fbpx
bol - Niveau 2

Retailmedewerker

Gaan jouw klanten straks met een volle tas én een glimlach naar huis?

“Een goede retailmedewerker kan in elke winkel aan de slag… jij kiest!”

Wat doet een retailmedewerker?

De nieuwe zomercollectie is binnen en de rekken hangen helemaal vol! Een mooie impuls voor de winkel. Jij hebt de producten natuurlijk al bestudeerd én je kent de trends. Je kunt je klanten dus tot in detail adviseren. En natuurlijk gaan ze daarna naar huis met iets waar ze helemaal blij mee zijn. En daar word jij dan weer blij van!

Als retailmedewerker ben je de schakel tussen de winkel en de klanten. Je zorgt ervoor dat de producten er aantrekkelijk uitzien, dat ze netjes gepresenteerd worden en dat de aanbiedingen goed naar voren komen. Daarnaast informeer en adviseer je klanten, en prijs je dingen aan waarvan je denkt dat ze bij je klanten passen. Want als zij tevreden met een aankoop de winkel verlaten, is jouw missie geslaagd!

Verder ben je ook achter de schermen actief. Zo zorg je ervoor dat de opslag en het magazijn netjes blijven. Je ontvangt producten en legt die in de opslag. Ook vul je de producten in de winkel aan wanneer dat nodig is. In wat voor soort winkels dat allemaal kan? Eigenlijk in alle winkels die je je maar kunt bedenken. Waar ga jij het maken?

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je ontvangt nieuwe producten en brengt ze naar de opslag.
 • Je zorgt dat de winkel er netjes en verzorgd uitziet.
 • Je ontvangt klanten en geeft advies over producten.
 • Je rekent aankopen af.
 • Je zorgt dat een verkoop van begin tot eind goed loopt.

“We leiden je breed op, zodat je uitgroeit tot een allround retailmedewerker” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. Daarbij moet je denken aan praktijkopdrachten en een stage bij een erkend leerbedrijf in de regio.

In het eerste jaar leer je het beroep verkoper op alle vlakken goed kennen. Daardoor weet je al wat je later kunt verwachten in de praktijk. In de tweede helft van het jaar loop je zelfs al twee dagen in de week stage in een winkel.

In het tweede jaar verdiep je je nog meer in het beroep en kies je een uitstroomprofiel. Naast de lessen op school doe je veel praktijkervaring op. Daardoor ben je helemaal klaar voor een prachtige toekomst als retailmedewerker!

Vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Werknemersvaardigheden
 • Vaklessen
 • Coaching
 • Loopbaanbegeleiding

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: 20 weken stage
 • Leerjaar 2: 30 weken stage

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je vindt het leuk om onder de mensen te zijn.
 • Je hebt een vlotte babbel.
 • Je bent ondernemend en flexibel ingesteld.
 • Je hebt commercieel inzicht.
 • Je steekt graag je handen uit de mouwen.

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b
 • Mbo entree

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Niveau2Plus: opleidingen met iets extra’s

Het eerste jaar van een Niveau2Plus-opleiding is breed opgezet. Naast je eigen opleiding proef je namelijk ook van andere opleidingen, waardoor je extra kennis opdoet. Bovendien kun je na dat eerste jaar nog van opleiding veranderen, zónder dat het je een studiejaar kost. Ideaal dus als je nog niet helemaal zeker bent over je studiekeuze.

Ook kun je bij deze opleidingen extra certificaten behalen, bijvoorbeeld op het gebied van ondernemerschap en werknemersvaardigheden. Die certificaten krijg je bovenop je diploma. Zo kun je straks tijdens je sollicitaties aantonen dat jij iets extra’s in je mars hebt.

Crebonummer / opleiding 25808
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000