fbpx
bol - Niveau 4

Vakman Ondernemer

Start jij straks je eigen bedrijf?

“Je kunt natuurlijk dromen van een eigen zaak, maar je kunt er ook echt werk van maken!”

Wat doet een vakman ondernemer?

Vrijheid blijheid! Sinds je voor jezelf begonnen bent, bepaal jíj wat er gaat gebeuren. Je regelt opdrachten, voert ze uit op een manier die jou het beste lijkt, en je geniet van de verantwoordelijkheid. Soms best pittig, maar die voldoening aan het eind van de dag? Daar kan niets tegenop!

Als vakman ondernemer start je een onderneming binnen je eigen vakgebied. Daar komt heel wat bij kijken. Want opeens ben je niet alleen meer verantwoordelijk voor het uitoefenen van je vak, maar ook voor het beleid, de inkoop, de medewerkers, de acquisitie en de facturering.

Dat betekent dat je te werk gaat als een echte duizendpoot. Je gebruikt je commercieel en financieel inzicht, je sociale vaardigheden en je skills op het gebied van bedrijfsvoering en management. Je weet immers hoe je een eigen onderneming moet runnen, en zet alles op alles om er een succes van te maken. Ga jij je plek op de markt veroveren?

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bepaalt de richting en doelen van een onderneming.
 • Je stelt een ondernemersplan op.
 • Je regelt het financiële beleid, de inkoop en de voorraden.
 • Je geeft leiding aan medewerkers.
 • Je creëert een toekomstbestendige onderneming.

“Na deze opleiding weet je precies wat er nodig is om je eigen bedrijf te beginnen” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt een jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. Je loopt namelijk een dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf in de regio. Op de andere dagen spijker je je theoretische kennis over ondernemerschap bij. Een bomvol jaar dus, maar daarna weet je zeker dat je helemaal klaar bent om voor jezelf te beginnen!

Vakken

 • PIT: inspirerend en uitdagend ondernemerschap onderwijs
 • Financiële vakken
 • Personeelsmanagement
 • Engels
 • Nederlands
 • Ondernemersplan
 • Commerciële economie

Praktijkervaring

Leerjaar 1: 40 weken 1 dag per week (eerst via PIT en daarna bij een extern bedrijf)

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

 • Inspelen op innovaties
 • Ondernemend gedrag

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent ondernemend ingesteld.
 • Je vindt het leuk om met mensen om te gaan.
 • Je wordt blij van cijfers.
 • Je neemt graag beslissingen.
 • Je kunt goed luisteren.

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Mbo niveau 3- of 4-opleiding

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25165
Niveau 4
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000