iXtruck: techniek op wielen

17 May 2019

ROC de Leijgraaf heeft er een opvallend leslokaal bij: de iXtruck. Dit is een speciale truck om mensen op locatie kennis te laten maken met de technologieën van de toekomst. Daarmee is de iXtruck een mobiel verlengstuk van het iXperium, een inspiratieruimte op het gebied van ICT, media en technologie in de Osse vestiging van De Leijgraaf.

Het iXperium is dé plek waar mensen uit het onderwijs en bedrijfsleven zich kunnen professionaliseren op het gebied van blended learning, social media, onderwijsontwikkeling, innovatie en nieuwe technieken. Mbo studenten en leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen experimenteren met de nieuwste technologieën, zoals Virtual Reality, 3D-printers, programmeren en drones. Ze leren hoe technologie een rol speelt in toekomstige beroepen.

Leslokaal op wielen
Dankzij de iXtruck kunnen studenten die technologieën voortaan overal ontdekken, vertelt Wendy van Deursen, Mediamentor en Nationaal MediaCoach bij De Leijgraaf. "De iXtruck is een leslokaal op wielen. Met deze truck willen we – net als in het iXperium – de verbeelding van jongeren en docenten rond ICT, media en technologie tot leven brengen en ze hiermee laten leren, experimenteren en lesgeven. Veel studenten en docenten zijn nieuwsgierig naar wat er in ons iXperium te beleven is, maar voor sommigen is het te ver om naar onze locatie in Oss te komen. Daarom hebben we de iXtruck bedacht: een mobiel verlengstuk van het iXperium."

Gebouwd door studenten
De afgelopen maanden hebben studenten van verschillende opleidingen een 'gewone' truck omgebouwd tot de iXtruck. Van Deursen: "Verlichting, elektra, uitklaptafels, de vloer, de trap... alles in de truck is door onze studenten gebouwd en geïnstalleerd, inclusief de moderne apparatuur. Dat maakt de iXtruck natuurlijk extra bijzonder."

Trekpleister
Ook bedrijven en scholen in het voortgezet onderwijs kunnen gebruikmaken van de iXtruck en de bijbehorende programma's. Daarnaast kan de mobiele truck fungeren als trekpleister tijdens evenementen. Zo was het voertuig op zondag 2 september al te bewonderen tijdens de jaarlijkse braderie 'Effe Noar Geffe' in Geffen. En daar viel hij meteen in de smaak, aldus Van Deursen.

"Veel jongeren en ouders met kinderen liepen nieuwsgierig voorbij en kwamen even een kijkje nemen en gingen zelf aan de slag. Tijdens de braderie stonden oude ambachten centraal, dus onze moderne bus viel behoorlijk op tussen al die paarden en koetsen. Maar dat was precies onze bedoeling: met de iXtruck wilden we bezoekers van de braderie namelijk laten zien hoe die oude ambachten er in de toekomst uitzien."

Wilt u meer weten over de iXtruck? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur dan een mail naar ixperium@leijgraaf.nl.

Overig nieuws
Toegewijde aanpak bedrijfsopleidingen

17 May 2019

Het (regionale) bedrijfsleven staat te springen om goed opgeleide en duurzaam inzetbare beroepsprofessionals. De Leijgraaf heeft hierin een belangrijke opdracht. Om bedrijven en instellingen verder te kunnen helpen met hun personele vraagstukken, kiest De Leijgraaf voor een toegewijde aanpak. Per direct is Berdine Heijmans aangesteld als manager bedrijfsopleidingen en draagt zij de eindverantwoordelijkheid voor alle nieuwe en…

› Lees verder

Partnerbedrijven investeren in scholingsfonds Smart Building

17 May 2019

De nieuwe opleiding Smart Building wordt deels gefinancierd door het bedrijfsleven. De bouwpartners van ROC de Leijgraaf zijn namelijk op zoek naar een nieuwe generatie jongeren die brede kennis en kunde hebben van de gebouwde omgeving. Om deze jongeren te stimuleren een toekomstgerichte bouwopleiding te kiezen investeren de bouwpartners graag in een scholingsfonds voor de nieuwe opleiding Smart Building. Goed nieuws dus voor…

› Lees verder

› Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina:

Kalender

 • 30

  May

  Hemelvaart
 • 04

  Jun

  Suikerfeest
 • 10

  Jun

  2e Pinksterdag
 • 15

  Jul

  Zomervakantie

› Kalender

Wil je hulp bij je studiekeuze?

Laat je gegevens achter en ontvang meer informatie
over onze opleidingen naar jouw keuze.