Leerlingen ICT, Techniek en Zorg denken mee over innovatief onderwijs

OSS – Op dinsdag 21 maart ontmoetten leerlingen van verschillende opleidingen elkaar in het iXperium in Oss. Het doel? Meedenken over nieuw onderwijs waarin de combinatie wordt gemaakt tussen Zorg, Technologie en innovatie. 

Vrijwel aan het begin van deze bijeenkomst werd meteen goed duidelijk waarom deze combinatie zo hard nodig is. Deze leerlingen spreken nog niet dezelfde vaktaal. Dit terwijl de samenwerking tussen de technicus en zorgverlener steeds intensiever wordt. Om het voorbeeld domotica te noemen; hoe kan een technicus hulp op afstand bieden, als de zorgverlener niet weet hoe een bepaalde toepassing technisch werkt? Maar ook; hoe kan de technicus inspelen op de behoefte van de patiënten, als ze niet dezelfde taal spreken als de zorgverlener?

Allemaal cruciale vragen, die tijdens deze inspiratiemiddag aan bod kwamen. Leerlingen lieten hun mening horen en gingen met elkaar in discussie over de oplossingen van verschillende problemen. Ook gingen ze de discussie aan of het ethisch verantwoord is om data over het toiletgedrag van de patiënt te verzamelen. De zorgleerling: “als een patiënt vijf keer per dag naar de wc gaat, dan weet ik dat hij of zij waarschijnlijk een blaasontsteking heeft”. De ICT-leerling voegde hieraan toe: “maar hoe zorgen wij er dan voor dat deze data goed beveiligd is en niet in de verkeerde in handen komt”.

Later werden de verschillende toepassingen waarover De Leijgraaf beschikt getoond aan de leerlingen. Zo konden zij zelf ervaren hoe het werkt om in een vroeg stadium middels Virtual Reality betrokken te worden in een ontwerp van een inrichting van een leefomgeving voor een zorgvrager. Ook maakte ze kennis met de zorgrobot NAO. Een robot die met patiënten kan praten, maar ook kan stimuleren tot bewegen. Ten slotte kwam ook de HoloLens nog aan bod, waarmee verschillende hartcondities in de ruimte werden geprojecteerd. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om bepaalde hartkwalen duidelijker te onderzoeken.

De avond werd afgesloten met een diner in het restaurant aan de Euterpelaan. Tussen de gerechten door werden verschillende stellingen besproken om de leerlingen mee te laten praten over de visie op onderwijs en in het keuzedeel inspelen op innovatie binnen zorgtechnologie. Het was een leerzame middag! 

Overig nieuws
ROC de Leijgraaf en Van den Broek Systemen ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

Veghel – Op dinsdag 2 mei is er een langdurige samenwerking tussen Van den Broek Systemen en ROC de Leijgraaf op het gebied van zorgtechnologie gestart. In de komende periode wordt er in samenwerking een hoogtechnologische domotica-leeromgeving ontwikkeld. Door deze samenwerking aan te gaan, is De Leijgraaf in staat om jongeren op te leiden met de nieuwste technieken gericht op zorgtechnologie.  Buiten de…

› Lees verder

Ruud van der Heijden van ROC de Leijgraaf nationaal kampioen Meubelmaker

OSS – zaterdag 18 maart heeft Ruud van der Heijden van ROC de Leijgraaf in de vakrichting Meubelmaker de landelijke finale van Skills Heroes gewonnen. De finalewedstrijd vond plaats in de RAI in Amsterdam. Als winnaar vertegenwoordigt Ruud niet alleen De Leijgraaf, maar heel Nederland op de Wereldkampioenschappen in Abu Dhabi in oktober dit jaar. Tijdens Skills Heroes The Finals hebben in totaal 311 leerlingen in 35…

› Lees verder

› Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina:

Kalender

 • 25

  mei

  Hemelvaart

 • 05

  jun

  2e Pinksterdag

 • 15

  jun

  Open Avond juni

  Ben je op zoek naar meer…

 • 25

  jun

  Suikerfeest

› Kalender