Procesoperator B - bbl/bol niveau 3
Het productieproces: jij zit er bovenop!

Procesoperator B - bbl/bol niveau 3

 • Bol/bbl - niveau 3
 • Leslocatie Veghel
 • 3 leerjaren

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte Procesoperator B?

Jij houdt de boel scherp in de gaten vanuit de centrale controlekamer. Eigenlijk ben je een soort bewaker van een onderdeel van het proces. In de fabriek waar je werkt worden grondstoffen en/of eindproducten voor de voedingsindustrie gemaakt. Een proces dat complex is en aan veel veiligheidseisen moet voldoen. Daarom werk je via bepaalde voorschriften en weet je precies wat je moet doen in welke situatie. 

Veel producten die we in het dagelijks leven gebruiken, komen uit de procesindustrie: olie, bier, kleding, vleesproducten, auto's en chemische stoffen. Al deze producten worden geproduceerd met behulp van mechanische en chemische processen. In een chemisch proces veranderen stoffen van aard: van aardolie maak je bijvoorbeeld kunststof korrels, van hout maak je papier. Veel apparaten in fabrieken kun je op afstand bedienen vanuit een speciale regelkamer. Als er iets mis gaat, stuur je het proces bij met de computer of andere apparatuur. ROC de Leijgraaf heeft voor de praktijklessen een eigen realistische praktijkomgeving. 

Het is ontzettend interessant om te zien hoe een productieproces werkt en in elkaar steekt. En om te leren hoe en waar het proces vast kan lopen. Want dan moet je wel kunnen ingrijpen. Veel verantwoordelijkheid, maar daar kan ik wel mee omgaan.

Gert, aankomend procesoperator B

Ontwikkel jezelf

De opleiding Procesoperator B duurt 3 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld het letten op veiligheid, plannen en organiseren. Maar ook het werken in teamverband en het werken via voorschriften.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent precies.
 • Je neemt verantwoordelijkheid.
 • Je hebt affiniteit met techniek.

 

De opleiding in het kort

De opleiding Procesoperator B duurt 3 jaar. De opleiding wordt zowel in bol als bbl gegeven. Als procesoperator B werk je voor een groot deel zelfstandig aan verschillende processen, apparatuur, grondstoffen en producten. Je bent flexibel inzetbaar op meerdere werkplekken binnen het eigen bedrijf. Ook ben je inzetbaar bij andere bedrijven binnen de procesindustrie. Je bent oplettend en weet wat je wanneer moet doen. Wat jij doet heeft mogelijk grote gevolgen voor het product en het proces. Dat weet je. Jouw analytisch vermogen zorgt ervoor dat je bij dreigende storingen of afwijkingen de juiste beslissing neemt. Na het behalen van je diploma heb je een goede kans op een baan. 

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak Procesoperator maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Procesoperator word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur per week voor een erkend leerbedrijf of heb je een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Het praktijkdeel noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf. 

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf. De lijst met erkende leerbedrijven vind je op www.leijgraaf.nl.

In onze regio zit veel procesindustrie. Vakmensen en met name operators vervullen daarin een belangrijke rol. Daar hebben we de opleidingen op laten aansluiten. Bijvoorbeeld door 3 richtingen aan te bieden waar studenten uit kunnen kiezen. Zo bereiden we ze optimaal voor op hun latere werk.

rudi Grevink, docent.

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Procesoperator B heb je een hele goede basis. Je kunt met de opleiding heel veel verschillende richtingen in. Zo kun je aan de slag als procesoperator, medewerker research en ontwikkeling, medewerker milieutechniek in de procesindustrie: allemaal functies in o.a. de farmaceutische industrie, chemische industrie, papierindustrie en kunstvezelindustrie.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsinformatie

Leerweg: bol/bbl Crebonummer: 25338
Niveau: 3 Locatie: Veghel
Aantal leerjaren: 3 Beroepsrichting: Techniek & Samenleving
Contactpersoon: Corrie de Rouw

corrie.rouw@leijgraaf.nl
088 017 7264

Kosten

 • Cursusgeld € 582,- bbl, € 1155,- bol (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.

 • Huur helmkastje voor een heel jaar € 22,- en voor een half jaar € 17,- per kastje per cursusjaar.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

 

Toelatingseisen

 • Je hebt een diploma (Proces)operator A of Assistent operator / Entree.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretisch leerweg
  van de sector Techniek.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  of theoretische leerweg van de sector Techniek.
 • Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  van een andere sector met wiskunde of natuur-scheikunde-1.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Een intakegesprek hoort bij de toelatingsprocedure.

Kies je voor de bbl-opleiding Allround voedingsoperator, dan moet je daarnaast voor minimaal
20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.