“Er is een enorme vraag naar breed georiënteerde techneuten”
Wat doet een technicus engineering mechatronica?
De opdracht is duidelijk: ontwerp een machine die automatisch snoepjes sorteert op kleur. Lastig, zeker. Ingewikkeld, ja. Maar het is onze derdejaars leerlingen gelukt. Net als het ontwerpen en bouwen van een automatisch richtsysteem voor een paintballgeweer, een automatische vliegtuigvouwmachine, zelf een robotarm maken en programmeren of een richtsysteem voor zonnepanelen. Veel van deze projecten zijn geen standaard projecten. Waarom? Gewoon omdat het kan: hoe verder een leerling komt, hoe meer er kan. En we hebben natuurlijk ook onze standaard projecten zoals onder andere het poortproject, brugproject, tandwielproject en zelf ontworpen knikkerbaan.
Je maakt bij ons op school gebruik van 3D-tekenprogramma, 3D-printers, lasersnijder, plasmasnijder, robotica, programmeren, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, lassen, solderen, monteren en nog veel meer.
Als technicus engineering mechatronica werk je aan het ontwerp van wat meer ingewikkelde elektrotechnische producten, systemen en machines. Denk bijvoorbeeld aan pick-and-place robots in fabrieken, ontwerpen van automatische machines en zelfs drones, bagagetransportsystemen op Schiphol en BOL.com. Je bent dus een echte expert die met alle mogelijke technische installaties uit de voeten kan, je bent een ontwerper en/of een engineer. En kom je een compleet nieuwe situatie tegen? Dan ben jij de eerste die in de materie duikt om het onder de knie te krijgen. Je ontwerpt maar kan ook storingen aan machines verhelpen en aanpassingen hieraan maken. Je bent breed opgeleid, heel breed!
In jouw vak combineer je kennis van mechatronica, werktuigbouw, automatisering, besturingstechniek en elektrotechniek. Gelukkig ben je een kei in organiseren. Je regelt de juiste middelen en mensen en zorgt er zo voor dat het proces goed loopt. Met die kwaliteiten kun je aan de slag als calculator, storingsmonteur, monteur, ontwerper, werkvoorbereider, inkoper, verkoper, planner, commercieel medewerker, industriële engineer, software ontwerper of kwaliteitscontroleur. Ben jij klaar voor een toekomst in techniek? Aan jou de keuze!
“Na deze brede opleiding kun je op tal van plekken aan de slag: van montagebedrijven tot en met ontwerp- en tekenbureaus”
De regio als klaslokaal
Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.
Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?
Is deze opleiding iets voor mij?
Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.
- Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
- Je hebt een passie voor elektrotechniek.
- Je bent secuur en behoudt het overzicht.
- Je werkt gestructureerd.
- Je kunt goed communiceren.
Wat zijn de kosten voor deze opleiding?
Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.
De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.
Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?
- Vmbo t/k/g
- Havo 4
- Mbo 3
Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies
Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je
aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!
Kan ik doorstuderen na deze opleiding?
Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).
- Hbo Werktuigbouwkunde
- Hbo Elektrotechniek
- Hbo Technische Bedrijfskunde
- Hbo Technische Informatica
- Hbo Mechatronica