Sluiting locaties De Leijgraaf

Bij De Leijgraaf houden we de ontwikkelingen rondom het coronavirus goed in de gaten. We hebben hierover direct contact met de nodige instanties.

Klik hier voor meer informatie
bbl - Niveau 4

Technisch Leidinggevende

Stuur jij straks je eigen team aan?

“Installatiebedrijven zijn altijd op zoek naar technici die ook leiding kunnen geven”

Wat doet een technisch leidinggevende?

Vandaag werk je met je team in de nieuwbouw van een scholencomplex. Daar gaan jullie de nieuwste domotica-oplossingen installeren. Natuurlijk heb je van tevoren goed met je mensen afgestemd wat er moet gebeuren en hoe jullie het aan gaan pakken. En loopt het straks even niet zoals gepland? Dan zorg jij ter plekke voor een goede oplossing.

In de installatietechniek werk je veel in teams, zeker bij de wat grotere klussen. Natuurlijk hebben alle teamleden de nodige technische kennis, maar om het werk écht te laten slagen, is er ook iemand nodig die het overzicht bewaart en het team aanstuurt. Die rol vervul jij graag!

Natuurlijk ben je hartstikke technisch. Maar ook een planning maken of een functioneringsgesprek houden doe je met gemak. Daarnaast zorg je ervoor dat de mensen in je team goed samenwerken. Je bent dus echt een allround vakman. Daarmee ben je goud waard voor bedrijven in de elektro- of installatietechniek, maar ook in bijvoorbeeld de metaal of de maakindustrie. Als technisch leidinggevende kun je alle kanten op!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je maakt planningen en verdeelt werkzaamheden in je team.
 • Je begeleidt je medewerkers bij de uitvoering en bewaakt de voortgang.
 • Je voert werkoverleg.
 • Je werft en selecteert nieuwe medewerkers.
 • Je voert functionerings- en beoordelingsgesprekken.

“Deze praktische opleiding hebben we samen met het bedrijfsleven ontwikkeld… je kunt dus zó aan de slag!” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt een jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

In dat jaar leer je alles over leidinggeven in de technische sector. Van administratie en planning tot en met communicatie en kwaliteitscontrole: het komt allemaal aan bod. Bovendien bespreek je je ervaringen met andere studenten. Je leert dus ook van elkaar. Zo ontwikkel je je razendsnel tot een échte leidinggevende vakman en ben je straks helemaal klaar voor een prachtige baan in de wereld van de techniek.

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je wil graag een baan met veel verantwoordelijkheid.
 • Je bent technisch ingesteld.
 • Je bent een sociaal type en kunt anderen motiveren.
 • Je vindt het gaaf om in teamverband tot successen te komen.
 • Je vindt het niet erg om op zaterdag naar school te gaan.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost. Klik hier voor de actuele bedragen.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Diploma op mbo niveau 3
 • Diploma havo
 • Overgangsbewijs 4-5 havo

Let op: je hebt ook een leer-arbeidsovereenkomst nodig van minimaal 20 uur per week bij een bedrijf waar je je kunt ontwikkelen als leidinggevende.

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

Ook nog goed om te weten

Deze opleiding stoomt je klaar voor een leidinggevende baan in de wereld van de (installatie)techniek. Het is een echte specialistenopleiding die we samen met het regionale bedrijfsleven hebben opgezet. Gemotiveerde installatiemonteurs die graag willen groeien zijn hier helemaal op hun plek.

Crebonummer / opleiding 25529
Niveau 4
Start opleiding 24/08/2020
Leerweg bbl
Lesgeld per jaar € 588

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Meld je hier dan meteen aan!

Meld je hier aan

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Lees verder

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Filter

0
088-0170000