fbpx
bol - Niveau 3

Woonzorg- begeleider (Verzorgende (IG) en Begeleider maatschappelijke zorg)

Wie ondersteun jij straks bij het realiseren van een aangename situatie van leven en wonen?

“2 diploma’s op zak: Verzorgende (IG) en Begeleider maatschappelijk zorg”

Wat doet een woonzorgbegeleider?

Meneer Pietersen is vorige week in het verzorgingshuis komen wonen. Een flinke stap, want hij was erg gehecht aan zijn huis. Toch is hij vooral blij met de ondersteuning die hij nu krijgt. En hij kijkt al uit naar de activiteiten met zijn medebewoners die jij hebt georganiseerd. Die twinkeling in zijn ogen terwijl je helpt bij het aantrekken van zijn steunkousen: dáár doe je het voor!

Als woonzorgbegeleider verzorg en begeleid je mensen in hun dagelijks leven. Je helpt ze bijvoorbeeld met hun lichamelijke verzorging of hun vrijetijdsbesteding. Soms zijn dat oudere of zieke mensen, maar soms ook jonge moeders of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Wie je ook ondersteunt, dankzij jou kunnen ze veilig en prettig wonen. Een zorg minder dus!

Je ondersteunt mensen in hun eigen woonomgeving. Vaak zijn dat kleinschalige woonvormen in een verpleeghuis of een huis voor gehandicapten. Maar je helpt ook mensen die ‘gewoon’ in hun eigen huis wonen. Als woonzorgbegeleider bied je iedereen de zorg en aandacht die ze nodig hebben.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je biedt zorg bij mensen thuis of in een andere woonvorm.
 • Je begeleidt mensen in hun sociale netwerk.
 • Je voert verpleegtechnische handelingen uit.
 • Je geeft advies, voorlichting en instructies.
 • Je zorgt ervoor dat mensen veilig en prettig kunnen wonen.

“We werken als school intensief samen met zorgorganisaties in de regio” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. In het eerste, tweede en derde jaar loop je namelijk een aantal weken stage bij een zorgorganisatie in de regio.

In het begin ontwikkel je jezelf meteen tot een woonzorgbegeleider met een radar voor multi-problematiek. Je leert creatief, probleemoplossend en kritisch te denken en handelen. Daardoor kun je flexibel inspelen op elke zorgbehoefte. Ook leer je hoe je familieleden, mantelzorgers en bekenden betrekt bij de zorg voor en het welzijn van de patiënt.

Daarna ga je een stapje verder. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je mensen in uitdagende of moeilijke situaties begeleidt en verzorgt. Ook help je zorgbehoevenden om zelf de regie te behouden (waar dat kan). Verder leer je hoe je verpleegtechnische handelingen uitvoert en ontdek je de voordelen van de nieuwstezorgtechnologie.

Vervolgens neem je je werksituatie als casus mee naar je onderwijsomgeving. Je ontwikkelt je als professional die breed inzetbaar is. Zo breng je zelf verdieping in de combinatie van verzorgende én begeleidende werkzaamheden.

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1:  30 weken, twee dagen per week
 • Leerjaar 2: 40 weken, twee dagen per week
 • Leerjaar 3: 40 weken, drie dagen per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

 • Expressief talent
 • Belevingsgericht werken
 • Inspelen op innovatie en zorgtechnologie
 • Gezonde levensstijl
Bekijk hier alle zorg opleidingen (bol)

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je hebt inlevingsvermogen.
 • Je werkt goed onder druk.
 • Je denkt graag met anderen mee bij het vinden van oplossingen.
 • Je steekt graag je handen uit de mouwen.

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo kader
 • Vmbo theoretisch
 • Vmbo gemengd
 • Mavo
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • Diploma Helpende Zorg & Welzijn of een ander diploma mbo 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

De opleiding geeft je een uitstekende basis. Met het diploma kun je bijvoorbeeld aan de slag als verzorgende, woonbegeleider of activiteitenbegeleider. Door je gecombineerde opleiding ben je breed inzetbaar en een aantrekkelijke aanwinst voor zorgorganisaties.

Wil je na de opleiding graag doorstuderen? Dan kan dat natuurlijk ook.

Met het diploma kun je eenvoudig doorstromen naar een niveau 4-opleiding binnen de zorg of welzijnssector.

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Zorgorganisaties zijn op zoek naar medewerkers die ‘integraal’ inzetbaar zijn. Oftewel: van alle markten thuis. Om je breder op te leiden, stellen we daarom geen vakken centraal, maar praktijksituaties. Zo raak je alvast vertrouwd met verzorgende én welzijn-ondersteunende werkzaamheden!

Crebonummer / opleiding 25656
Niveau 3
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000