fbpx
bol - Niveau 4

Technicus Engineering Mechatronica

Ontwerp jij straks de mooiste elektronische producten en machines?

“Er is een enorme vraag naar breed georiënteerde techneuten”

Wat doet een technicus engineering mechatronica?

De opdracht is duidelijk: ontwerp een machine die automatisch snoepjes sorteert op kleur. Lastig, zeker. Ingewikkeld, ja. Maar het is onze derdejaars leerlingen gelukt. Net als het ontwerpen en bouwen van een automatisch richtsysteem voor een paintballgeweer, een automatische vliegtuigvouwmachine, zelf een robotarm maken en programmeren of een richtsysteem voor zonnepanelen. Veel van deze projecten zijn geen standaard projecten. Waarom? Gewoon omdat het kan: hoe verder een leerling komt, hoe meer er kan. En we hebben natuurlijk ook onze standaard projecten zoals onder andere het poortproject, brugproject, tandwielproject en zelf ontworpen knikkerbaan.

Je maakt bij ons op school gebruik van 3D-tekenprogramma, 3D-printers, lasersnijder, plasmasnijder, robotica, programmeren, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, lassen, solderen, monteren en nog veel meer.

Als technicus engineering mechatronica werk je aan het ontwerp van wat meer ingewikkelde elektrotechnische producten, systemen en machines. Denk bijvoorbeeld aan pick-and-place robots in fabrieken, ontwerpen van automatische machines en zelfs drones, bagagetransportsystemen op Schiphol en BOL.com. Je bent dus een echte expert die met alle mogelijke technische installaties uit de voeten kan, je bent een ontwerper en/of een engineer. En kom je een compleet nieuwe situatie tegen? Dan ben jij de eerste die in de materie duikt om het onder de knie te krijgen. Je ontwerpt maar kan ook storingen aan machines verhelpen en aanpassingen hieraan maken. Je bent breed opgeleid, heel breed!

In jouw vak combineer je kennis van mechatronica, werktuigbouw, automatisering, besturingstechniek en elektrotechniek. Gelukkig ben je een kei in organiseren. Je regelt de juiste middelen en mensen en zorgt er zo voor dat het proces goed loopt. Met die kwaliteiten kun je aan de slag als calculator, storingsmonteur, monteur, ontwerper, werkvoorbereider, inkoper, verkoper, planner, commercieel medewerker, industriële engineer, software ontwerper of kwaliteitscontroleur. Ben jij klaar voor een toekomst in techniek? Aan jou de keuze!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je adviseert collega’s bij het ontwerp.
 • Je werkt ontwerpen uit en kiest materialen en onderdelen.
 • Je begeleidt het werkproces en bewaakt de kwaliteit.
 • Je organiseert mensen en middelen.
 • Je maakt kostenberekeningen en begrotingen

“Na deze brede opleiding kun je op tal van plekken aan de slag: van montagebedrijven tot en met ontwerp- en tekenbureaus” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt vier jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. Daarbij moet je denken aan praktijkopdrachten en een stage bij een erkend leerbedrijf in de regio.

In het eerste jaar bouw je vooral aan je technische kennis. Maar je volgt ook praktische vakken, zoals pneumatiek, elektrotechniek en de basis van PLC-programmeren. Ook ga je voor het eerst aan de slag met 3D-tekenen en 3D-printen. Aan het einde van het eerste jaar werk je aan een groot project en loop je tien weken stage.

In het tweede jaar blijf je theorie en praktijk combineren. Je leert onder meer hoe je onderdelen kunt lasersnijden en 3D-printen. Verder ontdek je tijdens projecten hoe je machines met meerdere bewegingen programmeert en hoe je ze het beste kunt bedraden. Ook loop je tien weken stage.

In het derde jaar duik je écht de diepte in. Tijdens een onderzoeksproject leer je hoe een specifieke machine werkt en hoe je daar een leermodel van maakt. Ook maak je een paintballplatform: samen met je medestudenten ontwerp, bouw en programmeer je een paintballgeweer dat zo snel mogelijk en automatisch targets treft. Verder loop je ook in het derde jaar tien weken stage.

In het vierde jaar groei je uit tot een échte specialist. Je maakt een keuze voor elektrotechnisch of werktuigbouwkundig onderzoek en je werkt aan een groot proefproject. Daarin ontwerp, bouw en programmeer je een machine die uiteindelijk echt gebruikt gaat worden door een bedrijf. Daarnaast loop je twintig weken stage en rond je de opleiding af. Op naar het échte werk!

Vakken

 • Theorie en practica werktuigbouwkunde
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Vaktekenen werktuigbouwkunde en elektrotechniek
 • 3D-tekenen (Inventor)
 • E-plan
 • Nederlands
 • Wiskunde
 • Engels
 • LOB

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: tien weken stage
 • Leerjaar 2: tien weken stage
 • Leerjaar 3: tien weken stage
 • Leerjaar 4: twintig weken stage

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je hebt een passie voor elektrotechniek.
 • Je bent secuur en behoudt het overzicht.
 • Je werkt gestructureerd.
 • Je kunt goed communiceren.

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo t/k/g
 • Havo 4
 • Mbo 3

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je
aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Hbo Werktuigbouwkunde
 • Hbo Elektrotechniek
 • Hbo Technische Bedrijfskunde
 • Hbo Technische Informatica
 • Hbo Mechatronica

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25297
Niveau 4
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000