Technicus engineering mechatronicabol niveau 4
Eerst bedenken, vervolgens ontwikkelen, dan bouwen en tenslotte verkopen.

Technicus engineering mechatronicabol niveau 4

 • Bol - niveau 4
 • Leslocatie Oss en Veghel
 • 4 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte technicus?

Jouw werkgever maakt machines voor verschillende sectoren. Jij bent van begin af aan betrokken bij de ontwikkeling van de producten. Ook het nieuwe type dat jullie binnenkort op de markt gaan brengen kent geen geheimen voor jou. Het leuke is dat in jouw vak specialisaties als mechatronica, werktuigbouw, productietechniek, automatisering, besturingstechniek en elektrotechniek allemaal een rol spelen. Jij organiseert de middelen en de juiste mensen, en zorgt dat het proces goed loopt. Daarom ben je zo breed opgeleid op De Leijgraaf. Dat komt voor jouw functie goed uit, want behalve bij de technische ontwikkeling van de transportbanden, ben je ook betrokken bij de verkoop.

Handwerk wordt meer en meer overgenomen door intelligente machines. Een dvd - speler, het bagageafhandelingssysteem van Schiphol en pick - and - place robots hebben voor jou geen geheimen. Je houdt je bezig met een breed pakket aan taken die variëren van ontwikkeling en verkoop tot en met vervaardiging, assembleren/samen bouwen en onderhouden van producten, systemen en industriële automatisering. 

Het toffe van deze opleiding is dat je zoveel verschillende onderdelen van de techniek leert. Dat betekent dat ik met het diploma echt alle kanten op kan. Dat is precies wat ik zoek. Want ik wel echt verder in de techniek maar ik weet nog niet precies wat.

Dennis, aankomend middenkader engineering technicus

Ontwikkel jezelf

De opleiding Technicus engineering mechatronica duurt 4 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan communicatieve en sociale vaardigheden. Maar ook gestructureerd werken, je houding, kennis en persoonlijke vaardigheden worden bekeken.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent secuur.
 • Je behoudt het overzicht.
 • Je werkt gestructureerd.
 • Je kunt goed communiceren.

  (0 van 0)

De opleiding in het kort

De opleiding Technicus engineering mechatronica duurt 4 jaar en bestaat uit theorie en praktijk. Deze opleiding zorgt ervoor dat je met alle aspecten op het snijvlak van werktuigkunde en elektrotechniek te maken gaat krijgen. Als technicus heb je een voorbereidende en begeleidende rol in het organiseren van mensen en middelen. Je werkt zelfstandig en je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van je eigen takenpakket: het ontwerpen en onderhouden van producten en het begeleiden en voorbereiden van productiewerk.

Binnen engineering ben je bezig met het ontwerpen van onder andere complete machines en constructiewerktuigen die het leven van mensen makkelijker maken. Dat kan traditioneel gereedschap zijn maar ook robots en computergestuurde machines. Je werk kan bestaan uit industrieel ontwerpen, tekenen, productie, montage, werkvoorbereiding, onderhoud - en servicebedrijven. Je werkt op kantoor of buiten en in teamverband. Je werkt vooral met je hoofd. 

Film opdracht eerste jaars opleiding Technicus engineering Mechatronica

Film eindopdracht opleiding Technicus engineering Mechatronica

Film paintball schieten opleiding Technicus engineering Mechatronica

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Werkprocessen worden steeds complexer. Er is duidelijk behoefte aan vakmensen die van elk deel van het proces af weten. Daarom is de opleiding Middenkader Engineering zo breed opgezet. Je leert hier alle aspecten die van belang zijn. Tot en met de verkoop toe. Bovendien is de opleiding een goede basis om op het hbo mee verder te studeren.

Corrie de rouw, docent.

Stageplekken

Als je een bol-opleiding volgt zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Technicus engineering Mechatronica heb je een zeer brede basis waar je verschillende kanten mee op kunt. Zo kun je aan de slag bij bedrijven in de sector montage/onderhoud of op ontwerp- en tekenbureaus. Je gaat dan aan de slag als bijvoorbeeld een calculator, werkvoorbereider, inkoper, commercieel medewerker, kwaliteitscontroleur enzovoorts. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar het hbo. Denk dan aan de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Mechatronica, Industrieel Design, Automotive, Technische Informatica, Industriële Automatisering, Technische Bedrijfskunde en de technische lerarenopleiding.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bol Crebonummer: 25297

Niveau: 4

Locatie: Oss en Veghel
Aantal leerjaren: 4 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw C. de Rouw corrie.rouw@leijgraaf.nl
(088) 017 7264

Kosten

 • Lesgeld € 1.155,- voor bol (vanaf 18 jaar)
  volgens regelgeving van het Ministerie van
  OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken
  die door de school per schooljaar in
  rekening worden gebracht.
 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,-
  en voor een half jaar € 17,- per kastje
  per cursusjaar.

 • Eventuele reis- en verblijfskosten
  tijdens de beroepspraktijkvorming
  (bpv).

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma Elektrotechnische opleiding niveau 2.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg van de sector Techniek.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg
 • van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.  

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.