ROC de Leijgraaf opent Leij LivingLab in Veghel

18 november 2017

ROC de Leijgraaf heeft donderdag 2 november het Leij LivingLab in Veghel geopend. Met deze moderne domotica-omgeving speelt de school in op het zorgappartement van de toekomst. Enerzijds door het aanbieden van ervaringsgericht onderwijs, anderzijds door studenten van verschillende opleidingen nu al intensief met elkaar te laten samenwerken.

Tijdens de feestelijke opening stonden verschillende sprekers kort stil bij de kansen die het Leij LivingLab biedt. Het uiteindelijke doel van het project is het realiseren van kwaliteitsverbetering voor de steeds langer zelfstandig wonende mens.

Ervaringsgericht werken
“De opkomst van technologie in de zorg brengt grote veranderingen met zich mee. Iedereen in de zorg krijgt daarmee te maken”, vertelt Jolanda van Kessel, directeur Mens & Maatschappij bij ROC de Leijgraaf. “Dat vraagt om onderwijs dat hierin voorziet. Het Leij LivingLab is onderdeel van een moderne domotica-leeromgeving. Studenten leren hier ervaringsgericht in een realistisch seniorenappartement dat is voorzien van de nieuwste technologieën.”

Dat ‘appartement van de toekomst’ hangt vol met sensoren en camera’s. “Via centrale monitoring signaleren en registreren we alle bewegingen in een appartement. Daardoor weten we precies waar op welk moment zorg nodig is. Als er bijvoorbeeld iemand gevallen is, zien we dat meteen. Een domotica-omgeving maakt dat je heel gericht kan handelen. Geweldige ontwikkelingen, maar ze vragen wel om een heel nieuwe manier van opleiden.”

Crossmediale invulling
Volgens Erna Boeijen, onderwijsmanager bij ROC de Leijgraaf, zit de kracht van dit leerproject hem vooral in de crossmediale invulling. “Studenten van Zorg en Welzijn werken in deze leeromgeving zeer nauw samen met studenten van Techniek en ICT. Dat is belangrijk, want in het werkveld moeten ze straks óók samen optrekken en opereren. Daarom kiezen we er heel bewust voor om studenten nu al kennis te laten maken met elkaars referentiekaders.”

Het Leij LivingLab is helemaal klaar voor gebruik, maar is volgens Boeijen nooit af. “Technologieën veranderen razendsnel. Studenten zullen de leeromgeving dan ook blijven verbouwen en optimaliseren. Daarbij moeten de verschillende opleidingen bovendien voortdurend met elkaar blijven schakelen. Een innovatie kan immers ook beginnen met een vraag uit de praktijk. Het werkt écht in twee richtingen.”

 

Overig nieuws
Nieuwe leeromgeving Verzorging & Verpleging BBL aan Talentencampus in Oss geopend

18 november 2017

ROC de Leijgraaf heeft donderdagmiddag een nieuwe leeromgeving in Oss geopend. Met eigentijds onderwijs wil de school BBL-studenten van de opleidingen Verzorging en Verpleging beter voorbereiden op de zorg van de toekomst. Samen met zorgorganisaties uit de regio heeft ROC de Leijgraaf de opleidingen Verzorging en Verpleging voor BBL-studenten vormgegeven in een nieuw concept en een passende leeromgeving. Tijdens de…

› Lees verder

De Leijgraaf ontvangt award voor internationaliseringsactiviteiten

18 november 2017

VEGHEL/OSS | Het Nationaal Agentschap Erasmus+ heeft woensdag in Utrecht de VET Mobility Charter uitgereikt aan ROC de Leijgraaf en vier andere MBO-instellingen. De Charter is een certificaat voor bewezen kwaliteit van internationaliseringsactiviteiten en opname in het onderwijscurriculum. De award werd namens De Leijgraaf in ontvangst genomen door Karin Visser en Harman Tietema. Vanuit Europa is de doelstelling dat in 2020…

› Lees verder

› Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina:

Kalender

 • 25

  dec

  Kerstvakantie

 • 04

  feb

  Open Dag 4 februari

 • 12

  feb

  Voorjaarsvakantie

 • 21

  mrt

  Open Avond 21 maart

› Kalender