fbpx
bbl - Niveau 2

Proces- operator A

Zorg jij dat het productieproces straks vlot verloopt?

“Zeker in de voedingsmiddelenindustrie is de vraag naar procesoperators erg groot”

Wat doet een Procesoperator A?

Als procesoperator ken je jouw deel van het productieproces op je duimpje. Je weet dan ook precies waar mogelijke knelpunten zitten. Die houd je goed in de gaten. En gaat er toch wat mis? Dan weet je hoe je in moet grijpen en los je de storing zo snel mogelijk op. Een storing zie jij dan ook als een uitdaging: je houdt wel van wat dynamiek in je werk!

Als procesoperator bewaak, controleer en beheers je (een gedeelte van) een productieproces. Bijvoorbeeld bij een frisdrankproducent of een veevoederfabriek. Daar stuur je diverse installaties aan waarmee producten worden gefabriceerd, gevuld of verpakt. Ook ben je regelmatig op de werkvloer te vinden voor een inspectie en het nemen van proefmonsters.

Als Procesoperator wil je natuurlijk dat de installaties zo efficiënt mogelijk worden benut. Elke minuut stilstand is immers kostbaar. Maar dat mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit of (voedsel)veiligheid. Je let dus scherp op de werkvoorschriften, de arbeidsomstandigheden en het milieu. Zo zorg je voor een optimale productie en zorg je dat alles op rolletjes loopt!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt het productieproces voor en je rondt het ook weer af.
 • Je regelt geautomatiseerde processen.
 • Je bedient en onderhoudt apparatuur.
 • Je voert kwaliteitscontroles uit.
 • Je bewaakt het verloop van het proces.

“Met deze opleiding kun je meteen aan de slag in bijvoorbeeld de procesindustrie of de levensmiddelenindustrie” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen per week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met procestechniek. Of het nu gaat over meet- en regeltechniek, procestechniek of natuurkunde: je leert alles over processen, apparatuur, grondstoffen en producten.Ook werk je aan je kennis, je vaardigheden en je houding.

In het tweede jaar verbreed en verdiep je je kennis en blijf je jezelf ontwikkelen. Ook zaken als veiligheid en samenwerking komen aan bod. Alles staat in het teken van jouw toekomst. En laten we eerlijk zijn: waar leer je nou meer dan in de praktijk?

Vakken

 • Proceskunde
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Meet en regeltechniek 

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier (of drie) dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier (of drie) dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent heel precies.
 • Je durft verantwoordelijkheid te nemen.
 • Je hebt affiniteit met techniek.
 • Je bent je bewust van veiligheid, kwaliteit, hygiëne en milieu.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo basis
 • Vmbo k/g
 • Overgangsbewijs Havo of Vwo 3-4

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

 • Procesoperator B

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken (zoals Kemkens Installatiebedrijf, IW, Hoppenbrouwers Techniek en Werk en Vakmanschap). Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25761
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000