bbl - Niveau 2

Plaatwerker

Bewerk jij straks de onderdelen van een machine, een bouwwerk of een auto?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een plaatwerker?

Je hebt net instructies gekregen van je leidinggevende. Vandaag ga je een serie metalen plaatjes voorzien van identieke vouwen en gaatjes. Het uiteindelijke doel? Onderdelen maken voor een machine die heel nauwkeurig moet werken. Precisiewerk op de vierkante centimeter dus! Gelukkig kun jij dat wel aan. En wat is er nou mooier dan het bewerken van staalplaat?

Als plaatwerker werk je bij een bedrijf dat metaalplaatonderdelen levert of verwerkt. Je maakt eenvoudige producten van plaatmateriaal. Die buig en bewerk je met speciale machines tot een specifieke vorm (rond, bollend of met een knik erin bijvoorbeeld). Die producten komen uiteindelijk terug in allerlei toepassingen, zoals machines, bouwwerken en auto’s.

Kanten, knippen, lassen… jij draait er je hand niet voor om. Je kent de eigenschappen van alle metaalsoorten in verschillende diktes. Én je beheerst alle technieken om er de juiste vorm in te krijgen. Met groot gemak bedien je dus de buigmachine of de draaibank. Daarbij let je natuurlijk goed op kwaliteit en veiligheid, want je bent een echte vakman!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je zorgt dat je de werktekening goed begrijpt.
 • Je stelt machines en gereedschappen af.
 • Je bewerkt en vervormt materialen.
 • Je meet je werk en controleert het.
 • Je werkt secuur en veilig.

“Je leert de technieken kennen én je doet ervaring op, zodat je meteen aan de slag kunt”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met metaaltechniek. Of het nu gaat over las-, plaat- of constructiewerk: je leert alles over de productie, montage en isolatie van metaalonderdelen. Ook werk je aan je kennis, je vaardigheden en je houding.

In het tweede jaar verbreed je je kennis en blijf je jezelf ontwikkelen. Je leert hoe je tekeningen leest, hoe je machines instelt en hoe je onderdelen afmeet. Maar ook zaken als veiligheid en samenwerking komen aan bod. Alles staat in het teken van jouw toekomst. En laten we eerlijk zijn: waar leer je nou meer dan in de praktijk?

Vakken

 • Tekeninglezen
 • Materiaalleer
 • Productietechnieken
 • Nederlands
 • Burgerschap 

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je hebt een passie voor staal.
 • Je bent handig en heel precies.
 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht.
 • Je kunt je goed concentreren.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost. Klik hier voor de actuele bedragen.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Allround plaatwerker

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken (zoals Kemkens Installatiebedrijf, IW, Hoppenbrouwers Techniek en Werk en Vakmanschap). Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25293
Niveau 2
Start opleiding 01/08/2019
Leerweg bbl
Lesgeld per jaar € 243

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Meld je hier dan meteen aan!

Meld je hier aan

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Lees verder

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Filter

0
088-0170000