fbpx
bbl - Niveau 4

Uitvoerder Bouw & Infra

Zorg jij er straks voor dat bouwprojecten soepel verlopen?

“Bouwbedrijven zijn altijd op zoek naar goed opgeleide uitvoerders”

Wat doet een uitvoerder bouw en infra?

Links zie je de eerste woningen van de nieuwbouwwijk al staan. En rechts zijn de voorbereidingen voor de bestratingen al in volle gang. Alles gaat dus volgens plan. Om het project op tijd af te hebben, blijf je de komende weken het voortouw nemen. Maar stiekem ben je nu al trots op de voortgang…

Als uitvoerder bouw en infra zorg je voor een goede voorbereiding van de werkzaamheden op een bouwplaats. Een bouwtekening met berekeningen is voor jou voldoende om te weten hoeveel tijd, mensen en materialen er nodig zijn om op tijd klaar te zijn. Als spin in het web overleg je bovendien met leveranciers en onderaannemers.

Tijdens de uitvoering van de bouwwerkzaamheden bewaak je de voortgang en stuur je waar nodig bij. En terwijl je plant, organiseert en beslissingen neemt, wijs je je collega’s ook nog op zaken als veiligheid. Eigenlijk zorg je je er op alle vlakken voor dat het bouwproces soepel en volgens plan verloopt!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bepaalt welke werkzaamheden nodig zijn voor een project.
 • Je maakt een goede planning en begroting.
 • Je zorgt dat de juiste mensen, materialen en middelen beschikbaar zijn.
 • Je bewaakt de begroting, de voortgang en de kwaliteit.
 • Je let op de veiligheid.

“Na deze opleiding groei je misschien wel door tot zelfstandig uitvoerder” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

Op school krijg je les van een vakdocent die je begeleidt en klaarstoomt voor je theorie-examens. Na twee jaar ben je dan ook helemaal klaar voor het échte werk.

Vakken

 • Nederlands 3F
 • Engels
 • Rekenen 3F
 • LB
 • Vakleer
 • VCA-VOL

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Uitstroomprofielen

 • Uitvoerder Woningbouw
 • Uitvoerder Utiliteitsbouw

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed plannen en organiseren.
 • Je neemt graag het voortouw.
 • Je werkt gestructureerd en houdt graag overzicht.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht en bent secuur.
 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Van de Concreet methode, die volledig is meeberekend bij boeken/licenties, wordt 50% vergoed door de werkgever.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • een branchgerelateerde niveau 3 mbo-opleiding

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25119
Niveau 4
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000