fbpx
bbl - Niveau 2

Plaatwerker

Kun jij die metalen straks tot op de millimeter kanten?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een plaatwerker?

Links van je snerpt een slijpmachine, rechts knettert een lasapparaat. Al die geluiden, het licht, de geuren… dit is metaalbewerking op zijn best! Vandaag ga je aan de slag om aluminium plaatjes te maken, die straks in serverkasten worden verwerkt. Je begint aan de buigmachine. Even opletten nu, want elke millimeter telt. Mooi hoe je met dit taaie materiaal toch perfect maatwerk kunt leveren.

Als plaatwerker werk je vooral met platen van materialen als aluminium, rvs en staal. Die bewerk je met CNC-machines, die je door en door kent en probleemloos bedient. Bovendien weet je precies wat de eigenschappen van de materialen zijn en hoe ze zich in de machines zullen gedragen.

Zelfs de nieuwste machines hebben geen geheimen voor je. Je vindt het prachtig om uit te vogelen hoe je ze op de vierkante millimeter kunt afstellen. Dat komt natuurlijk omdat je heel handig bent. Bovendien heb je ruimtelijk inzicht. Je ziet dus gauw welke correctie je moet doorvoeren om het perfecte plaatje te krijgen. Wat een machtig mooi werk is dit!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt plaatbewerking voor.
 • Je schrijft CNC-programma’s en stelt de machines in.
 • Je voert plaatbewerking uit en verbindt onderdelen.
 • Je meet je werk en controleert de producten.
 • Je begeleidt collega’s.

“Na deze praktische opleiding heb je alles in huis voor een prachtige baan in de regio”

Hoe ziet deze opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met metaaltechniek. Of het nu gaat over las-, plaat- of constructiewerk: je leert alles over de productie, montage en isolatie van metaalonderdelen. Ook werk je aan je kennis, je vaardigheden en je houding.

In het tweede jaar verbreed je je kennis en blijf je jezelf ontwikkelen. Je leert hoe je tekeningen leest, hoe je machines instelt en hoe je onderdelen afmeet. Maar ook zaken als veiligheid en samenwerking komen aan bod. Alles staat in het teken van jouw toekomst. En laten we eerlijk zijn: waar leer je nou meer dan in de praktijk?

Vakken

 • Tekeninglezen
 • Materiaalleer
 • Productietechnieken
 • Nederlands
 • Burgerschap

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Stichting Metaal Onderwijs (SMO)

Deze opleiding kan je ook volgen in combinatie met SMO. In dat geval volg je naast je lesdag op school nog één extra praktijkdag bij ons op de leslocatie. Je bent dan twee dagen binnen onze lesmuren en drie dagen bij de werkgever. SMO staat voor stichting metaalopleidingen. Kijk voor meer informatie op www.smo-metaalopleiding.nl of neem met ons contact op.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent superhandig en werkt heel precies.
 • Je vindt het leuk om leiding te geven.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht.
 • Je kunt je goed concentreren.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten van deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo k/t
 • Mbo niveau 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken (zoals Kemkens Installatiebedrijf, IW, Hoppenbrouwers Techniek en Werk en Vakmanschap). Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25293
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000