Technicus mechatronica systemen bbl - niveau 4
Keur jij de producten goed of bekijk je ze nog eens kritisch?

Technicus mechatronica systemen bbl - niveau 4

 • Bbl - niveau 4
 • Leslocatie Veghel
 • 2-3 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte machinebouwer mechatronica?

Op je werkbank liggen verschillende onderdelen die behoren tot de vacuümpompen en de roerstangen van een nieuw model melkmachine. Een ingewikkeld stukje mechatronica. Je hebt het werkplan bij de hand en de technische tekening van het systeem. Eerst lees je alle technische informatie. Kortom, je leert het product kennen. Daarna ga je alle onderdelen in elkaar zetten. Je gaat dus monteren. Een mooie klus om te bewijzen dat jij niets over het hoofd ziet.

Ik pruts heel graag aan elektronische apparaten. Vooral als ze het niet meer doen. Ik zoek zolang totdat ik weet wat er mis is en maak het dan. Zou leuk zijn als ik dat voor mijn werk kan doen. Deze opleiding is een goeie stap in die richting denk ik.

marcel, aankomend Technicus mechatronica systemen

Ontwikkel jezelf

De opleiding Technicus mechatronica systemen duurt 2-3 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld het lezen van technische tekeningen en veiligheid. Maar ook het rapporteren van problemen en assisteren van collega’s.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zelfstandig werken.
 • Je hebt aanleg voor techniek.
 • Je bent precies.
 • Je hebt altijd een totaaloverzicht.
 • Je werkt gestructureerd.

  (0 van 0)

De opleiding in het kort

De opleiding Technicus mechatronica systemen is een bbl opleiding en duurt 2-3 jaar, als je als vooropleiding 1e monteur mechatronica niveau 3 hebt afgerond. Heb je die vooropleiding niet, dan duurt de opleiding 3 jaar. Dat betekent dat je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf werkt en 1 dag per week naar school gaat. Als technicus mechatronica systemen ben je breed inzetbaar. Je bent vaak betrokken bij het opleveren van het product/werk. Je werkt binnen het eigen bedrijf, maar ook op locatie bij de klant. Daar ben je het aanspreekpunt voor de eigen monteurs en voor onderaannemers. Jouw werk ligt op het gebied van werktuigkunde, mechanica, elektrotechniek, hydrauliek en pneumatiek. 

Dit traject is ook geschikt voor havisten en/of studenten die uitvallen, of ongediplomeerd uitstromen vanuit het hbo. Het is mogelijk om in twee jaar een mbo niveau 4 diploma te halen. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak Technicus mechatronica systemen, maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Technicus mechatronica systemen word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Voordat je aan de opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Dit is echt een passende opleiding voor techniek freaks. Je bouwt, stelt samen en test allerlei mechanische machines en apparaten. Je werkt met mechatronica en met elektronica. Een mooie combinatie waarmee indrukwekkende apparaten gebouwd worden. Ook hier op De Leijgraaf overigens.

Albert Sengers, docent.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Technicus mechatronica systemen heb je een goede basis. Je kunt aan de slag bij allerlei bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Je kunt ook verder leren en op de Leijgraaf doorstromen naar de opleiding Middenkader Engineering (niveau 4).

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bbl Crebonummer: 25344
Niveau: 4 Locatie: Veghel 
Aantal leerjaren: 2-3 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw C. de Rouw corrie.rouw@leijgraaf.nl
(088) 017 7264

Kosten

 • Lesgeld bol € 1.155,- en cursusgeld bbl
  € 582,- (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming(bpv).

 

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma Allround machinebouw niveau 3 of elektrotechniek niveau 3.
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Kies je voor de bbl-opleiding Machinebouwer mechatronica, dan moet je daarnaast voor
minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.