fbpx
bol - Niveau 4

Smart Building

Ben jij straks van grote waarde voor de bouwbedrijven van de toekomst?

“Smart Building is de eerste opleiding in de regio waar bouw, installatie en hout & meubel samenkomen.”

Wat doet een smart builder?

Je komt thuis en de garagedeur gaat automatisch open. Zodra je uit de auto stapt, heet een warme stem je welkom. De voordeur herkent je gezicht al op afstand en laat je binnen. Terwijl je je jas ophangt, roep je ‘koffie’ en meteen begint het espressoapparaat te lopen… Toekomstmuziek? Dacht het niet! Als smart builder ga je al tijdens je opleiding met dit soort slimme oplossingen aan de slag, in de gebouwen die je mede ontwerpt en uitwerkt. Echt iets voor jou, als jij belangstelling hebt voor techniek en innovatie!

Dankzij technologische ontwikkelingen worden gebouwen steeds ‘slimmer’. Maar het gaat wel snel: wat vandaag nieuw is, kan over een tijdje alweer ouderwets zijn. Bouw- en installatiebedrijven zijn daarom hard op zoek naar creatieve talenten die deze ontwikkelingen begrijpen én ermee kunnen werken.

Lijkt het je gaaf om je omgeving mooier en slimmer te maken met jouw technische kennis, slimme ideeën en eindeloze creativiteit? Zie je jezelf wel werken bij een architectenbureau, projectontwikkelaar, ingenieursbureau, bouwbedrijf, interieurbouwer, installatie- of elektrotechnische bedrijf? Dan ben je gemaakt voor dit beroep! Als smart builder ben je straks van onschatbare waarde voor bedrijven in deze snel veranderende branche. Het mooie is: bouw, installatie en elektro komen hier allemaal samen in deze opleiding.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je organiseert mensen en middelen en begeleidt de bouw, voor zowel nieuwbouw als verbouw.
 • Je maakt 3D-modellen van bouwwerken, aan de hand waarvan gebouwd kan worden.
 • Je selecteert materialen, systemen en installaties.
 • Je ontwerpt en doet aanvragen voor omgevingsvergunningen.
 • Je maakt begrotingen en stelt offertes op.
 • Je bewaakt de tijd en kosten tijdens projecten.

“Breed opgeleid bouwtalent dat snel kan schakelen, kan echt overal terecht”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt vier jaar. Daarin krijg je les op school en leert ook in de praktijk. Daarbij moet je denken aan praktijkopdrachten en stages bij bouw- en installatiebedrijven in de regio. De opleiding stoomt je klaar voor een leidinggevende baan in de bouw van de toekomst. Je leert samenwerken binnen diverse vakgebieden.

In het eerste jaar maak je kennis met het beroep en de bouwwereld. Doordat je vakken volgt over bouw, installatie- en elektrotechniek, leg je een heel brede basis. Ook ga je aan de slag met drie projecten én je loopt tien weken stage. In het tweede jaar ga je op dezelfde voet verder, met met meer uitdagende projecten. Het jaar begint met tien weken stage.

In het derde jaar ga je je specialiseren. Dankzij je brede basis weet je overal iets van, maar nu maak je een keuze voor bouw, installatie- of elektrotechniek. Tijdens dit jaar loop je twintig weken stage. Het vierde jaar is je afstudeerjaar, met ook weer 20 weken (afstudeer)stage en een examenproject. En na je examens? Dan sta je aan het begin van een veelbelovende toekomst als smart builder! Of je stoomt door naar het hbo.

Vakken

 • Nederlands
 • Exact (rekenen)
 • Engels
 • Loopbaanleren
 • Burgerschap
 • Vakleer (bouwkunde, elektro- en installatietechniek in zowel theorie als praktijk)
 • Projectbegeleiding
 • 3D tekenen en animeren

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: drie projecten en 10 weken stage
 • Leerjaar 2: drie projecten en 10 weken stage
 • Leerjaar 3: twee projecten en 20 weken stage
 • Leerjaar 4: een afstudeerproject en een afstudeerstage van 20 weken

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in, maar je kunt er niet op zakken.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je hebt technisch inzicht en 3D-inzicht.
 • Je vindt innovaties superinteressant.
 • Je wordt blij van mooie en bijzondere gebouwen.
 • Je kunt goed plannen, organiseren en samenwerken.
 • Je wilt meebouwen aan de omgevingen van de toekomst.

Bol (beroepsopleidende leerweg)

Je begint je opleiding als bol-student. Dat betekent dat je veel binnen school leert en daarnaast ook op stage gaat. Na het tweede leerjaar verwachten we dat je al veel weet over hoe de bouw in elkaar steekt en wat je mogelijkheden zijn na je studie bij ons. Wellicht weet je al dat je meteen bij een bedrijf gaat werken, of dat je nog graag een voltijd hbo-studie wil gaan doen. Of misschien toch een duaal hbo-traject (werken en leren tegelijk). Al dat soort keuzes kunnen ervoor zorgen dat je graag bol-student blijft of juist liever overstapt naar bbl. In overleg met je docenten begeleiden we je mogelijke overstap naar bbl, die je na het tweede leerjaar kan maken.

Wat zijn de kosten van deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Voor deze opleiding is een scholingsfonds opgericht. Dit scholingsfonds ondersteunt namens alle bedrijven de kosten en kwaliteit van de opleiding. Het helpt de student en de opleiding o.a bij de aanschaf van laptop en leermiddelen maar ook bij excursies, begeleiding in de bpv en mogelijk extra certificaten. Bouwmensen Oss en IW Brabant-Zeeland zijn de dragers van het scholingsfonds.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo t
 • Havo 4
 • Vwo 3
 • Mbo 3

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Hbo HIT-opleidingen
 • Hbo Bouwkunde
 • Hbo Built Environment

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 26005
Niveau 4
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000