Constructiewerker bbl niveau 2
Wat denk jij, hoeveel ton staal zit er in een gemiddelde scheepsromp?

Constructiewerker bbl niveau 2

 • Bbl - niveau 2
 • Leslocatie Veghel en Oss (voor bbl-SMO)
 • 2 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte constructiewerker?

Je werkdag begint. Zo meteen ontvang je de werkinstructies van je leidinggevende. In je werk ondersteun je de allround constructiemedewerker. Je krijgt verschillende losse stalen onderdelen van een constructie aangeleverd. Aan jou de taak om deze samen te stellen en er een geheel van te maken. De constructies die je maakt vind je terug in verschillende toepassingen. Van bruggen tot gebouwen tot transportmiddelen. Soms werk je seriematig, maar je maakt ook unieke constructies. Om je werk goed te kunnen doen pas je allerlei technieken toe en je maakt gebruik van machines en apparaten. Jouw werk is uitvoerend, dus de handen gaan uit de mouwen. Naast je ligt de werktekening. Die heb je nodig om het metaal op de juiste manier te kunnen bewerken. Het is belangrijk dat je de werktekening goed begrijpt. Voor jou geen probleem, dat heb je op De Leijgraaf geleerd. Aan de slag.

Ik werk graag met mijn handen en dan het liefste werk ik met staal. Vooral werken aan grote constructies zie ik zitten. Dan is de opleiding Constructiewerker de juiste keuze.

Lars, aankomend constructiewerker

Ontwikkel jezelf
De opleiding Constructiewerker duurt 2 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld het lezen van tekeningen. Het letten op veiligheid, machines instellen en onderdelen afmeten. Maar ook het werken in teamverband en je werk afstemmen met collega’s zijn competenties waar je aan gaat werken.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent precies.
 • Je bent handig.
 • Je steekt je handen graag uit de mouwen.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht.
 • Je kunt je goed concentreren.

  (0 van 0)

 

De opleiding in het kort

De opleiding Constructiewerker duurt 2 jaar en is een bbl - opleiding. Dat betekent dat je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf werkt en 1 dag per week naar school gaat. Als constructiewerker voer je hoofdzakelijk werkzaamheden uit met beperkte risico's. Je werkt voornamelijk binnen het bedrijf en soms op locatie bij opdrachtgevers. Je werkt vooral bij constructiebedrijven. Die maken verschillende soorten constructies voor diverse industriële bedrijfstakken. Je werkt vooral met staaf -, plaat -, profiel - en pijpmateriaal, en je maakt eenvoudige constructies en deelconstructies. Dat leer je allemaal tijdens je opleiding. Naast technische kennis heb je ook ruimtelijk inzicht. Verder ga jij voor kwaliteit en ben je nauwkeurig. In je werk ben je communicatief en sociaal vaardig. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf. 

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

BBL: Leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak constructiewerker maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Constructiewerker word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf in de metaalindustrie of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv).

Het leuke van constructiewerk is dat je met ruwe materialen mooie producten samenstelt. Dat is echt vakwerk. Wij bereiden de studenten daar goed op voor. Daarom speelt de praktijk een belangrijke rol in de opleiding.

Frans Peters, docent.

Stageplekken

Als je de bol-opleiding volgt, zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stage lopen.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Constructiewerker heb je een goede basis. Je kunt aan de slag in de metaalindustrie bij bedrijven die staalconstructies maken. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar de opleiding Allround Constructiewerker op niveau 3.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bbl Crebonummer: 25291
Niveau: 2 Locatie: Veghel en Oss (voor bbl-SMO)
Aantal leerjaren: 2 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: mevrouw E. Meuleman erica.meuleman@leijgraaf.nl
(088) 017 7167

Kosten

 • Cursusgeld € 240,- voor de bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma Plaat- en constructiewerker, Constructiebankwerker/lasser of een andere opleiding werktuigbouwkunde niveau 2.
 • Je hebt een vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg
  van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure

Kies je voor de bbl-opleiding Constructiewerker, dan moet je voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

 

 

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.