BOL - Niveau 3

Zelfstandig werkend kok

Zet jij straks de heerlijkste gerechten op tafel?

“Je kunt op tal van plekken terecht: bij restaurants en hotels, maar ook bij bijvoorbeeld verzorgingshuizen… jij kiest!”

Wat doet een zelfstandig werkend kok?

De eerste gasten staan voor de deur. ’s Middags ben je vooral bezig geweest met je recepturen en menu’s, maar nu begint het echte werk. Even later stromen de bestellingen binnen. Met grote precisie maak je de heerlijkste gerechten klaar. Ja, het is flink aanpakken af en toe, maar daar ben jij niet bang voor. Zeker niet als die fraai opgemaakte borden uitgeserveerd worden. Wat een topavond, voor je gasten én voor jou!

Als zelfstandig werkend kok bereid je gerechten. Daarbij doe je er alles aan om je gasten iets heerlijks voor te schotelen. Al dat lekkers moet goed smaken, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Jouw missie is dan ook eenvoudig: topgerechten van de hoogste kwaliteit klaarmaken!

Naast het koken voer je in de keuken allerlei ondersteunende werkzaamheden uit. Zo denk je na over vernieuwingen van het menu en beheer je de keukenvoorraad. Ook help je je collega’s met hun taken, zoals zij jou bijstaan tijdens het koken. Samen hebben jullie een doel: vlammen in de keuken!

Wat zijn je belangrijkste taken?

  • Je ontwikkelt recepturen en menukaarten.
  • Je bereidt hoofd- en bijgerechten.
  • Je maakt het gerecht mooi op.
  • Je zorgt voor de keukenvoorraden.
  • Je geeft leiding aan collega-koks.

“Koken, plannen, samenwerken… tijdens deze praktische opleiding leer je het allemaal” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. In alle drie de jaren loop je een aantal weken stage bij een erkend horecabedrijf in de regio. Daar ontdek je onder de juiste begeleiding bijvoorbeeld hoe je de heerlijkste gerechten klaarmaakt. Maar ook hoe je leidinggeeft en wat daar allemaal bij komt kijken!

Vakken

  • Nederlands
  • Vakleer
  • Rekenen
  • Engels
  • Burgerschap
  • Mentor/loopbaanbegeleiding

Praktijkervaring

  • Leerjaar 1: 20 weken twee dagen per week stage
  • Leerjaar 2: 20 weken twee dagen per week stage
  • Leerjaar 3: 10 weken stage

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in, maar je kunt er niet op zakken.

  • Eetcultuur en -wensen
  • Bierkennis
  • Aziatische keuken
  • Van grond tot mond
  • Rekenen 3F

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

  • Je vindt het heerlijk om te koken.
  • Je bent stressbestendig.
  • Je bent niet bang om leiding te geven.
  • Je werkt snel en secuur.
  • Je vindt het niet erg om ook ’s avonds of in het weekend te werken.

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost. Klik hier voor de actuele bedragen.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

  • Vmbo k/g/t mavo
  • Overgangsbewijs 3-4 havo
  • Mbo 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

  • Food Specialist

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Deze opleiding is uitgeroepen tot Topopleiding in Nederland!

Crebonummer / opleiding 25182
Niveau 3
Start opleiding 01/08/2019
Leerweg BOL
Lesgeld per jaar € 1.168

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Meld je hier dan meteen aan!

Meld je hier aan

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Lees verder

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Filter

088-0170000