hbo, naar een hogere laboratoriumopleiding, chemische technologie of de hogere agrarische school voor voedingsmiddelentechnologie.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bol/bbl (bbl alleen in Oss) Crebonummer: 25046
Niveau: 4 Locatie: Oss en Cuijk
Aantal leerjaren: 4 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving

Contactpersoon: de heer P. School, pascal.school@leijgraaf.nl, 088 - 017 77 19.

Kosten

 • Lesgeld € 1.155- voor bol en cursusgeld
  € 582,- voor de bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg van de sector Gezondheid, Landbouw of Techniek met bij voorkeur twee exacte vakken (wiskunde of natuur-scheikunde-1 verplicht)
 • Je hebt een diploma mavo met twee vakken op D-niveau.
 • Je hebt een diploma vbo met twee vakken op D-niveau.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Diploma vakfunctionaris Laboratoriumtechniek (je volgt dan een verkort traject).
 • Diploma havo met wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Je wordt dan toegelaten tot het tweede leerjaar.
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Kies je voor de bbl-opleiding Chemisch fysisch analist, dan moet je daarnaast voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

 

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.