fbpx
bbl - Niveau 4

Technisch Specialist Personenauto’s

Voer jij straks ingewikkelde reparaties aan personenauto’s uit?

“Met je praktische ervaring én specialistische kennis ben je na je opleiding van grote waarde in de werkplaats”

Wat doet een specialist personenauto’s?

In de werkplaats zijn je collega’s bezig met onderhoudsbeurten en reparaties. Ze roepen jou erbij als ze er zelf niet een-twee-drie uitkomen. Jij bent namelijk de specialist. Autotechniek ingewikkeld? Pfff, voor jou kan een storing niet complex genoeg zijn. Er is namelijk áltijd een oplossing!

Als technisch specialist personenauto’s stel je diagnoses bij ingewikkelde problemen. Ook voer je (vooral) complexe reparaties uit. Omdat je alles weet van autocomputersystemen én de nieuwe ontwikkelingen in de autobranche volgt, ben jij hét technische wonder in de garage.

Complexe systemen, microcontrollers en CAN-bussystemen zijn helemaal jouw ding. Eenvoudige werkzaamheden laat je aan anderen over, zodat jij je kunt richten op het specialistische werk. Ondertussen stuur je collega’s aan en leg je klanten uit waarom bepaalde reparaties nodig zijn. Dit is dus echt een beroep voor een moderne technicus met leiderschapskwaliteiten!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je stelt diagnoses aan personenauto’s.
 • Je verdeelt de taken in het team en verzorgt de planning.
 • Je voert complexere reparaties uit en monteert elektronische onderdelen.
 • Je adviseert collega’s en helpt ze op weg.
 • Je overlegt met klanten.

“Je voert meteen complexe reparaties uit en leert hoe je collega’s aanstuurt” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. In het eerste en tweede jaar werk je vier dagen per week bij een autobedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en je werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar leer je in de praktijk hoe je een auto onderhoudt en maak je kennis met alle systemen in een (moderne) auto. Omdat je dat doet bij een autobedrijf, ontdek je al snel hoe de elektronica in een auto werkt. Ook leer je hoe je werkplaatsgegevens raadpleegt en hoe je storingen in mechanische en elektronische systemen vindt én oplost.

In het tweede jaar groei je uit tot een échte specialist. Je diagnosticeert personenauto’s, adviseert klanten en overlegt met importeurs. Bovendien leer je in de praktijk hoe je met je collega’s samenwerkt en hoe je stagiairs en autotechnici in opleiding begeleidt. Na je examens ben je helemaal klaar voor een mooie toekomst in de autotechniek!

Vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • LOB
 • Vakleer
 • Practicum
 • Praktijk

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Bekijk hier alle opleidingen

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt zelfstandig werken, maar ook in teamverband.
 • Je neemt verantwoordelijkheid: voor jezelf en het projectteam.
 • Je bent heel handig en werkt zeer nauwkeurig.
 • Je staat open voor creatieve veranderingen.
 • Je kunt probleemoplossend werken.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of een instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Eerste Auto Technicus
 • Mbo 3

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen.

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Hbo Autotechniek

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken. Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25670
Niveau 4
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000