fbpx
bbl - Niveau 3

Retail Specialist

Ben jij straks een van dé gezichten in die leuke winkel?

“Winkeliers zijn altijd op zoek naar goede, allround retail specialisten”

Wat doet een retail specialist?

De geur van verse producten hangt in de winkel. Je hebt net alle binnengekomen groente en fruit in de schappen gelegd. En het was veel, want je verwacht dat het druk wordt vandaag; het is barbecueweer! Nog even checken of alles er piekfijn bijligt, en dan komt de eerste klant al naar je toe. Natuurlijk heb je meteen een goed advies voor haar. Jij bent immers de specialist!

Als retail specialist ben je verantwoordelijk voor een afdeling van een winkel. Je beheert bijvoorbeeld de voorraad en je vult deze op de winkelvloer aan wanneer dat nodig is. Maar je werk houdt veel meer in! Je regelt bijvoorbeeld ook de diefstalbestrijding, en je coacht de collega’s op je afdeling. En natuurlijk help je zelf mee in de verkoop. Dankzij jou loopt alles op rolletjes.

Je kunt met deze opleiding terechtkomen in de detailhandel en groothandel. Dat is een enorm breed werkveld. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken in een modewinkel, een supermarkt, een boekwinkel, een drogisterij-parfumerie, een bouwmarkt, een muziekwinkel, een speelgoedzaak..? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Waar groei jij uit tot dé retail specialist?

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je geeft advies aan klanten.
 • Je maakt artikelen gebruiksklaar.
 • Je zorgt voor de voorraad en opslag.
 • Je stelt verbeteringen voor over het aanbod en de verkoopresultaten.
 • Je zorgt dat je afdeling optimaal draait.

“Omdat we je praktisch opleiden, heb je de baan straks bijna voor het uitkiezen!” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en je werkzaamheden snel goed kennen. Na een jaar ben je helemaal klaar voor het échte werk!

Vakken

 • Vakleer
 • Nederlands
 • Engels
 • Burgerschap
 • Rekenen

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

 • Inspelen op innovaties
 • Leidinggeven

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent het liefst onder de mensen.
 • Je geeft graag leiding.
 • Je bent ondernemend en flexibel ingesteld.
 • Je hebt een commerciële blik.
 • Je kunt goed het overzicht bewaren.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo k/g/t, mavo
 • Overgangsbewijs 3-4 havo
 • Mbo 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Vakman Ondernemer
 • Manager Retail

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25809
Niveau 3
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000