De Leijgraaf ontvangt award voor internationaliseringsactiviteiten

18 november 2017

VEGHEL/OSS | Het Nationaal Agentschap Erasmus+ heeft woensdag in Utrecht de VET Mobility Charter uitgereikt aan ROC de Leijgraaf en vier andere MBO-instellingen. De Charter is een certificaat voor bewezen kwaliteit van internationaliseringsactiviteiten en opname in het onderwijscurriculum. De award werd namens De Leijgraaf in ontvangst genomen door Karin Visser en Harman Tietema.

Vanuit Europa is de doelstelling dat in 2020 minimaal 6% van de mbo-afgestudeerden heeft deelgenomen aan internationale mobiliteit voor stage of studie. Nederland zit inmiddels boven dit streefpercentage. Van de Nederlandse mbo-studenten die in 2015 afstudeerden, had 7% een buitenlandervaring. Internationalisering maakt slimmer, creatiever en ondernemender en is cruciaal voor het verwerven van hedendaagse beroepscompetenties. Voor grensoverschrijdende denkers en doeners bij instellingen, onder docenten en studenten ligt de wereld open.

Structureel beleid
Structureel beleid bij scholen op het gebied van internationalisering is hierbij een noodzakelijke voorwaarde. Vanaf 2015 worden daarom mbo-instellingen, die hun zaken goed op orde hebben, beloond met een VET Mobility Charter. Deze scholen blinken uit in zaken zoals uitgaande mobiliteit van studenten en professionals, de ontwikkeling van tweetalig onderwijs en ‘internationalisation at home’. Met deze Charter kunnen de scholen komende jaren meer en gemakkelijker internationale stages en uitwisselingen realiseren.
Het onderwijs hoort alle jongeren voor te bereiden op een maatschappij die globaliseert. Studenten moeten worden toegerust met voldoende internationale kennis, vaardigheden en culturen om te kunnen communiceren, reflecteren en samenwerken in internationale contexten. Internationaal competent worden, hoort in het onderwijs structureel ingebed en steviger verankerd te worden als integraal onderdeel van het onderwijsprogramma en de leeromgeving.
‘Een hele ervaring met het omgaan met die cultuurverschillen’, ‘ik heb geleerd te communiceren met een taalbarrière’, ‘ik heb veel werkervaring opgedaan en maak nu meer kans op een baan’ zijn dan ook veel voorkomende uitspraken van deelnemers.
Meer dan vier miljoen Europeanen ontvangen via Erasmus+ (2014-2020) financiële steun om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen, te werken of vrijwilligerswerk te doen. Onderwijs, opleiding en informele leermomenten voor jongeren zijn van essentieel belang in het creëren van werkgelegenheid en het verbeteren van Europa’s concurrentievermogen. Meer informatie: www.erasmusplus.nl/resultaat-en-impact/vet-mobility-charters


De award werd namens De Leijgraaf in ontvangst genomen door Karin Visser (links) en Harman Tietema (midden). 

Overig nieuws
Nieuwe leeromgeving Verzorging & Verpleging BBL aan Talentencampus in Oss geopend

18 november 2017

ROC de Leijgraaf heeft donderdagmiddag een nieuwe leeromgeving in Oss geopend. Met eigentijds onderwijs wil de school BBL-studenten van de opleidingen Verzorging en Verpleging beter voorbereiden op de zorg van de toekomst. Samen met zorgorganisaties uit de regio heeft ROC de Leijgraaf de opleidingen Verzorging en Verpleging voor BBL-studenten vormgegeven in een nieuw concept en een passende leeromgeving. Tijdens de…

› Lees verder

ROC de Leijgraaf opent Leij LivingLab in Veghel

18 november 2017

ROC de Leijgraaf heeft donderdag 2 november het Leij LivingLab in Veghel geopend. Met deze moderne domotica-omgeving speelt de school in op het zorgappartement van de toekomst. Enerzijds door het aanbieden van ervaringsgericht onderwijs, anderzijds door studenten van verschillende opleidingen nu al intensief met elkaar te laten samenwerken. Tijdens de feestelijke opening stonden verschillende sprekers kort stil bij de kansen…

› Lees verder

› Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina:

Kalender

 • 25

  dec

  Kerstvakantie

 • 04

  feb

  Open Dag 4 februari

 • 12

  feb

  Voorjaarsvakantie

 • 21

  mrt

  Open Avond 21 maart

› Kalender