fbpx
bbl - Niveau 3

Procesoperator B

Zorg jij straks voor een strak productieproces?

“In de maakindustrie is grote behoefte aan praktisch denkende procesoperators”

Wat doet een Procesoperator B?

Je zit in centrale controleruimte van de fabriek. Vanaf jouw plek heb je uitstekend zicht op het productieproces. En dat moet ook, want je bent de ‘bewaker’ van jouw onderdeel van dat proces. Als opeens het knipperlicht aanspringt, weet je meteen wat er aan de hand is. Je gaat naar de machine en in ‘no time’ verhelp je de storing. Niet voor niets haalt jouw team al weken achtereen de productiedoelen!

Als procesoperator B werk je in een fabriek waar grondstoffen en/of eindproducten voor bijvoorbeeld de voedingsindustrie, farma of petrochemie worden gemaakt. Je bent verantwoordelijk voor een goed verloop van het productieproces. Daarbij maak je gebruik van verschillende controle- en bedieningsapparatuur. En als er iets mis dreigt te gaan, grijp je in of stuur je bij.

Ook begeleid en instrueer je collega’s bij de productiewerkzaamheden en de planning. Je houdt van de dynamiek die daarbij hoort. Vooral de combinatie van techniek, kwaliteit en veiligheid vind je interessant. En voor een ploegendienst draai je je hand niet om: de productie moet immers ook ‘s nachts doorgaan. Op jou kunnen ze 24/7 bouwen!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt het (geautomatiseerde) productieproces voor.
 • Je bedient en onderhoudt apparatuur.
 • Je voert kwaliteitscontroles uit.
 • Je bewaakt het verloop van het proces.
 • Je bewaakt de planning en begeleidt collega’s.

“Met deze praktische opleiding kun je zó aan de slag bij een van de vele bedrijven in de regio” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar maak je kennis met het beroep aan de hand van de basistheorie. Ook volg je een aantal algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Toch ga je vooral aan de slag in de praktijk, want daar leer je uiteindelijk het meeste!

In het tweede en derde jaar ga je op dezelfde manier verder. Terwijl je werkt, ontdek je vanzelf wat het beroep van je vraagt en welke vaardigheden ervoor nodig zijn. Reken maar dat jij na drie jaar helemaal klaar bent voor een prachtige baan als procesoperator!

Vakken

 • Proceskunde
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Meet en regeltechniek

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: 4 dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: 4 dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 3: 4 dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent heel precies.
 • Je durft verantwoordelijkheid te nemen.
 • Je hebt affiniteit met techniek.
 • Je bent je bewust van veiligheid, kwaliteit, hygiëne en milieu.

(beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo k/g/t
 • Overgangsbewijs havo of vwo 3-4
 • Diploma (Proces)operator A
 • Diploma Assistent Operator
 • Mbo entree
 • Mbo 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Algemeen Operationeel Technicus
 • Technicus Engineering

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

 • Als afgestudeerde heb je het hoogste startsalaris van alle opleidingen.
 • In de regio is veel vraag naar procesoperators.
Crebonummer / opleiding 25762
Niveau 3
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000