bbl - Niveau 4

Patissier

Maak jij straks de lekkerste gebakjes en heerlijkste bonbons?

“Exclusieve patissierwinkels en ambachtelijke banketbakkerijen staan te springen om creatief talent zoals jij”

Wat doet een patissier?

De zoete geur van chocolade, de rode kleur van verse aardbeien, het fijne gepruttel van karamel in de pan… In de keuken ben je de hele dag omringd door overheerlijke gebakjes, taarten en bonbons. Sterker nog: die maak je allemaal zelf, op ambachtelijke wijze natuurlijk. Laat dat maar over aan een fijnproever zoals jij!

Als patissier bedenk en maak je iedere dag allerlei soorten taart en gebak. En je zorgt er natuurlijk ook voor dat al die lekkernijen er onweerstaanbaar uitzien! Jouw creativiteit en liefde voor bakken en koken komen in dit pure ambacht helemaal tot hun recht. Bovendien heb je alle verfijnde technieken in huis om altijd topkwaliteit te leveren.

Verder werk je als patissier heel zorgvuldig en hygiënisch. En gaat er per ongeluk toch een keer wat mis? Dan improviseer je gewoon en los je het meteen op. Er is voor jou namelijk niets belangrijker dan tevreden klanten. Dus wil jij je specialiseren na je opleiding tot zelfstandig werkend kok? Dan is patissier een beroep om je vingers bij af te likken!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bedenkt nieuwe patisserieproducten.
 • Je maakt patisserieproducten en bakt ze af.
 • Je houdt de kwaliteit en houdbaarheid van de producten scherp in de gaten.
 • Je werkt goed samen met je collega’s.
 • Je bereidt de keuken voor.

“Deze opleiding is een prachtige aanvulling op de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3)” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt een jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend horecabedrijf in de regio. Daar leer je allepraktische vaardigheden die je als patissier moet beheersen. Maar je ontdekt natuurlijk ook hoe je de meest bijzondere taarten, bonbons en desserts maakt!

Vakken

 • Vakleer
 • Engels
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Binnenschoolse praktijk

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent creatief en bedenkt graag nieuwe dingen.
 • Je kunt goed improviseren.
 • Je werkt het liefste de hele dag met je handen.
 • Je kunt je goed verplaatsen in een ander.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Niveau 3 Zelfstandig Werkend Kok
 • Niveau 2/3 Brood en banket

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Vakman Ondernemer

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Deze opleiding is uitgeroepen tot Topopleiding in Nederland!

Crebonummer / opleiding 25183
Niveau 4
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000