Allround plaatwerker bbl niveau 3
Al eens 500 kilo staal gebogen?

Allround plaatwerker bbl niveau 3

 • Bbl - niveau 3
 • Leslocatie Veghel
 • 3 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte allround plaatwerker?

Je werkdag begint. Zo meteen ontvang je de werkinstructies van je leidinggevende. Je werkt op de afdeling metaalbewerking. Daar maak je plaatconstructies van staal die op allerlei manieren gebruikt kunnen worden. De producten die jij maakt worden gebruikt in verschillende soorten andere producten. Van vitrinekasten tot stalen cabines tot serverkasten. Daarvoor gebruik je allerlei machines en apparaten zoals buigmachines en draaibanken. Jouw werk is uitvoerend, dus de handen gaan uit de mouwen. Naast je ligt de werktekening. Die heb je nodig om het metaal op de juiste manier te kunnen bewerken. Het is belangrijk dat je de werktekening goed begrijpt. Voor jou geen probleem, dat heb je op De Leijgraaf geleerd. Aan de slag.

Ik wil later met mijn handen werken en dan het liefste wil ik iets doen met staal. Ik twijfelde tussen de opleiding Metaalbewerker en deze opleiding. Allround Plaatwerker sprak me net iets meer aan.

lars, aankomend allround plaatwerker

Ontwikkel jezelf

De opleiding Allround Plaatwerker duurt 3 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld het lezen van tekeningen. Het letten op veiligheid, machines instellen en onderdelen afmeten. Maar ook het werken in teamverband en je werk afstemmen met collega’s zijn competenties waar je aan gaat werken.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent precies.
 • Je bent handig.
 • Je steekt je handen graag uit de mouwen.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht.
 • Je kunt je goed concentreren.

 

De opleiding in het kort

De opleiding Allround Plaatwerker duurt 3 jaar en is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je 4 dagen per week bij een bedrijf in de metaalindustrie werkt en 1 dag naar school gaat. Je leert hoe je veilig moet omgaan met allerlei soorten machines. Ook leer je hoe je werktekeningen moet lezen. Als allround plaatwerker werk je in de metaalproductie bij bedrijven die plaatproducten voor machines en apparaten maken. Je maakt uiteenlopende plaatproducten variërend in complexiteit. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak allround plaatwerker maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Plaatwerker word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf in de metaalindustrie of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). 

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

De plaatbewerkers die hier van De Leijgraaf komen werken hebben een goede basis. Ze kennen de noodzakelijke materialen en technieken. De ervaring die ze nog nodig hebben doen ze hier op. Daarin worden ze goed begeleid, vanuit school maar ook door ons. Goede vakmensen opleiden is in het voordeel van iedereen. Daar is ons dus veel aan gelegen.

Paul smeets, uitvoerder.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Allround Plaatwerker heb je een goede basis. Je kunt aan de slag in de metaalindustrie. Denk aan bedrijven in de plaatbewerking, constructie of pijpenbewerking. Je kunt ook aan de slag in de machine- en apparatenbouw of in de scheepsbouw en petrochemie. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar de opleiding Machinebouw Mechatronica op niveau 4.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bbl Crebonummer: 25289
Niveau: 3 Locatie: Veghel
Aantal leerjaren: 3 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw E. Meuleman erica.meuleman@leijgraaf.nl
(088) 017 7167

Kosten

 • Cursusgeld € 582,- (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming(bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma Metaalbewerker op niveau 2
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg
  van de sector Techniek.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg
  van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.Een intakegesprek hoort tot de toelatingsprocedure.

Kies je voor de bbl-opleiding Allround plaatwerker, dan moet je daarnaast voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

 

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.