fbpx
bbl - Niveau 4

Technicus Elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving

Installeer jij straks elektrotechnische installaties in woningen en gebouwen?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving?

Je smartphone gaat af: een storingsmelding. Het gaat om een domotica-installatie in een bedrijfspand. Samen met je collega ga je erop af. Gelukkig ken je de situatie, want bij dit bedrijf doe je ook het onderhoud. Er is wel haast bij deze keer, want door de storing kunnen de medewerkers van het bedrijf niet verder werken. Dat maakt de uitdaging voor jou alleen maar interessanter. Aan de slag!

Als technicus elektrotechnische installaties installeer je elektrotechnische installaties in woningen en gebouwen. De ene keer is zo’n systeem eenvoudig, de andere keer behoorlijk complex. Denk aan telefoonsystemen en beveiligingssystemen, maar ook aan verkeerslichten bijvoorbeeld. Je komt dus op allerlei plekken. Prima, want juist die afwisseling vind je leuk, toch? En jij bent graag een ambassadeur voor het installatiebedrijf waar je werkt.

In deze baan zorg je ervoor dat alle systemen goed werken. Soms werk je alleen, soms met een team van collega’s. En weer een andere keer begeleid je een meewerkend monteur. Is er een storing? Dan weet je snel boven tafel te krijgen waar het aan ligt en los je het op. Natuurlijk let je daarbij ook op de veiligheid en milieu. Voor de meeste mensen is een storing een probleem, maar voor jou is het juist een uitdaging. Handen uit de mouwen dus!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je legt installaties aan en zorgt dat ze werken.
 • Je demonteert en repareert onderdelen, kabels en leidingen.
 • Je adviseert klanten over installaties en systemen.
 • Je analyseert en verhelpt storingen.
 • Je stuurt collega’s aan en begeleidt ze.

“Doordat je vooral in de praktijk leert, ben je na je opleiding helemaal klaar voor een baan” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een installatiebedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen. Reken maar dat je daar veel van opsteekt! In het tweede jaar kies je een technisch vak en ga je je specialiseren. Na je afstuderen ben je helemaal klaar voor het échte werk.

Vakken

 • Nederlands
 • Bedrijfskunde
 • Engels
 • Burgerschap
 • Keuzedeel
 • Vakleer elektrotechniek

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Bekijk hier alle technische opleidingen

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent geïnteresseerd in installaties en elektrotechniek.
 • Je bent praktisch en steekt graag je handen uit de mouwen.
 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent heel precies.
 • Je vindt het leuk om met klanten om te gaan.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Elektro niveau 3
 • Mechatronica niveau 3
 • Mbo 3

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Hbo Elektrotechniek
 • Hbo Mechatronica

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken (bijvoorbeeld DUO-Elektro, Kemkens Installatiebedrijf, IW, Hoppenbrouwers Techniek en Werk en Vakmanschap). Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25739
Niveau 4
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000