bbl - Niveau 3

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Zorg jij ervoor dat het je gasten aan helemaal niets ontbreekt?

“Goede gastheren en -vrouwen kunnen zo aan de slag bij horecabedrijven en cateringorganisaties”

Wat doet een zelfstandig werkend gastheer/-vrouw?

Welke wijn past het beste bij die vis? Hoe smaakt dit stoofpotje? En welk menu zou je adviseren? Als gastheer of -vrouw weet je precies welke gerechten en drankjes goed combineren. Tegelijkertijd ben je hét aanspreekpunt in de zaak. Je voelt namelijk de sfeer aan en zorgt ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt. Zij gaan straks dus met een lach op hun gezicht weer naar huis. En jij ook!

Als zelfstandig werkend gastheer of -vrouw ben je het gezicht van een restaurant, bar of hotel. Dat betekent dat je veel weet over eten en drinken, en anderen daarover kunt adviseren. Maar misschien nog wel belangrijker zijn je sociale, commerciële en leidinggevende vaardigheden. Zo weet je precies hoe je anderen benadert en communiceer je makkelijk: zowel met de gasten als met je collega’s.

In wat voor zaak je ook werkt: met jouw aanwezigheid zorg je ervoor dat mensen niets tekortkomen. Eigenlijk is je doel heel eenvoudig: als je gasten de deur uitlopen, moeten ze overladen zijn met positieve gevoelens. En als je gasten een topavond hebben, heb jij die ook!

Wat zijn je belangrijkste taken?

  • Je ontvangt gasten en neemt hun bestellingen op.
  • Je neemt reserveringen aan.
  • Je serveert gerechten en drankjes.
  • Je doet voorstellen voor het menu.
  • Je geeft leiding aan je collega’s.

“Het gaat in deze opleiding om vakkennis, maar ook om sociale en commerciële vaardigheden” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend horecabedrijf in de regio. Daar ontdek je alles wat een goede gastheer of gastvrouw moet kunnen: van leidinggeven tot en met gasten ontvangen en serveren.

Vakken

  • Nederlands
  • Duits
  • Vakleer
  • Rekenen
  • Engels
  • Burgerschap
  • Mentor/loopbaanbegeleiding

Praktijkervaring

  • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
  • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week
  • Leerjaar 3: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

  • Eetcultuur en -wensen
  • Bierkennis
  • Bereidt gerechten
  • Van grond tot mond
  • Rekenen 3F

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

  • Je kunt goed met mensen omgaan.
  • Je bent stressbestendig.
  • Je kunt de grote lijn bewaken en goed plannen.
  • Je bent niet bang om leiding te geven.
  • Je vindt het geen probleem om ook ’s avonds of in het weekend te werken.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost. Klik hier voor de actuele bedragen.

Daarnaast vragen we je om een messenset te bestellen, deze bestel je hier

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

  • Vmbo k/g/t mavo
  • Overgangsbewijs 3-4 havo
  • Mbo 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

  • Food Specialist

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Deze opleiding is uitgeroepen tot Topopleiding in Nederland!

Crebonummer / opleiding 25171
Niveau 3
Start opleiding 24/08/2020
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Meld je hier dan meteen aan!

Meld je hier aan

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Lees verder

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Filter

0
088-0170000