Procesoperator A - bbl niveau 2
Als operator zie je alles, weet je alles van het proces en mis je niks

Procesoperator A - bbl niveau 2

 • Bbl - niveau 2
 • Leslocatie Veghel
 • 2 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte operator A?

Wil jij graag als operator werken bij een groot bedrijf in de voedingsindustrie, aan producten die je iedere dag in de supermarkt vindt? Dan is de opleiding Procesoperator A iets voor jou! De opleiding op niveau 2 duurt 2 jaar. Tijdens je opleiding loop je stage bij food- of feedbedrijven in de regio.Na het behalen van je diploma heb je grote kansen op de arbeidsmarkt. Een aantal bedrijven geven zelfs na selectie voor of in het begin van je studie een baangarantie. Een opleiding met baangarantie, wat wil je nog meer? De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met bekende food- en feedbedrijven in de regio. Daar loop je stage en krijg je gastlessen van technici van deze bedrijven.

Veel producten die we in het dagelijks leven gebruiken, komen uit de procesindustrie: olie, bier, kleding, vleesproducten, auto's en chemische stoffen. Al deze producten worden geproduceerd met behulp van mechanische en chemische processen. In een chemisch proces veranderen stoffen van aard: van aardolie maak je bijvoorbeeld kunststof korrels, van hout maak je papier. Veel apparaten in fabrieken kun je op afstand bedienen vanuit een speciale regelkamer. Als er iets mis gaat, stuur je het proces bij met de computer of andere apparatuur. ROC de Leijgraaf heeft voor de praktijklessen een eigen realistische praktijkomgeving. 

 Het is heel interessant om te ontdekken hoe een productieproces in elkaar steekt en werkt. Daarnaast is het een uitdaging te weten waar de bottlenecks in het systeem zitten waar verstoringen van het proces kunnen ontstaan en nóg belangrijker om mee te denken hoe die storingen kunnen worden voorkomen. Het is een dynamische omgeving om in te werken. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en mogelijkheden je verder te ontwikkelen. Juist die dingen vind ik belangrijk in mijn werk.

Bjorn, aankomend Procesoperator

Ontwikkel jezelf

De opleiding Procesoperator A duurt 2 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld het letten op veiligheid, plannen en organiseren. Maar ook het werken in teamverband en het werken via voorschriften.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent precies.
 • Je neemt verantwoordelijkheid.
 • Je hebt affiniteit met techniek.

De opleiding in het kort

Als Procesoperator B werk je onder begeleiding met een grote diversiteit aan processen, apparatuur, grondstoffen en producten. Je bent flexibel inzetbaar op meerdere werkplekken binnen het eigen bedrijf. Na een korte inwerkperiode ben je ook inzetbaar bij andere bedrijven binnen de procesindustrie. als operator ben je je altijd bewust van de gevolgen van jouw handelen. Ook ben jij je bewust van veiligheid, kwaliteit, hygiëne en milieu. Je bent bereid om in een team samen te werken en je wilt je blijven ontwikkelen. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

 

In de regio zit veel procesindustrie. Vakmensen en met name operators vervullen daarin een belangrijke rol. Daar hebben we de opleidingen op laten aansluiten. Bijvoorbeeld door 3 richtingen aan te bieden waar studenten uit kunnen kiezen. Zo bereiden we ze optimaal voor op hun latere werk.

Rudi Grevink, docent.

 

Stageplekken

Als je de bol-opleiding volgt, zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stage lopen.

Klaar met de opleiding. En dan?

Als Procesoperator bewaak, controleer en beheers je processen en bestuur je diverse installaties. Dit zijn installaties die de producten maken en producten vullen en verpakken. Deze processen spelen zich vaak af binnen gesloten systemen die je vanuit een centrale regelkamer aanstuurt. Daarnaast ben je regelmatig in ‘het veld’ te vinden voor o.a. inspectie en het nemen van monsters. Als procesoperator ben je er verantwoordelijk voor dat het eindproduct op een (voedsel)veilige manier wordt geproduceerd, aan hoge kwaliteitseisen voldoet en je de installaties zo efficiënt mogelijk benut. Zonder  Procesoperator worden geen voedingsproducten gemaakt en zijn de schappen in de supermarkt leeg.

Aantrekkelijke aanvullende condities

Als je na de intake bent geselecteerd door de levensmiddelenbedrijven voor een baangarantie sluit je met hen een studieovereenkomst af. In deze overeenkomst zijn afspraken opgenomen over baangarantie en eventuele kostenvergoeding voor studie- en boekengeld.

Opleidingsinformatie

Leerweg: bbl Crebonummer: 25337
Niveau: 2 Locatie: Veghel
Aantal leerjaren: 2 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: Mevrouw C. de Rouw

corrie.rouw@leijgraaf.nl
088 017 7264

Kosten

 • Lesgeld € 240,- voor bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).

 

 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma Basis operator of Assistent operator niveau 1 / Entree.
 • Je hebt een diploma mavo of vbo met bij voorkeur twee exacte vakken op B-niveau
  (wis- en natuurkunde)
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg
  van de sector Techniek of Landbouw.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderbereopsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Kies je voor de bbl-opleiding Operator A, dan moet je voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.